AVGJØR: änsterpartiets leder Jonas Sjöstedt skal fortelle hva partiet har besluttet mandag. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB scanpix

Vänsterpartiet i Sverige har bestemt seg

Sverige kan nærme seg slutten av fire lange måneder med forsøk på å danne et regjeringsflertall. Ifølge Aftonbladet har Vänsterpartiet bestemt seg for om de vil la en regjering med borgerlige støttepartier gå igjennom i Sverige.

Etter ukevis med dragkamp mellom Stefan Löfven (Socialdemokraterna) og Ulf Kristersson (Moderaterna), bestemte både Centerpartiet og Liberalerna seg for å si ja til å være støttepartier for en ny regjering med Löfven som statsminister i helgen.

Avgjørelsen har vakt oppsikt, og blir blant annet av representanter fra Kristdemokraterna og Moderaterna ansett som et brudd med den borgerlige Alliansen.

les også

Enighet om ny statsminister i Sverige

Men om den nye regjeringen bestående av Socialdemokraterna og Miljöpartiet skal få flertall i Riksdagen eller ei, avhenger av om Vänsterpartiet, søsterpartiet til norske SV, velger å ikke stemme mot den. Ifølge Aftonbladet bestemte partiledelsen seg etter et fire timer langt telefonmøte søndag kveld.

Mandag morgen vil partileder Jonas Sjöstedt opplyse om hva partiledelsen bestemte seg for.

Vanskelig å svelge

Vänsterpartiet har siden valget i 2014 støttet mindretallsregjeringen til Socialdemokraterna og Miljöpartiet, og gjorde et godt valg med fremgang i 2018.

Selv om partileder Sjöstedt gjentatte ganger har sagt at han ønsker Löfven som statsminister, kan det bli vanskelig for partiet å støtte en regjering med to borgerlige støttepartier.

les også

Liberalerna sier ja til å støtte Löfven som statsminister

Det er ikke bare fordi regjeringen vil gå lenger mot høyre enn de ønsker, men fordi et av de klare kravene i samarbeidsdokumentet for den nye regjeringen er at Vänsterpartiet ikke skal ha noen innflytelse på svensk politikk i løpet av samarbeidsperioden.

Nyhetsbyrået TT erfarer at Vänsterpartiet går mot å si nei. Ifølge TT mener mange det ville være «fornedrende og ydmykende» for partiet å støtte en regjering de mener er alt for høyreorientert, og som ikke vil gi dem noen innflytelse.

les også

Nå vil hun støtte ny Löfven-regjering: – Dypt tragisk for Sverige

– Jeg synes personlig at først og fremst må det som står om at V ikke skal ha noen innflytelse bort, for så lenge det er med er det selvskading å slippe frem Löfven, sier Mikael Ekvall, gruppeleder for Vänsterpartiet i Jönköping til Expressen søndag.

I både Falun og Malmö har partiet sagt at de ønsker at partiet skal si nei til Löfven, ifølge Aftonbladet.

STØTTEPARTI: Annie Lööf kunngjorde fredag at hennes parti vil støtte en ny regjering ledet av tidligere statsminister Stefan Löfven. Foto: TT NEWS AGENCY

Kan bli ny regjering onsdag

Hvis talsmannen i Riksdagen anbefaler den nye regjeringen med Stefan Löfven som statsminister, vil den bli tatt opp til votering i nasjonalforsamlingen onsdag.

les også

Stefan Löfven vil danne regjering med Miljöpartiet

Ledelsen i Vänsterpartiet har holdt tett om hva de har kommet frem til, og det er ikke kjent når de vil offentliggjøre sin beslutning. Men ifølge Aftonbladet vil det skje før partilederen har møte med talmannen klokken 11.40 mandag.

les også

VG-leder: Siste sjanse

Ingen av partiene i den svenske riksdagen vil røre i Sverigedemokraterna, som fikk nesten én av fem stemmer ved valget, med ildtang. Det er det som har gjort at en regjering må få med parti fra blokkene som normalt sett har kjempet mot hverandre, hvis de ikke vil ta Sverigedemokraterna inn i varmen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder