Russland til VG: – Styrkeoppbygging ved Ukraina gir stabilitet

BERLIN/OSLO (VG) De russiske militære styrkene ved grensen til Ukraina skaper stabilitet i en tid hvor Krim er truet av destabilisering.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det sier den russiske ambassaden i Oslo i dette intervjuet med VG.

VG skrev tidligere denne uken om hvordan Ukraina feirer sine 25 første år med uavhengighet – stadig mer omringet av russiske militære styrker.

• Du kan bla deg gjennom den russiske styrkeoppbyggingen i grafikken øverst i denne saken.

• Du kan klikke her for å lese flere detaljer – og militærstrategiske forklaringer på oppbyggingen.

Mens de russiske militære styrkene er så omfattende at enkelte nå advarer mot det de frykter er en russisk invasjon, har Russland selv en ganske annen forklaring.

De mener, som president Vladimir Putin, at Ukraina selv ikke klarer å beholde stabiliteten på Krim.

– Russlands væpnede styrker gir stabilitet og sikkerhet, inkludert på Krim, hvor de beveger seg på sitt territorium i henhold til sine oppgaver, skriver presseattaché Andrej Kolesnikov ved Russlands ambassade i Oslo i en epost til VG.

DETTE MENER UKRAINA: Klikk her for å lese den ukrainske versjonen av den militære oppbyggingen og spenningen i grenseområdene

Kolesnikov mener at Ukraina selv er skyld i kampene som de siste årene har rast øst i landet.

– Vi har flere ganger bedt våre europeiske partnere om å innse at den sittende makten i Kiev ikke egentlig er interessert i å finne en fredelig løsning på de eksisterende problemene i Ukraina. De er ikke klare til å inngå kompromisser, og søker å løse spørsmål gjennom makt, og nå terror-metoder, skriver Kolesnikov i eposten.

Artikkelen fortsetter under bildet

KRIM-KONTROLL: Dette er S-400 «Triumf» bakke-til-luft-rakettsystemer - den samme typen Russland nå har utplassert på Krim. Foto: GRIGORY DUKOR REUTERS


Ambassaden fnyser av kritikken som har haglet etter at russiske styrker inntok Krim.

– Påstander om «anneksjon» og «okkupasjon» er en direkte fornærmelse mot Krims innbyggere av alle nasjonaliteter som har gjort sine valg. Russlands posisjon er basert på folkeretten og fullt ut i samsvar med det, skriver Kolesnikov i eposten.

De siste ukene har russiske styrker på Krim gjennomført flere store, uvarslede øvelser og manøvre.

– Det er viktig å understreke at det russiske forsvaret ikke har okkupert Krim, fordi, fremfor alt, vi allerede var der i forbindelse med vårt oppdrag rundt Svartehavet. I tillegg har Russland tatt hensyn til kulturelle, religiøse og andre interesser som krimtatarene som bor på halvøya har, skriver Kolesnikov.

– Russland er Krim-innbyggernes historiske hjemland

LYTTER TIL PUTIN: Ved en utendørs storskjerm på gaten i Sevastopol på Krim samlet folk seg i vår for å høre Russlands president tale. Foto: PAVEL REBROV REUTERS

Mens Vesten straffer Russland med sanksjoner etter at de tok over Krim, mener Russland at folkeavstemningen i 2014 legitimerer de flere tusen soldatene, flyene, stridsvognene og annet materiell som i dag kontrollerer halvøya.

– Vi anser det også som viktig å minne om at spørsmålet om Krim lenge har vært løst, da innbyggerne i en folkeavstemning den 16. mars 2014 stemte med et overveldende flertall (96,57 prosent) for en gjenforening med sitt historiske hjemland, Russland, skriver han

Avviser terror-påstander

I tillegg til den militære oppbyggingen, er det spesielt en episode som den siste måneden har bidratt til å gjøre det spente forholdet mellom Ukraina og Russland enda mer anstrengt:

Et sammenstøt mellom russiske styrker og det som skal ha vært væpnede menn på vei inn på Krim fra Ukraina tidligere denne måneden.

Ukrainske terrorister, mener Russland.

Russisk løgn og propaganda, mener Ukraina.

– Informasjonen som er gitt fra russisk side er alltid verifisert og pålitelig. Russisk fjernsyn viste gjentatte ganger bilder av de arresterte, og deres medlemskap i det ukrainske forsvaret er hevet over enhver tvil, skriver Kolesnikov.

– Vi har ubestridelige bevis for at det var en sabotasje og at den var rettet mot destabilisering på Krim. Hvilke andre bevis trenger du?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder