SYK: Khitam Saleh (52) går på kortison og har vondt i kroppen. Hun frykter at hun har kreft. Her sammen med barnebarnet Anas (3) og sønnen Abdelhai (8) i Jabalia på Gazastripen. Foto: Harald Henden/VG

Nektes helsehjelp i Israel: – Jeg føler meg ydmyket

JABALIA/GAZA BY (VG) Halvparten av pasientene som søker om å forlate Gaza får ikke dra, mens det inne i enklaven er helsekrise. Terrorrisiko, begrunner Israel.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Harald Henden (foto)

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg blir dårligere for hver dag. Synet er blitt svakere, jeg er skjelven og besvimer plutselig. Jeg er redd fordi jeg ikke vet hva det er som feiler meg.

les også

Skutt og drept på jobb: Brødrene til Gaza-fotograf sørger

Khitam Saleh (52) har ni barn og fire barnebarn, og bor i den permanente flyktningleiren Jabalia nord på Gazastripen. For ett år siden ble hun syk. Hun har fått påvist mangel på røde blodceller og forstørret milt, men legene i Gaza klarer ikke å diagnostisere henne. «Vi kan ikke hjelpe deg. Bare be til Gud», skal en av legene ha sagt til Khitam.

REDD: Khitam Saleh (52) er blitt stadig sykere det siste året. Foto: Harald Henden/VG

Fire ganger på ett år har Khitam søkt om å forlate Gaza for å kunne ta avanserte blodprøver ved et sykehus i Jerusalem. Første gang fikk hun nei av Israel på grunn av «sikkerhetshensyn», uten videre begrunnelse, mens de andre gangene har hun ikke fått svar.

les også

Gazas nyfødte dør av medisinmangel

Tidspunktet for legetimen i Jerusalem er for lengst passert.

– Jeg føler meg ydmyket. Og jeg er ikke den eneste. Det finnes mye verre tilfeller enn meg, sier 52-åringen.

REDD: Khitam Saleh (52) er blitt stadig sykere det siste året. Her sammen med barnebarnet Anas (3), og sønnene Abdelhai (8) og Saleh (33). Foto: Harald Henden/VG

Helsesjef i Gaza: «Flere dør mens de venter»

Hver måned søker 2000 personer, de fleste av dem kreftsyke, om å få forlate Gaza for medisinsk behandling på Vestbredden eller i Israel, ifølge palestinske myndigheter.

les også

VG i Gaza: Protestene krever nye liv – se de dramatiske bildene

– Situasjonen har forverret seg de siste to årene. Før fikk de fleste som søkte grønt lys, mens nå får bare halvparten reise, sier Refat Salem Whaiser, sjef for Gaza-kontoret som koordinerer medisinske evakueringer til Vestbredden og Israel.

Inne i Gaza er det dårlig tilgang til strålebehandling og cellegift i enklaven, ifølge Whaiser. Flere har opplevd at kreften har spredd seg mens de har ventet i månedsvis på svar, mens andre er blitt nektet utreise midt i behandlingsløpet.

– Israel gir ingen forklaring på hvorfor de sier nei. Flere dør mens de venter på svar, sier han, uten å kunne tallfeste hvor mange.

KOORDINATOR: Refat Salem Whaiser har direkte kontakt med Israel om hvem som får slippe ut for behandling. Foto: Harald Henden/VG

Israel: Hamas forsøker seg på terror

Overfor VG bekrefter israelske myndigheter at færre pasienter slipper ut. Siden 2015 er andelen mer enn halvert (se faktaboks). Forklaringen er Hamas, islamistbevegelsen som har kontrollert Gaza siden 2007.

Hver dag forsøker terrororganisasjonen Hamas å utnytte sivile på Gazastripen til terrorvirksomhet, oppgir Hadar Horn, talsperson for israelske COGAT til VG.

COGAT er en enhet i det israelske forsvarsdepartementet som håndterer sivilsaker i de palestinske områdene.

I april i fjor skal grensevaktene ha avslørt et forsøk på å smugle eksplosiver via eiendelene til en palestiner som hadde fått tillatelse til å få kreftbehandling.

les også

«Selv om jeg kaster stein, betyr vel ikke det at de kan skyte av meg beinet?»

Må gjennom sikkerhetssjekk

Den store flaskehalsen er Israels sikkerhetsklarering, som alle mellom 16 og 55 år må gjennom. Hadar Horn oppgir at hensikten er å forsikre seg om at de reisende ikke «medfører en sikkerhetsrisiko for Israel», men går ikke i detalj på hva sjekken faktisk innebærer.

Den andre veien ut av Gaza, over Rafah til Egypt, er bare åpen to-tre dager hver tredje måned og strenge tillatelser er påkrevd.

SKADET I 2008: Sameeh al-Marsi (45) har mistet begge beina og trener på å gå med proteser ved proteseverkstedet ALPC i Gaza by. Foto: Harald Henden/VG

Flere årsaker til helsekrisen

Like vanskelig som det er å slippe ut av Gaza, kan det være å få noe inn.

Det har ført til en stor mangel på ressurser, medisiner og utstyr i Gaza. 14 sykehus står i fare for å stenge og 1715 pasienter er i akutt livsfare, ifølge en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

les også

Ett av fire Gaza-barn sliter: Reham (14) hjemsøkes av mareritt

Årsaken er flerfoldig:

 • Gaza lider under over ti år med israelsk blokade.
 • Den siste tidens omfattende sanksjoner fra de palestinske selvstyremyndighetene (PA) på Vestbredden mot Hamas legger stener til byrden. PA har sluttet å betale for både lønninger og strøm i Gaza.
 • Dessuten har flere internasjonale organisasjoner kuttet i bistanden til enklaven.

PROTESEVERKSTED: Sameeh al-Marsi (45) er en av mange i Gaza som trenger proteser, og flere er det blitt etter den siste tidens protester. Foto: Harald Henden/VG

Venter på protese

På proteseverkstedet ALPC i Gaza by støttes Sameeh al-Marsi (45) opp på de kunstige beina. Det var under krigen i 2008 at han ble truffet av en israelsk rakett på vei hjem fra jobb, forteller han. Nå har han igjen to beinstumper på syv og 12 centimeter.

I halvannet år har han ventet på de nye protesene. Israel skal ha nektet ALPC å importere enkeltdeler til proteser og støtteutstyr inn til Gaza, med begrunnelsen at «de kan brukes til andre ting» – implisitt eksplosiver.

PROTESEVERKSTED: Sameeh al-Marsi (45) er en av mange i Gaza som trenger proteser, og flere er det blitt etter den siste tidens protester. Foto: Harald Henden/VG

Proteseverkstedet i Gaza, som mottar støtte fra Bergen og Tromsø kommune, er i manko på utstyr.

Tidspunktet er ubeleilig: Etter den siste tidens blodige protester på Gazastripen vil rundt 20 personer vil ha behov for proteser, og over 300 vil trenge mindre støttedeler, forteller Mohammed Dwaima, direktør ved ALPC.

Dette kommer på toppen av at Gaza skal være det stedet i verden med høyest andel handikappede (cirka tre prosent av befolkningen).

VG I GAZA: Fotograf Harald Henden og Midtøsten-journalist Ingeborg Huse Amundsen.

Les også

 1. Natalie Portman vil ikke ta imot pris i Israel – nå forklarer hun seg

  «Mishandlingen av dem som lider av dagens grusomheter er ikke i tråd med mine jødiske verdier», skriver Natalie Portman…
 2. Israel avviser kritikk for journalistdrap

  Israels forsvarsminister avviser all kritikk for drapet på en journalist, og sier at det ikke finnes…
 3. «Han var familiens løve»: Tenåringen ble skutt i hodet av israelske styrker

  18-åringen Abdel Fattah fikk aldri vært utenfor Gazastripen. I forrige uke ble han drept av israelske skarpskyttere.
 4. – Israel lurte oss alle trill rundt med Oslo-prosessen

  TEL AVIV (VG) Den prisbelønte israelske journalisten mener Oslo-prosessen var en bløff.
  Pluss content

Mer om

 1. Gaza
 2. Israel
 3. Midtøsten

Flere artikler

 1. Pluss content

  Mojahid (30) ble skutt mens han demonstrerte i Gaza. Israelske kuler kostet ham høyreleggen.

 2. 24 timer i Gaza: Dette er hverdagens prøvelser

 3. Ville protester på Gazastripen - tre skutt og drept

 4. Pluss content

  Bevæpnet til bønn

 5. Ett av fire Gaza-barn sliter: Reham (14) hjemsøkes av mareritt

Fra andre aviser

 1. Står Hamas bak? Og gir folkeretten Israel lov til å skyte demonstranter? Her er fem svar på viktige spørsmål om blodbadet.

  Aftenposten
 2. Hvert steg han tar på det upolitiske statsbesøket blir fingransket for politisk mening

  Aftenposten
 3. Rabbiner kritisk til Trumps flytting av ambassaden, men tror likevel på fred

  Aftenposten
 4. Anna er 34 år og singel og fryser derfor ned eggene sine. Så kommer beskjeden som får henne til å gispe.

  Aftenposten
 5. De ble funnet klokken seks om morgenen. Han flytende i sjøkanten. Hun liggende på kaien. To steinharde narkomane som endelig så ut til å ha fått fred.

  Aftenposten
 6. Humanitær krise truer Sinaihalvøya

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no