Rakett med to romfarere fikk problemer – måtte nødlande

Et Soyuz-romfartøy som torsdag skulle frakte to romfarere til Den internasjonale romstasjonen (ISS) måtte gjennomføre en nødlanding kort tid etter oppskyting. – Takk Gud for at de er i live, sier russisk minister.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den russiske Soyuz MS-10-raketten med den amerikanske astronauten Nick Hague og den russiske kosmonauten Alexey Ovchinin har måttet snu og er nå på vei tilbake til jorden etter å ha fått problemer kort tid etter oppskytningen.

De to skulle til romstasjonen for å gjennomføre reparasjoner.

NASA opplyser i sin direktesending fra Houston i USA klokken 11.20 norsk tid at de to romfarerne hadde gjennomført en trygg nødlanding, og at de er i kontakt med søk- og redningsteamet.

Har opprettet granskingskommisjon

Direktør for den russiske romfartsorganisasjonen Roscosmos Dmitry Rogozin kommenterte nødlandingen på Twitter torsdag formiddag:

– For å finne årsaken til ulykken med Soyuz-FG LV, har jeg besluttet at det settes ned en statlig kommisjon. Den har allerede begynt å jobbe. Telemetrien blir studert. Redningstjenestene fungerte fra første sekund. Nødhjelpssystemet i Soyuz-MS-skipet fungerte normalt. Besetningen er reddet, skriver han.

Artikkelen fortsetter etter bildegalleriet.

Granskningskommisjonen vil undersøke fem lignende enheter som er produsert ved romfartsprodusenten i Samara, melder Gazeta.

– Takk Gud, mannskapet er i live

NASA opplyser at de to er ved god helse. De to romfarerne ble i etterkant av nødlandingen evakuert med helikopter til byen Zjezkazgan.

– Takk Gud for at de er i live. Nødsysyemet ble utløst og fallskjermen åpnet seg. Takk Gud, mannskapet er i live. Kapselen ble skilt fra utskytingsraketten. Mannskapet landet sikkert, sier visestatsminister Jurij Borisov til russisk media.

Ifølge romfartsorganisasjonen NASA skal det dreie seg om en funksjonsfeil i rakettens oppskytingsmekanisme.

Undersøkt av lege

Ifølge russiske medier er de to undersøkt av lege, og tilstanden deres er vurdert som tilfredstillende.

I GOD FORM: Dette bildet ble frigitt av astronautene torsdag ettermiddag. De to er i Zjezkazgan og blir undersøkt der før de flys tilbake til Bajkonur. Foto: Roscosmos

Raketten ble skutt opp fra Bajkonur-basen i ørkenen i Kasakhstan, og var på vei til Den internasjonale romstasjonen (ISS), men den seks timer lange reisen til romstasjonen ble avbrutt etter få minutter.

Mannskapet returnerte til jorden i en såkalt «ballistisk nedstigning».

Redningsmannskapene klarte å snu kapselen og få ut besetningen, melder det russiske forsvaret.

NØDLANDET: Her er de to romfarerne fotografert på Bajkonur-basen i Kasakhstan tirsdag i forrige uke. Soyuz-raketten i bakgrunnen. Foto: NASA / ZUMA Wire

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder