Slik er Trumps nye sikkerhetsstrategi

WASHINGTON, D.C. (VG) Det handler – ikke overraskende – om «Amerika først» når president Donald Trump i dag legger frem sin nye nasjonale sikkerhetsstrategi.

  • Jostein Matre

Artikkelen er over to år gammel

– For å kunne gripe fremtidens muligheter, må vi først forstå feilene fra fortiden, innledet Trump sin tale med mandag.

Han listet så opp hva han mener har gått med tidligere presidenters strategier, som ifølge Trump har handlet mer om å bygge andre nasjoner enn deres egen.

Presidenten begynte med det han mener er dårlige handelsavtaler, som han sier sørget for at amerikanske jobber forsvant ut av landet. Men det var langt i fra det eneste:

– De overså atomtrusselen fra Nord-Korea, skrev under på en forferdelig dårlig atomavtale med Iran og tillot IS å blomstre. De lot våre grenser stå åpne, slik at millioner av ulovlige innvandrere kunne komme inn i landet vårt og millioner fikk opphold uten å ha først ha blitt vurdert grundig, hevdet Trump.

Han mener at resultatet er at innbyggerne i USA mistet tillit til både myndighetene og landet selv.

– Nå handler det om Amerika først. Amerika kommer sterkt tilbake. Amerika kommer til å vinne, var noe av det Trump sa i talen om nasjonal sikkerhetsstrategi.

Nøkkelutfordringer

Den strategien tar for seg det Trump-administrasjonen ser på som nøkkelutfordringer og trender som vil påvirke USAs posisjon i verden.

Disse handler blant annet om det Trump omtaler som Kina og Russlands villighet til å bruke teknologi, propaganda og makt til å skape en verden som er uforenlig med den verden USA ønsker seg.

– Enten vi liker det eller ikke så har vi entret en ny æra av konkurranse. Vi ønsker å få til gode partnerskap med disse landene, men på en måte som beskytter våre interesser, sa Trump, som ga uttrykk for at USA er villig til å handle alene når de mener det er nødvendig.

AMERIKA: President Donald Trump var omgitt av amerikanske flagg da han la frem sin sikkerhetsstrategi mandag. Foto: Evan Vucci AP

Videre handler det om diktatorer som sprer terror, truer naboer og forsøker skaffe seg masseødeleggelsesvåpen. Trump sikter her selvsagt først og fremst til Kim Jung-Un i Nord-Korea. I talen sa han at hans regjering vil sørge for Nord-Korea ikke lenger utgjør noen trussel.

– Men dette burde vært gjort for lenge siden, la presidenten til.

Jihadistisk terror og trans-nasjonale kriminelle organisasjoner som bringer narkotika og vold inn i USA blir også nevnt som nøkkelutfordringer.

Fire hovedpunkter

Det 68 sider lange dokumentet om nasjonal sikkerhet, som Trump-administrasjonen har jobbet med i rundt et år, er delt inn i fire grunnpilarer:

1. Beskytte hjemlandet, det amerikanske folket og det amerikanske levesettet.

Dette handler blant annet om å styrke grensekontrollen og å reformere immigrasjonssystemet, men også om å beskytte infrastruktur mot digitale angrep, samt et missilforsvarssystem som skal forsvare landet mot rakettangrep, for eksempel fra Nord-Korea.

2. Promotere amerikansk velstand og fremgang.

Tanken bak dette er at en sterk økonomi bil beskytte folket og bevare USAs makt i verden. Her nevnes blant annet at man ikke vil godta å bli misbrukt i handelsavtaler og at man må lede an i den teknologiske utviklingen.

3. Bevare fred gjennom styrke.

Noe av det første som blir listet opp under denne pilaren er at man skal gjenoppbygge USAs militærmakt, for å sikre seg at de har det beste militæret i verden. I tråd med hva president Trump tidligere har sagt om for eksempel NATO understrekes det videre at USA forventer at deres partnere tar større ansvar for å møte felles trusler.

4. Fremme amerikansk påvirkning.

Her heter det at man vil bruke diplomati for å beskytte sine interesser, holdninger og til å identifisere nye økonomiske muligheter. USA vil også søke samarbeid med nasjoner som har samme tankesett som dem ting som frie markeder, vekst i privat sektor, politisk stabilitet og fred. Tanken er at «Amerika først»-utenrikspolitikken har en positiv påvirkning for resten av verden med tanke på fred, velstand og utviklingen av suksessfulle samfunn.

EKS-PRESIDENT: Tidligere president Barack Obama ble ikke nevnt med navn i Trumps tale, men det er liten tvil om at mye av det dagens president mente hadde gått galt tidligere er ting Obama gjennomførte. Foto: Dario Ayala Reuters

Klima ikke lenger med

I en pressemelding fra Det hvite hus blir strategien omtalt som «en positiv strategisk retning for USA, som vil gjenopprette landets overtak i verden og bygge oppunder vårt lands store styrker.»

Donald Trumps regjering ga sin tilslutning til dokumentet i forrige uke.

Presidentens forgjenger, Barack Obama, la fram tilsvarende dokumenter i 2010 og 2015. Da framhevet Obama klimaendringer som en nasjonal sikkerhetsprioritering. Trump har på sin side trukket USA ut av den såkalte Parisavtalen, som tar sikte på å redusere verdens karbonutslipp.

Mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Dårlig egnet strategi

  2. Hevder Trump vil legge verden under seg

  3. Trump: USA vil gjøre alt for å gjøre møtet med Nord-Korea til en suksess

  4. Når patriotisme trumfer alt

  5. Trump: – Vi slutter med «krigsspillet» med Sør-Korea

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder