FEIRER: Koreanere feirer i gatene i Tokyo etter at enigheten i dagens historiske møte mellom Nord- og Sør-Korea ble kjent. Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP
Toppmøtet mellom Moon og Kim: Slik reagerer verden på historisk enighet
Nord- og Sør-Korea kunngjorde fredag en historisk erklæring da de etter tiår som fiender kom til en enighet om fredsforhandlinger og full atomnedrustning. Det har skapt reaksjoner.
De to statslederne, som i teorien fortsatt er i krig, startet møtet med hjertelige smil og et solid håndtrykk.
– Det er ingen grunn til at vi skal slåss med hverandre. Vi er ett land, sa Kim Jong-un i en tale under det historiske toppmøtet.
I den nye erklæringen forplikter de to landene seg til å sørge for full atomnedrustning på Koreahalvøya. De to er også enige om at de skal få en slutt på Koreakrigen, som ennå ikke er formelt avsluttet. «En ny æra av fred har begynt», heter det i den historiske erklæringen.
Sør- og Nord-Korea enige om å avslutte krigen
Trump: «Koreakrigen går mot slutten!»
USAs president Donald Trump, som selv skal møte den nordkoreanske statslederen i juni, tok i kjent stil til Twitter for å kommentere gjennombruddet.
– Etter et turbulent år med missiloppskytninger og atomprøvesprengninger, pågår det nå et historisk møte mellom Nord- og Sør-Korea. Bra ting skjer, men bare tiden vil vise! skriver Trump, før han minutter senere følger opp med nok en melding:
– KOREAKRIGEN GÅR MOT SLUTTEN! USA, og alle landets FLOTTE mennesker, burde være stolt av hva som nå finner sted i Korea.
Presidenten takker også Kinas Xi for deres innsats - spesielt på den nordkoreanske grensen.
TVITRET I NATTEN: USAs president Donald Trump tok til Twitter for å kommentere dagens hendelser. Her under en tale i Det hvite hus torsdag. Foto: Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Solberg: Forsiktig optimist
Reaksjonene har heller ikke latt vente på seg fra Russland og Japan, som begge mener dagens enighet er positive nyheter.
Japans statsminister Shinzo Abe sier han er positiv til signalene som kommer fra møtet mellom Nord- og Sør-Korea, men håper nå på konkrete tiltak fra Kim Jong-un, skriver NTB.
Historisk møte: Nord-Koreas leder Kim Jong-un besøkte Sør-Korea
NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, ønsker også fredagens enighet velkommen.
– NATO støtter fullt ut en politisk løsning på spenningene i regionen. Da jeg besøkte regionen i fjor, så jeg selv hvor dypt disse spenningene går, sa Stoltenberg under en pressekonferanse i forbindelse med NATOs utenriksministermøte fredag.
Han mener det internasjonale presset mot Nord-Korea har bidratt til dagens utfall.
Her hjemme erklærer statsminister Erna Solberg seg som forsiktig optimist i møte med nyhetene fra Øst-Asia.
– Selv om Kim Jong-un har gitt positive signaler de siste dagene, er det handlingene som teller. Det er derfor viktig at det internasjonale samfunnet opprettholder det politiske trykket på Nord-Korea, sier Solberg til NTB - en oppfatning også utenriksminister Ine Eriksen Søreide stiller seg bak.
Død students foreldre saksøker Nord-Korea
Trump-møte kan bli avgjørende
Det er knyttet stor spenning til hvordan det nært forestående møtet mellom Trump og Jong-un vil utspille seg. En endelig fredsavtale på Koreahalvøya er avhengig av og også involvere USA og andre land som kjempet i Koreakrigen.
Stein Tønnesson, asiaforsker på Institutt for fredsforskning (PRIO), tror møtet mellom Nord-Korea og USA kan bli avgjørende for den videre utviklingen.
– Alt kan velte på møtet mellom Trump og Kim. Det som kan skje, og som har skjedd tidligere, er at de to partene beskylder hverandre for å ha brutt avtalen, sa Tønnesson til VG noen timer før enigheten ble kjent fredag.
TETT: De to statslederne, Kim Jong-un og Moon Jae-in, både klemte, smilte og holdt hende under dagens historiske møte. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Også Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), mener administrasjonen i Washington er et usikkerhetsmoment i den videre utviklingen.
Både utenriksminister Mike Pompeo og landets nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton ser på krig som en mulig løsning.
– Også er det Donald Trump da. En løs kanon på dekk. Han sier det er takket være ham - før som nå – men jeg tror ikke det er hans sanksjoner som har dedikert tidsskjema her, sier Lodgaard til VGTV.
FORSIKTIG: Erna Solberg sier hun er «forsiktig optimist» etter dagens erklæring fra Koreahalvøya. Her på Høyres landsmøte tidligere i april. Foto: Tore Kristiansen
– En lang vei å gå
Nord-Korea har allerede varslet at de stanser testingen av interkontinentale raketter. Lodgaard mener det nå gjenstår å se om det også blir stans i prøvesprengninger og produksjonen av spaltbart materiale, som uran.
– De sier at de vil støtte det internasjonale arbeidet for å forby atomprøver. I dag er de en del av landene som ikke har signert avtale om å ruste ned. Hvis de skulle si seg villig til å slutte seg til denne avtalen så kommer USA i en litt ubehagelig skvis, sier Lodgaard.
Slik forbereder Kim seg til toppmøtet med Sør-Korea
Ifølge ham har Nord-Korea foretatt atomprøvesprengninger åtte ganger, mens USA, som heller ikke har signert noen nedrustningsavtale, har prøvesprengt litt over 1000 ganger.
– Og USA er ikke villig til å ratifisere. Nord-Korea har alltid sagt at så lenge forholdet til USA er fiendtlig, så vil de ikke ruste ned. Det må komme en annen sikkerhetsgaranti i stedet.
Les også
Fare uten atomavtale
Atomavtalen med Iran er ikke perfekt, men ingen har klart å presenterte et bedre alternativ.Statsledernes ville luksusliv
Donald Trumps valgkampsjef fikk svart betaling, og en statsminister kjøpte Eddie Murphys luksusvilla.Bekrefter Kim Jong-un-besøk til Kina
Statlige kinesiske medier bekrefter at Nord-Koreas leder har besøkt Beijing i to dager på invitasjon fra Kinas president…Norsk forfatter forsøkt spion-rekruttert under arbeid med bok om Nord-Korea
Journalist og forfatter Sun Heidi Sæbø (37) ble forsøkt vervet som spion da hun var i Sør-Korea for å samle inn…
Flere artikler
Fra andre aviser
Historisk toppmøte ga erklæring om full atomnedrustning på Korea-halvøyen
Bergens TidendeSøreide: Nyhetene fra Koreahalvøya er «veldig positive»
AftenpostenUsikkerhet og frykt etter avlysningen av toppmøtet mellom USA og Nord-Korea
Bergens TidendeNord-Koreas Kim Jong-un på toppmøte i Sør-Korea: – Overveldet av følelser
AftenpostenDelte reaksjoner på Koreahalvøyen dagen derpå
Bergens TidendeTrump kaller toppmøtet en triumf. Her er arbeidet som gjenstår før det faktisk blir en suksess.
Aftenposten