I BRANN: Dette bildet er tatt utenfor Hammarstrand mandag, hvor et helikopter vannbomber området. Foto: Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skogbranner i Sverige: Den verste situasjonen i moderne tid

Skogbrannene herjer i Sverige. Samtidig begynner brannkorpsene å gå tom for både utstyr og mannskap.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Brannvesenet i Sverige kjemper fortsatt mot det som beskrives som den verste situasjonen i moderne tid.

Tirsdag har det oppstått flere nye branner i Sverige, noe som gjør den allerede krevende situasjonen enda verre, melder Aftonbladet.

– Vi har gått tom for stort sett alt, sier Torbjörn Wannqvist, befal i brannvesenet i Ljusdals kommune, til avisen.

De trenger både flere personer til å slukke brannen og mer utstyr til slukningsarbeidet.

– Problemet er at vi ikke har folk til å avløse, og noen av dem jobber i 24-timers skift, sier Wannqvist, som også opplyser at de prøver å få hjelp fra nabolandene. Seks norske helikoptre er allerede på plass for å bistå.

Minst 80 skogbranner

SVT melder om at det tirsdag brenner minst 80 steder i landet.

– Situasjonen er svært alvorlig, sier redningsleder Hans Nornholm.

– Situasjonen er ekstrem

Tirsdag morgen opplyste Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) til VG at det brenner ukontrollert i flere deler av Sverige.

To vannbombefly fra Italia er ventet å lande i Örebro en gang mellom tirsdag kveld og onsdag formiddag.

– Situasjonen er ekstrem, og vi prøver å løse den med de ressursene vi har, sier kommunikasjonsrådgiver Petter Engelbertson i MSB.

Skogbrannene strekker seg fra Jokkmokk i nord til Korsberga i sør.

Aftonbladet skrev natt til tirsdag at situasjonen er ekstrem, og at det er den verste i moderne tid i Sverige.

– Vi oppfordrer alle redningsmannskaper til å være forberedt på at situasjonen kommer til å bli mer alvorlig, sier operativ sjef i MSB, Jakob Wernerman, til avisen.

les også

Brannmann omkom etter slukking av skogbrann

– Behov for akutt hjelp

Også i Sverige er sommerværet ekstremt i år, og i helgen ble det meldt om skogbranner i nesten alle svenske fylker. De fleste redningsetater har behov for akutt hjelp.

– Ressursene er begrenset og mange redningsledere forteller om en situasjon de aldri har sett tidligere. De har behov for akutt hjelp, sier MSB-sjefen.

les også

Heimevernet kalt inn for avlaste slitne brannmannskaper

Situasjonen er mest kritisk i länene (fylkene) Dalarne, Jämtland og Gävleborg. Der jobber brannmannskaper febrilsk uten å ha kontroll, ifølge Aftonbladet.

– Et femtitalls branner er i gang i landet. Det er alt fra mindre småbranner til større og mer omfattende branner. Det er en ekstrem situasjon, sier Wernerman.

For farlig for slukking

Ifølge SVT meldte SOS Alarm at over 60 branner var i gang i 16-tiden mandag. I Älvdalen kommune i Dalarna brenner et område på to ganger to kilometer der det kan finnes grovkalibret udetonert ammunisjon ved et skytefelt. Det førte til evakuering mandag og slukningsarbeidet måtte avsluttes på kvelden fordi det var for farlig. Denne brannen sprer seg ukontrollert mot Härjedalen.

les også

Slik jakter pilotene skogbrann over Norge

Det er fortsatt meget tørt og veldig høy brannfare og spredningsrisiko.

Ifølge NTB er flyene fra Italia av typen Canadair CL-415, som flyr ned mot rolige vannoverflater i stor fart og kan suge inn opptil 6000 liter vann. Dette slippes deretter i en stor «vannbombe», som er det eneste som hjelper i de mest ekstreme brannområdene.

les også

Håp om regn på onsdag: – Skogen trenger det

Ifølge Wernerman vil vurderingen av hvor flyene skal settes inn tas ut fra hvor de lokale redningstjenestene vurderer trusselen mot liv og helse og samfunnsnyttig virksomhet størst, samt hvor spredningsfaren er størst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder