Kofi Annan er død

UTENRIKS

En hel verden sørger over Kofi Annans bortgang. FNs tidligere generalsekretær ble 80 år gammel.

Publisert: Oppdatert: 18.08.18 13:59

FNs internasjonale organisasjon for migrasjon, IOM, meldte lørdag formiddag om dødsfallet på Twitter.

– I dag sørger vi over tapet av en stor mann, en leder, og en visjonær: Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, skriver de.

Kjempet for rettferdighet og fred

Kofi Annan døde stille og fredelig i sitt hjem i Sveits lørdag formiddag, etter kort tids sykdom.

Hans kone Nane og deres barn Ama, Kojo og Nina var ved hans side under hans siste dager, opplyser familien i en pressemelding.

– Han kjempet for en mer rettferdig og fredelig verden, gjennom hele sitt liv, sier familien.

Etter at nyheten ble kjent har Annans hjemland, Ghana, erklært landesorg i en uke.

Fredsprisvinner og diplomat

Annan ble født 8. april 1938 i byen Kumasi i Ghana. På 1960-tallet flyttet han til Minnesota i USA for å studere ved Macalester College. Han har også studert i Genéve i Sveits, og i Massachusetts.

I 1962 begynte han å jobbe i Verdens helseorganisasjon, og på 1970-tallet begynte han å arbeide i FN.

Han har uttalt at han trodde han bare kom til å bli hos organisasjonen i noen få år, men det var her han endte opp med å tilbringe nesten hele sin karriere.

Annan snakket flytende fransk, engelsk og flere afrikanske språk.

Han giftet seg med svenske Nane Lagergren i 1984, og ble stefar til hennes datter, Nina. Fra før hadde han datteren Ama og sønnen Kojo fra et tidligere ekteskap.

1 av 10VERDENS SAMVITTIGHET: FNs tidligere generalsekretær, Kofi Annan, er død. Han ble 80 år gammel.Fabrice Coffrini / AFP

– Annan var på mange måter FN

I en uttalelse sier nåværende generalsekretær António Guterres at Annan på mange måter var FN.

– Han steg i gradene og førte organisasjonen inn i et nytt årtusen med en verdighet og besluttsomhet som savner sidestykke, sier Guterres.

Annan ble valgt til generalsekretær i 1996, og gjenvalgt fem år senere. Han ledet organisasjonen frem til 2006.

Han ble raskt en profilert skikkelse, som kjempet for menneskerettigheter, og som i stadig oppfordret de forente nasjonene til å beskytte sivilbefolkningen dersom myndighetene sviktet dem.

I 2001 ble han tildelt Nobels fredspris for FNs arbeid for fred i konflikter gjennom mer enn 50 år.

Under fredspriskonserten i Oslo spektrum ble han hyllet med langvarig stående trampeklapp.

– Jeg håper fredsprisen gjør at folk vil lytte mer til FN, sa han da.

Angret på Rwanda

Annan har tidligere fortalt at det han angrer mest på i løpet av sin karrière, er at han ikke klarte å forhindre folkemordet i Rwanda i 1994, hvor over en million tutsier ble drept.

Annan var på den tiden øverste leder for FNs fredsbevarende styrker. I en tale i 2012 forsøkte han å gi en forklaring på hvorfor FN ikke hadde lyktes med arbeidet i Rwanda. Han peker blant annet på ressursmangel som en faktor.

– Det er frustrerende. Som øverste leder for de fredsbevarende styrkene, eller for den saks skyld som generalsekretær, er du kun så sterk som medlemslandene. Hvis de ikke gir meg troppene og ressursene, er det ikke mye man kan gjøre, fortalte Annan til en programleder på BBC ifølge New Times.

Trakk seg som spesialutsending i Syria

Annan måtte håndtere flere store kriser og konflikter under tiden som generalsekretær. Han bidro blant annet i fredsmeklingen mellom Israel og Palestina.

Etter hans avgang som FN-leder har han fortsatt å engasjere seg som fredsmegler, blant annet i Afrika. Han ble etter hvert utnevnt til FNs spesialutsending for Syria, og forsøkte hardt å avslutte konflikten i landet.

I 2012 trakk han seg imidlertid som spesialutsending fordi han mente verden ikke gjorde nok for fredsarbeidet i Syria.

– Det er umulig for meg eller noen andre å bidra til en politisk løsning i Syria uten at en samlet verden står sammen om å løse konflikten, sa han da.

Han ledet også The Elders, en organisasjon for eldre statsledere og fremragende ledere, hvor Gro Harlem Brundtland er nestleder.

– The Elders ville ikke vært der vi er i dag uten hans lederskap, sier Harlem Brundtland i en uttalelse på organisasjonens nettside.

Her kan du lese mer om