Mener Trumps Russland-kommentar kan være landsforræderi

Trump: – Jeg var sarkastisk!

Donald Trump ba Russland om å lekke Hillary Clintons slettede e-poster. Nå mener jusprofessor at uttalelsene kan være landsforræderi.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På en pressekonferanse onsdag kom Donald Trump med en oppsiktsvekkende oppfordring. Han antydet at Russland burde hacke Hillary Clintons slettede eposter, skriver New York Times.

– Russland, hvis du lytter, jeg håper dere klarer å finne de 30.000 epostene som mangler. Jeg tror dere vil bli belønnet av pressen vår, sa Trump.

Antallet viser til de epostene som ble slettet fra den private e-postkontoen Clinton brukte da hun var utenriksminister.

Epostene ble ifølge Clinton slettet fordi de var av privat karakter.

Kan bety landsforræderi

Uttalelsene fra det som kan bli USAs 45. president i rekken, har vakt sterke reaksjoner.

Ifølge Laurence Tribe, jusprofessor på Harvard, potensiell kandidat til Høyesterett og beskrevet som en tidligere mentor for Obama, bryter Trumps kommentarer også med «the Logan Act».

Les også: Demokratenes toppsjef går av etter Wikileaks-lekkasjen

Den nasjonale loven forbyr alminnelige statsborgere å forhandle med regjeringer som har en disputt med USA.

Tidligere på onsdag tvitret Tribe følgende:

– Tenk deg hva vår første president ville ha sagt om en kandidat som inviterte en utenlandsk makt til å blande seg i et amerikansk valg for den 45. president, skriver han.

Russland vil ikke ta del

Også tidligere CIA-direktør Leon Panetta var blant de som reagerte.

– Nå har du en presidentkandidat som ber russerne om å delta i amerikansk politikk. Jeg mener det er helt uakseptabelt, sier han i et TV-intervju med CNN.

Russerne på sin side, sier de ikke ønsker å bidra i Trumps oppfordring.

Stor billedserie: 100 nakne kvinner møter Trump

– Når det er snakk om de epostene, så er ikke det vår hodepine. Vi blander oss aldri inn i andre lands anliggender og liker heller ikke når andre forsøker å blande seg inn i våre, sier Kreml-talsmann Dmitry Peskov ifølge Reuters.

VG mener: Takler Putin en kvinnelig president?

Den republikanske leiren er på sin side ute med brannslukking, og flere sentrale republikanske politikere var raske med å ta avstand fra uttalelsen. Trump forsøkte selv å roe ned reaksjonene etter sine sleivete kommentarer dagen derpå.

– Selvfølgelig var jeg sarkastisk, sier Trump i et intervju med Fox News.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder