KONGEN AV FORNÆRMELSER: Trump topper meningsmålingene blant de republikanske kandidatene. Han har ikke vært redd for å bruke sterke fornærmelser for å få oppmerksomhet.

KONGEN AV FORNÆRMELSER: Trump topper meningsmålingene blant de republikanske kandidatene. Han har ikke vært redd for å bruke sterke fornærmelser for å få oppmerksomhet. Foto:Thomas Nilsson,VG

Trumps verste fornærmelser

Presidentkandidaten med det store egoet har aldri vært redd
for å skaffe seg uvenner. Dette er noe av hans verste sjikane.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Gjennom en lang karriere som forretningsmann og nå som presidentkandidat har mange måttet tåle Trumps verbale skyts. Foreløpig ser taktikken ut til å fungere, selv om ekspertene tviler på en langvarig Trump-triumf.

De siste meningsmålingene viser at det er demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton som ser ut til å stikke av med seieren i november. En USA-ekspert mener at det nå bare er to ting som kan redde Trumps presidentdrøm: terror eller Clinton-skandale.

I mellomtiden er det lite som tyder på at Trump vil slutte å komme med kontroversielle utspill.

Antydet at journalist hadde mensen

BLODIG ANGREP: Donald Trump antydet at Fox-journalist Megyn Kelly hadde mensen under en republikansk residentkandidatdebatt. Det er ikke første gang han kommer med kvinnediskriminerende utsagn. Foto:Alex Kroke,Ap

I august i fjor gikk Trump langt i å antyde at Fox-journalist Megyn Kelly hadde mensen under en presidentkandidatdebatt. Journalisten stilte flere kritiske spørsmål til «The Donald» under debatten, noe han ikke så ut til å like spesielt godt.

I et intervju med CNN i kjølvannet av debatten gikk han kraftig ut mot debattlederen:

«Du kunne se at det kom blod ut av øynene hennes. Blod kom ut av hennes «wherever».

I kjent stil ønsket han ikke å beklage det vulgære utspillet.

Les også: Eksperter mener «The Donald» tapte debatten

Gjorde narr av handikappet

Det er ikke første gang at Trump kommer med kvinnediskriminerende utsagn. I 2012 skrev han på Twitter at forretningskvinnen og bloggdronningen Arianna Huffington er «uattraktiv både på innsiden og utsiden». Han har også kalt TV-profilen Rosie O’Donnell for «et dyr» og en «ekstremt uattraktiv person».

Kelly er ikke den eneste journalisten som har fått kjenne på Trumps kommentarer. Storavisen New York Times raste i november mot presidentkandidaten etter at han tilsynelatende imiterte deres journalist Serge Kovaleski, som lider av AMC, under et valgmøte.

Episoden skjedde mens Trump holdt en tale på et valgmøte i Sør-Carolina, hvor han i talen gjorde bevegelser og gjorde til stemmen sin på en måte som tyder på at han imiterte den handikappede journalisten.

Trump nektet imidlertid for å ha gjort narr av journalisten, og krevde selv en unnskyldning fra avisen.

Så du denne? Hva har Donald Trump, Caitlyn Jenner og en IS-leder til felles?

Gikk til frontalangrep på Mexico

Det er ikke bare enkeltpersoner som har fått merke Trumps vrede det siste året. Da hotellmogulen annonserte at han ville stille som presidentkandidat, startet han like greit valgkampen med å fornærme en hel folkegruppe.

– Når Mexico sender sine folk, sender de ikke sine beste. De sender ikke folk som deg og meg, de sender folk som har masse problemer, og de tar problemene sine med seg. De bringer med seg narkotika og kriminalitet, sa Trump den 16. juni i fjor.

Utspillet fikk store forretningsmessige konsekvenser for milliardæren. I TV programmet «The Apprentice» er Trump kjent for å gi andre folk sparken på knallhardt vis. Etter talen, som mange mener var rasistisk, var det imidlertid Trumps tur til å få fyken. Senere sto en rekke profiler i kø for å kutte samarbeidet med forretningsmannen.

Vil nekte muslimer innreise til USA

Mexikanerne var ikke den eneste gruppen som fikk høre det fra Trump. I en uttalelse sendt til mediene i desember mente 69-åringen at muslimer burde nektes innreise til USA, på bakgrunn av meningsmålinger som viser et «hat» fra muslimer mot amerikanere som kan føre til flere angrep, sa han.

Så du denne? Slik reagerer presidentkandidatene på Trumps muslim-utspill

Denne kontroversielle uttalelsen fikk Daily News Philly til å sammenligne ham med Adolf Hitler, og flere på både høyre- og venstresiden av amerikansk politikk kaller det fascisme.

– Trump er en fascist. Og det er ikke noe jeg kaller folk for ofte, men han har fortjent det, skriver Max Boot, som blant annet er rådgiver for den republikanske presidentkandidaten Marco Rubio, på Twitter.

En av den republikanske presidentkandidaten Jeb Bushs rådgivere, John Noonan, twitret følgende:

– Tvungen statlig registrering av amerikanske borgere, basert på religiøs identitet, er fascisme. Punktum. Det er ingenting annet man kan kalle det.

Kommentar: Er Donald Trump fascist?

I februar twitret han også et sitat fra fascistdikatatoren Benito Mussolini: «Bedre å leve én dag som løve, enn hundre år som en sau».

Stemningen ble heller ikke bedre blant Trump-kritikere etter at han noen dager senere kom med nye kontroversielle uttalelser om muslimer. Denne gang om muslimer i Jersey City utenfor New York. Han hevdet nemlig at tusener av dem brøt ut i jubel da to fly krasjet inn i World Trade Center 11. september 2001.

– Det skjedde faktisk. Det var på TV. Jeg så det, sa han til programlederen på TV-kanalen ABC.

Han har også uttalt at terrorangrepet i New York ville vært forhindret dersom han selv hadde vært president.

Apropos lovendringer har Trump også ytret et ønske om å endre amerikansk lov for å åpne for å torturere terrorister, og drepe familiene deres.

Utsagnene hans ble møtt av kritikk og fordømmelser fra mange hold, og mange sier at Pentagon og det amerikanske militære trolig ville nekte å følge slike ordrer.

Husker du? Mener kærere med våpen kunne stanset skolemassakren

Låt-stjeling

I midten av september var Michael Stipe og resten av bandet R.E.M i harnisk over milliardæren etter at han tok i bruk en av bandets tidløse klassikere, «It's The End Of The World (As We Know It)», under et valgmøte.

«Go f... yourselves, alle sammen - dere triste, oppmerksomhetssøkende, maktkåte små menn. Ikke bruk vår musikk eller min stemme i deres idiotiske narrespill av en kampanje», twitret vokalisten.

Steven Tyler og bandet Aerosmith har også følt seg misbrukt av Trump. 69-åringen brukte en av bandets låter, «Dream On» i en valgkampanje, uten tillatelse. Trump skal ha fått en advarsel, før Tyler gikk ut og ga presidentkandidaten 24 timer på å droppe låten fra kampanjen hvis han ville unngå søksmål.

Også Rolling Stones har bedt mogulen om å droppe låtene deres på valgkamparrangement.

Les også: Trump rettet ikke på mann som kalte Obama muslim

Vanæret senator McCain

Det er ingen hemmelighet at Trump kan gå knallhardt ut mot etablerte politikere, både på demokratisk og republikansk side. Men mange mente han gikk altfor langt da han langet ut mot tidligere presidentkandidat John McCain i juli i fjor.

Senatoren er kjent for sin krigsinnsats i Vietnam, der han var krigsfange i seks år. Både demokrater og republikanere har omtalt McCain som en krigshelt, men det ville ikke Trump gjøre.

– Han er ingen krigshelt, sa Trump ifølge NY Daily News.

– Han er en krigshelt fordi han ble fanget. Jeg liker mennesker som ikke ble fanget, sa Trump.

«Taper», «lettvekter» og «dumskalle»

Noen ganger nøyer Trump seg med kortere karakteristikker, og kandidaten har flere nedsettende betegnelser klar for hånden. «Loser» (taper) peker seg ut som en vanlig beskrivelse.

Donald Trump: – Ikke send penger til meg

Blant dem Trump har beskrevet som tapere er artisten Cher, den republikanske strategen Karl Rove, TV-profilen Rosie O’Donnell, talkshowverten Jon Stewart og flere andre, ifølge USA Today.

Andre favorittnedsettelser, som Trump har brukt for å beskrive en rekke personer, er «lightweight» (lettvekter) og «dummy» (dumskalle).

Obama fra Kenya?

Ikke overraskende har også president Obama fått gjennomgå av turbokapitalisten. Trump har blant annet støttet konspirasjonsteorien om at Obama ikke ble født i USA, som er krav for å kunne bli president i landet.

I USA går konspirasjonsteoriens støttespillere under betegnelsen «birthers». Til tross for teoriens manglende troverdighet, gikk det hele så langt at Obama til slutt så seg tjent med å publisere sin fødselsattest.

Trump har heller ikke latt seg overbevise av fødselsattesten, og senest i juli i fjor har presidentkandidaten sagt at han er en «birther», ifølge Politico.

Trump har også omtalt Obama som «tidenes verste president». Og i forbindelse med opptøyene i Baltimore kom forretningsmannen med følgende sarkastiske utsagn på Twitter:

– Vår store afroamerikanske president har ikke akkurat hatt en positiv påvirkning på bandittene, som gladelig og åpent ødelegger Baltimore!

Så du denne? Trump: – Har ikke hørt ordet klovn på en stund

Amper stemning mellom kandidatene

Donald Trumps kamp mot Ted Cruz tilspisset seg etter at Marco Rubio trakk seg fra republikanernes nominasjonsvalgkamp i mars, gjenstod bare de to, i tillegg til den langt mindre populære John Kasich.

Så ble presidentkandidatenes koner trukket inn i kampen.

Trump truer nemlig motkandidaten med å «spill the beans» (avsløre hemmeligher, på godt norsk) om Cruz' kone Heidi, etter at Trump trodde at Cruz sto bak et lettkledd bilde av Melania Trump med påskriften:

«Møt Melania Trump, din neste førstedame. Eller, du kunne støtte Cruz på tirsdag.»

Det er imidlertid ikke Cruz, men snarere den uavhengige, Cruz-vennlige politiske komitéenMake America Aweseome som står bak.

Mindre enn en time etter det opprinnelige Twitter-angrepet slo Cruz tilbake:

– Hvis du forsøker å angripe Heidi er du enda feigere enn jeg trodde, skrev Texas-senatoren i svaret sitt, og slenger på ett «#klasseløst» for å understreke hva han synes om Trumps opptreden.

Vil straffe for abort

Under en uke etter kone-kampen mellom Trump og Ted Cruz, sjokkerte Trump nok en gang (og det skal sies at det ble heller ikke siste gang.)

I et intervju sa Trump at han mener det må være en form for straff for kvinner som tar abort.

– Skal straffen da være for kvinnene?, lurte programleder på.

– Ja.

Videre spurte programlederen om Trump ønsket å innføre et forbud mot abort. Til det svarte Trump:

– Vel, du går i så fall tilbake til en situasjon hvor folk kanskje vil oppsøke ulovlige steder – men du må ha et forbud mot det, sa Trump.

Kone i trøbbel

Under republikanernes landsmøte i juli var det naturlig at Trump var å se i de fleste overskrifter. Mindre ventet var det nok imidlertid at Melania Trump skulle pryde forsidene - og det for plagiat. Deler av talen var nemlig nærmest en kopi av Michelle Obamas tale fra 2008.

– Det er ingen tvil om at deler er lånt eller i hvert fall sterkt inspirert fra Michelle Obama. Det som gjør det helt tydelig er at hun bruker noen ord som man vanligvis ikke sier, sa retorikkprofessor Jens Elmelund Kjeldsen ved Universitetet i Bergen.

Flere mente at taleskriveren burde få sparken. «The Donald» var stille om hendelsen til et par dager etterpå hvor han i et intervju med ABC News åpnet opp om kritikken.

– Nå er det skydekket borte fra henne, noe som er fantastisk fordi det var veldig urettferdig, sier Trump til TV-kanalen.

Trump: Hack oss, Russland!

Demokratene ble utsatt for et hackerangrep, og 20.000 eposter ble i sommer lekket. Der kom det frem at ledelsen i Demokratnees nasjonalkomité ønsket å undergrave valgkampen til Bernie Sanders.

Flere eksperter hevder at Russland sto bak lekkasjen for å hjelpe Trump på veien til Det hvite hus.

Ryktene har vært så sterke at Donald Trump på en pressekonferanse onsdag morgen måtte avkrefte at han hadde noe som helst med skandalen å gjøre. Men han hadde ingen problemer med å be Russland hacke USA.

– Russland, hvis dere hører dette, så jeg håper at dere finner de 30.000 epostene som er borte. Dere vil nok bli belønnet av pressen, sa Trump etter hacking-nyheten, med henvisning til e-post-skandalen som har hengt ved Hillary Clinton siden mars i fjor.

Blant de som reagerte på dette var «The Daily Show»-vert Trevor Noah, som hadde en lang tirade mot Trump og hans siste uttalelser.

«Tuller du? Ba denne karen, som er presidentkandidat, Russland om å hacke USA? For en fyr som snakker mye om å få «jobber tilbake til USA», så var han veldig rask med å outsource dem.»

Noahs tirade ligger i sin helhet på YouTube.

En amerikansk jusprofessor mente også at uttalelsene kan være landsforræderi. Ifølge Laurence Tribe bryter nemlig kommentarene med «the Logan Act», som forbyr alminnelige statsborgere å forhandle med regjeringer som har en disputt med USA.

Trump forsøkte å redde seg inn å si at det var sarkasme.

Fornærmet familien til avdød soldat

Og så stormet det igjen rundt republikanernes presidentkandidat etter at han fornærmet foreldrene til en avdød amerikansk muslimsk soldat.

Det var på talerstolen til demokratenes landsmøte at Khizr Khan og hans kone, Ghazala, hyllet deres avdøde sønn, og beskrev familien som «patriotiske amerikanske muslimer med lojalitet til USA», mens de samtidig rettet kritikk mot republikanernes presidentkandidat.

– Har du noensinne vært på æresgravlunden i Arlington? Gå og se på gravene til de modige patriotene som døde mens de forsvarte USA – du vil se alle religioner, kjønn og etnisiteter. Du har ikke ofret noe eller noen, rettet Khan mot Trump fra talerstolen.

Trump reagerte med å avvise anklagene om at han ikke hadde ofret noe.

– Jeg synes at jeg har ofret mye. Jeg har jobbet veldig, veldig hardt. Jeg har skapt tusenvis av jobber, titusenvis av jobber, bygget store strukturer... Jeg har hatt enorm suksess, sa Trump i et intervju med ABC News i etterkant, som har fått massiv kritikk av andre politikere og i sosiale medier.

Drapstrussel?

Tirsdag hevdet Trump at Clinton ønsker å oppheve grunnlovstillegget som tolkes som å gi amerikanerne rett til å bære våpen, og samtidig antydet at våpentilhengere kunne gjøre noe for å hindre det.

En rekke amerikanske kommentatorer reagerte umiddelbart, og tolket kommentaren dithen at Trump foreslo at noen burde skyte motstanderen hans. Clintons egne folk reagerte også:

– Dette er enkelt – det Trump sier er farlig. Ingen som vil bli president bør foreslå vold på noe vis, sier Robby Mook, en av lederne i Clintons stab.

«Han er grunnleggeren av IS»

Onsdag var det president Barack Obama som fikk høre det av republikanernes presidentkandidat.

Han anklaget nemlig Obama for å være grunnleggeren bak IS, og hevdet av terrororistgruppen «hedrer» ham.

«På mange måter hedrer de president Obama.»

«Han er grunnleggeren av IS. Han er grunnleggeren. Han skapte IS.»

Han la også til at en eventuell medgrunnlegger ville vært Hillary Clinton, og understreket uttalelsene sine om presidenten ved å bruke hans fulle navn, Barack Hussein Obama.

Les også

 1. Trump fortsatt i tet på ny måling

  Eiendomskongen og reality-stjernen Donald Trump får i en ny måling fortsatt støtte fra 24 prosent av Republikanerne.
 2. Fox-journalist etter Trumps blodige spøk: – Vil ikke be om unnskyldning

  Donald Trump sier ikke unnskyld etter «blodig» spøk på debattleder Megyn Kellys bekostning.
 3. Eksperter mener «The Donald» tapte debatten: – Trumps kollaps

  NEW YORK (VG) Donald Trump (69) fikk en tøff start i sin første debatt.
 4. Donald Trump leder klart i ny måling

  Milliardæren har fått et stort forsprang i den republikanske nominasjonskampen til presidentvalget i 2016, ifølge en…
 5. Donald Trump i hardt vær etter mensen-spøk

  Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump nektes…
 6. Politikk uten politikere

  Politikerforakten er Donald Trumps (69) trumfkort. I Europa har det fungert i flere år.
 7. Clinton var i Trumps bryllup:
  – Jeg  forlangte at de var der

  Da Donald Trump giftet seg for tredje gang, inviterte han Hillary og Bill Clinton.
 8. Trump gjør partifellene desperate

  Motorsag, kjøttøks og Holocaust: De republikanske presidentkandidatene går langt for å stjele oppmerksomheten tilbake…
 9. Presidentvalget i USA: Offentliggjør kandidatenes telefonnummer

  NEW YORK (VG) Telefonnumrene til de republikanske presidentkandidatene Donald Trump (69) og Lindsey Graham (60) er…
 10. Slik tjener Trump pengene sine

  Det finnes knapt den ting Donald Trump ikke tjener penger på, viser en gjennomgang av finansene hans.
 11. Trump på Mexico-grensen: – Hillary var den verste utenriksministeren i vårt lands historie

  Donald Trump (69) er skråsikker på at han blir republikanernes presidentkandidat og hevder han er den eneste som kan…
 12. Stjerner i kø for å dumpe Trump

  En rekke profiler og en butikkjede kutter båndene til den kontroversielle presidentkandidaten Donald Trump.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder