Siktet for grov vold i gangsterkrig

Nordmann jages av svensk politi

OSLO/STOCKHOLM (VG/AFTONBLADET) Den norske eks-offiseren Geir Spanien (40) er etterlyst av svensk politi for å ha skutt og skadet en av de største gangsterne i Sverige.

Nordmannen er utdannet offiser.

Om kvelden den 16. november ble en 33 år gammel forretningsmann skutt ned på Östermalm i Stockholm. Forretningsmannen er utpekt som en frontfigur i et av de tyngste kriminelle miljøene i Sverige.

Svensk politi mener at det er den norske eks-offiseren Geir Spanien som skjøt mannen. Spanien ble begjært pågrepet og siktet av Stockholm tingrett den 17. januar.

Hemmelig siktelse

Geir Spanien er gjennom Schengen-samarbeidet etterlyst for legemsbeskadigelse, får VG opplyst.

Siktelsen mot Spanien er gradert hemmelig, og politiet i Stockholm vil ikke kommentere siktelsen.

- Det pågår en intensiv etterforskning. Et titall etterforskere jobber med dette, sier kriminalkommissarie Sven Malmros.

Svensk politi mistenker forretningsmannen som ble overfalt av Spanien, for å være delaktig i den seneste voldsbølgen i Stockholm.

- Det som har skjedd, er forferdelig. Hemningsløst og brutalt skyter grovt kriminelle mot hverandre. Risikoen er stor for at hvem som helst kan komme i veien, sier Malmros.

Den skutte 33-åringen, som opprinnelig er bosnisk serber, driver to populære utesteder i Stockholm hvor en rekke svenske kjendiser vanker.

Spanien er ekspert i en kampsport som kalles brasiliansk jiu-jitsu, og han har konkurrert på høyt nivå i internasjonale mesterskap. Så sent som første september i fjor kom han på tredje plass i åpen klasse under «Bad Boy Cup» i Gãteborg.

I Brasil?

Ifølge kilder kan Geir Spanien ha rømt til Brasil, hvor han tidligere har bodd i en lengre periode og deltatt på treningsleir. De siste årene har 40-åringen jobbet som dørvakt ved et kjent utested i Oslo.

Etter befalsskolen gjennomførte Spanien Krigsskolen på Linderud i Oslo fra 1985 til 1988. Han gikk ut som fenrik, og hadde fire års plikttjeneste i Forsvaret, får VG opplyst.

Geir Spanien har ikke vært dømt for alvorlig kriminalitet de siste årene, men er tiltalt for trusler og vold under et angivelig torpedooppdrag på Elverum i fjor sommer. Lørdag 30. juni fjor ble 40-åringen pågrepet sammen med en 30 år gammel mann hjemme hos en familie på Elverum.

Påtalemyndigheten mener at de to mennene gikk rundt i huset til familien og tok verdigjenstander. Deretter skal de to ha tvunget ettbarnsfaren til å underskrive at han ville betale dem 50.000 kroner innen tre uker. Det angivelige torpedooppdraget skal de to mennene ha fått fra en malermester som hevdet at familiefaren skyldte han 70.000 kroner for malerarbeid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder