KRAN-VRAK: En arbeider går forbi en kran som ble totalvraket av orkanen. Foto: Reuters

Syv personer har mistet livet i orkanen «Katrina»: Orkanen kommer tilbake - sterkere

(VG Nett) Kategori 1-orkanen «Katrina» har tatt syv liv i Florida, mandag kommer den tilbake, sannsynligvis som en kategori 4-orkan.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL


Torsdag slo «Katrina» til mot Floridas østkyst, da som en kategori 1-storm. Gatene flommet over og trær ble revet opp. Mer enn en million innbyggere var en stund uten strøm.

ØDELAGT: Carole Jacobs går gjennom sitt ødelagte hjem uten tak, i Park City Estates. Foto: AP

Ifølge det nasjonale orkansenteret vil «Katrina» slå til igjen i Mississippi eller Louisiana så tidlig som mandag.

Amerikanerne som bor på de utsatte stedene begynner å bli temmelig lei orkaner. «Katrina» er den sjette orkanen som herjer i USA siden august i fjor.

- Innbyggerne i Pensacola trenger ikke en til. De trenger bare ikke det, sier Keith Smith (46) mens han spenner fast remmene over lastebillasset. For bare uker siden lagde orkanen «Dennis» store problemer for amerikaneren. Nå frykter han den nye.

- Hvis den kommer hit må jeg bryte opp og rømme igjen, sier han til nyhetsbyrået AP.

Vurderer å flytte

Noen vurderer til og med å flytte på grunn av orkanene.

Colleen Singleton (45) er en av dem. Hun jobber som bartender ved Bobby D's Beach Bar i Pensacola og er redd for hva som kan skje.

- Hvis den er noe som helst i nærheten av «Ivan» og jeg mister alt jeg har jobbet for - med blod, svette og tårer - i huset og møblene og alt, så må jeg bare flytte fra kysten, sier hun.

200 kilometer i timen

Når orkanen returnerer mandag kan det være som en kategori 4-storm. Da med vindhastigheter på over 200 kilometer i timen, ifølge meteorologene.

- Jeg ser ikke noen grunn til at denne ikke vil bli en veldig, veldig kraftig orkan før alt er over, sa sjefen for det nasjonale orkansenteret, Max Mayfield, på en pressekonferanse fredag.

Kan snu

Forsikringsselskaper antyder at orkanen allerede har ødelagt for over fire milliarder kroner. Men verre er det med menneskene. Minst syv personer har mistet livet, fire av dem på grunn av fallende trær, ifølge AP.

Enorme evakueringsaksjoner må til hver gang en stor orkan truer USA. Og det er aldri lett å si hvor den vil slå til neste gang. Selv om ekspertene nå har sagt at orkanen beveger seg vestover og vil slå til igjen på mandag er de ikke helt sikre på hvor. Ikke engang de som allerede har vært berørt er trygge.

- Denne er fortsatt tre dager unna, og de kan snu og komme rett tilbake igjen, forklare Mayfield.

MTV Video Music Awards

«Katrina» har også gjort de vanligvis så populære gatene i Miami Beach folketomme og skapt problemer for arrangørene av søndagens MTV Video Music Awards. Torsdagens og fredagens planlagte fester ble avlyst på grunn av orkanen, ifølge CNN.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder