Saddam: - Vil drepe en million fiender

UTENRIKS

(VG Nett) Saddam Hussein skal ha sverget på at han vil drepe en million fiender dersom landet blir invadert.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:15

- Fienden vil lande i øde deler av landet og filme det. Media fra fienden kommer da til å filme dette og så si at de er bare en liten bit fra Ramadi (vest for Bagdad) eller et annet sted, og nå er på vei til å innvadere den eller den byen. Det er slik de kommer til å legge opp showet, sier Saddam Hussein om det forventede angrepet på landet.

Selvmordsaksjoner

Det er ikke bare Saddam Hussein som legger frem trusler i den stadig kraftigere krigsretorikken. Ifølge det tyske magasinet Der Spiegel skal den irakiske visepresidenten, Taha Yassin Ramadan, ha truet med selvmordsangrep mot amerikanske mål i Midtøsten dersom USA angriper Irak.

Intervjuet skal etter planen trykkes mandag, skriver NTB.

-Martyrer og selvmordsaksjonister er vårt nye våpen, og de vil ikke bare slå til i Irak. Det arabiske folket vil hjelpe det irakiske folket i kampen for uavhengighet og frihet. Hele regionen vil bli satt i brann, skal visepresidenten ha sagt i intervjuet.

Legger frem bevis

Samtidig med de tilsynelatende uredde ordene fra Iraks ledere, advarer Bush mot at et angrep på Irak bare kan være få uker unna.

Onsdag neste uke skal USAs utenriksminister Colin Powell legge fram det USA hevder er bevis for at Irak motarbeider våpeninspektørene og at regimet har forbindelser til al-Qaida, for Sikkerhetsrådet.

Irak ba fredag om å få delta dette på møtet med en høytstående tjenestemann, ifølge diplomatiske kilder i New York. Iraks FN-ambassadør Mohamed al-Douri overleverte fredag brevet fra regjeringen i Bagdad til sin franske kollega FN-ambassadør Jean-Marc de La Sabliere. Sikkerhetsrådet vil diskutere Iraks forespørsel tirsdag.

Spionopptak

Ifølge det anerkjente magasinet Newsweek skal spionopptak som USA har vise at Irak gjentatte ganger har løyet til våpeninspektørene.

-Hold på hatten. Vi har beviset, sier en etterretningsoffiser til Newsweek. Ifølge magasinet beviser samtalene som er fanget opp av Det nasjonale sikkerhetsrådet (NSC), «at Irak gjentatte ganger har løyet for Iraks våpeninspektører, lagt planer for å skjule våpen og at de etterpå har skrytt av sin suksess.» Etterretningskilder forteller at i samtalene NSC har fanget opp blir det blant annet sagt: «Flytt det. Ikke rapporter det.» Og, «Ha! kan du skjønne at de tok feil av det?».

-Opptakene viser et mønster av usannheter, sier en kilde til Newsweek ifølge NTB.

Kritiske røster i etterretningen påpeker imidlertid at det er usikkert hva de overhørte samtalene egentlig er for noe - om de i det hele tatt kan knyttes til bevis for masseødeleggelsesvåpen.

Her kan du lese mer om