PLUKKET OPP: Bildet viser migrantene og flyktningene som ble plukket opp av skipet fra Proactiva Open Arms lørdag. Foto: Olmo Calvo / AP / NTB scanpix

Spansk skip med migranter får legge til i Barcelona

Et skip fra en spansk hjelpeorganisasjon med 59 migranter og flyktninger om bord, setter kursen mot Barcelona. Italia og Malta nektet skipet å legge til kai.

  • uvakt@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

En talsmann for Spanias statsminister, Pedro Sanchez, sier lørdag kveld at skipet har rett til å legge til kai i Barcelona. Talsmannen anslår at det vil ta skipet rundt fire dager å nå byens havn.

Det var tidligere på dagen at den spanske hjelpeorganisasjonen Proactiva Open Arms plukket opp 59 migranter og flyktninger fra en gummibåt i Middelhavet.

les også

Redningsbåten Lifeline får ja fra Malta

Gummibåten ble oppdaget i internasjonalt farvann lørdag, rundt 55 kilometer fra kysten av Libya, opplyser en AP-journalist som var om bord i et nærliggende redningsfartøy.

Den spanske hjelpeorganisasjonen, Proactiva Open Arms, opplyser selv på Twitter at de har reddet 59 personer.

les også

Flere EU-land tar imot migranter fra «Lifeline»

Italias innenriksminister Matteo Salvini gjorde det straks klart at redningsfartøyet ikke vil få sette personene i land i Italia.

– Den nærmeste havnen er på Malta, og organisasjonen og flagget er spansk. De kan bare glemme å anløpe en italiensk havn, skriver Salvini på Facebook og Twitter lørdag.

Salvini skriver videre at Proactiva Open Arms nådde fram til gummibåten før libysk kystvakt, og at de 59 ble reddet innenfor den sonen der libysk kystvakt opererer.

les også

Lifeline-kapteinen siktes for lovbrudd

Maltas innenriksminister Michael Farrugia avviste på sin side at nærmeste havn var på Malta. Han tok lørdag ettermiddag selv til Twitter for å svare Salvini.

– Stopp å spre falske nyheter for å dra Malta inn i dette uten grunn, skrev han.

Han la også ut et kart for å illustrere at de 59 ble reddet nærmere den italienske øya Lampedusa enn Malta.

– Vi publiserer dette kartet så alle kan se det. Dette er fakta, ikke meninger, skriver Farrugia videre.

Italias nye regjering har begynt å nekte skip drevet av hjelpeorganisasjoner å legge til kai med migranter og flyktninger. Innenriksminister Salvini varslet fredag at italienske havner vil være stengt for slike skip hele sommeren.

Onsdag ankom migrantskipet Lifeline til Malta etter å ha blitt nektet å legge til kai i flere dager. Malta lot skipet ankomme etter enighet mellom flere europeiske land om å fordele ansvaret for personene om bord.

Også for to uker siden nektet Italia og Malta migrantskipet Aquarius å legge til kai. Spania sa etter hvert ja til å ta imot skipet.

Les også

Mer om

  1. Migrasjon
  2. Italia
  3. Flyktninger

Flere artikler

  1. Italias innenriksminister vil hindre nye migrantskip

  2. Malta og Italia nekter å ta imot migrantskip: – Skam for Europa

  3. Redningsbåten Lifeline får ja fra Malta

  4. Redningsfartøy fikk legge til kai etter 20 dager

  5. Høygravid kvinne evakuert fra Ocean Viking

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder