DRAPSKULT: Nesten 50 år etter at hun ble dømt for sin rolle i et dobbeltdrap utført av Charles Mansons tilhengere, kan Leslie Van Houten bli løslatt. Foto: Arkivfoto: Stan Lim / Orange County Register / SCNG / AP

Mansons yngste disippel kan bli løslatt

Leslie Van Houten, det yngste medlemmet av drapskulten til Charles Manson, kan bli løslatt etter over fire tiår i fengsel.

  • NTB
Publisert:

For tredje gang har en høring i fengselet endt med en anbefaling om at 69 år gamle Van Houten kan løslates. Tidligere California-guvernør Jerry Brown har tidligere satt foten ned, men nå er det opp til etterfølgeren Gavin Newsom om den drapsdømte slipper ut av fengsel.

Leslie Van Houten ble en del av den såkalte Manson-familien – kretsen rundt Charles Manson – på slutten av 1960-tallet. Hun var 19 år gammel da hun deltok i drapene på Leno La Bianca og hans kone Rosemary en dag etter at «familien» drepte filmregissøren Roman Polanskis gravide kone, skuespilleren Sharon Tate, og fire andre i 1969.

Drapene var starten på det Manson trodde var en kommende rasekrig. Han kalte krigen «Helter Skelter» etter Beatles-sangen fra The White Album.

Van Houten var den yngste Manson-tilhengeren som deltok i et av de mest bestialske drapene i nyere, amerikansk historie. Hun ble dømt til døden, men straffen ble omgjort til livstids fengsel da California avskaffet dødsstraff i en kort periode på 1970-tallet. Da saken ble gjenopptatt, ble hun på nytt dømt til livstidsstraff. Siden da har hun tatt videregående utdanning og fått anerkjennelse for å være en mønsterfange.

Charles Manson døde i november 2017, 83 år gammel. Han ble aldri en fri mann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder