KJAPT UTE: Trump kastet ikke bort tid før han slo politisk mynt på tragedien i Orlando. Foto: Thomas Nilsson VG

Trump: – Orlando er bare begynnelsen

Obama: – Vi må avgjøre om det er et slikt land vi vil være

Stoltenberg: – NATO står samlet

Søndag talte en tydelig preget Obama om massakren i Orlando. Samtidig fyrte Trump løs på Twitter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Rett før Obama skulle på scenen for å snakke om det groteske blodbadet i Florida tvitret republikanernes presidentkandidat Donal Trump:

«Skal President Obama endelig nevne ordene radikal islamistisk terrorisme? Hvis ikke bør han umiddelbart trekke seg i vanære.»

Beskjeden var så langt den tredje tweeten om Orlando. Tidligere på kvelden erklærte den kontroversielle politikeren at han at han ba for ofrene og familiene deres, og spurte samtidig: «Når vil dette ta slutt? Når skal vi bli tøffe, smarte og årvåkne?»

Det siste er en referanse til hans politiske løfter om å stenge USAs grenser for muslimer.

Kun en halvtime etter første tweet ga Trump enda klarere beskjed: «Setter pris på gratulasjonene for å ha hatt rett angående radikal islamistisk terrorisme. Jeg vil ikke ha gratulasjoner, jeg vil ha tøffhet og årvåkenhet. Vi må være smarte!» skrev han i en ny Twitter-melding.

Så, klokken rundt klokken 23.00 norsk tid kulminerte tiraden:

«Det som skjedde i Orlando er bare begynnelsen. Lederskapet vårt er svakt og inneffektivt. Jeg spådde det og ba om forbudet. Må være tøffe.»

Terrorhandling

I talen som skulle bli den 15. han holdt etter en skytemassakre måtte Obama skuffe Trump. Han nevnte nemlig aldri radikal islamisme.

Bakgrunn: Skyting på nattklubb i USA: 50 personer er drept

– I dag sørger vi som amerikanere over de brutale drapene på dusinvis av uskyldige mennesker, åpnet Obama talen.

– Vi kan slå fast at dette var en terrorhandling. Som amerikanere er vi forent i sorg, raseri og i ønsket om å forsvare vårt land, fortsatte han.

Terrorlink

Presidenten kom til talen fra en briefing med noen av de øverste sikkerhets- og etterretningsmyndighetene.

Drapsmannen sverget troskap til IS før han begynte angrepet. Obama nevnte likevel ikke noen terrorgruppe spesifikt, men sa myndighetene ville følge sporene dit de ledet.

– Denne massakren er en ytterligere påminnelse om hvor lett det er å skaffe skytevåpen som lar noen drepe mennesker i skoler, kirker, kinoer. Vi må avgjøre om det er et slikt land vi vil være. Å gjøre ingenting er et valg i seg selv, sa en fattet, men tydelig preget Obama og alluderte til flere av de verste skyteepisodene i USA de siste årene: Sandy Hook, kirkemassakren i Charleston og kinoskytingen i Denver.

Tragisk dag

Klubben Pulse der angrepet skjedde var et populært utested for homofile i Orlando, og Obama gjorde et poeng ut av ofrenes legning søndag:

– Dette er en særlig hjerteskjærende dag for alle våre venner, våre amerikanske medborgere, som er lesbiske, homofile, bifile eller transpersoner. Skytteren gikk målrettet til angrep på en nattklubb hvor folk samlet seg for å være blant venner, for å danse, synge og leve.

Presidenten kalte massakren en tragisk påminnelse om at et angrep på noen basert på kriterier som rase, religion eller seksuell legning var et angrep på alle amerikanere.

– I møte med hat og vold skal vi elske hverandre. Måtte Gud velsigne amerikanerne vi mistet i morges, måtte Gud fortsette å vokte over dette landet som vi elsker, avsluttet Obama den korte talen.

Verdier

Obama har så langt ikke tatt til motmæle mot republikanernes presidentkandidat. Det har ikke Trumps sannsynlige motkandidat i det kommende presidentvalget, Hillary Clinton, heller. Hun la i første omgang ut en uttalelse på sin offisielle Facebook-side som i det store og det hele gjentar de samme poengene, om våpenkontroll, støtte til ofrene og behovet for nasjonal enhet, som Obama.

Hennes erklæring om behovet for å bekjempe ytterliggående grupper både hjemme og internasjonalt samtidig som man «forblir tro mot våre verdier» kan imidlertid være et pek til Donald Trump og deres pågående feide om utenrikspolitikk.

NATO står sammen

De internasjonale støtteerklæringene til USA og Orlando begynte å komme søndag kveld norsk tid.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg uttalte seg i en pressemelding:

– Jeg fordømmer den forferdelige skytingen i Orlando på det sterkeste. Jeg sørger med alle de som mistet sine kjære, LHBT-bevegelsen og det amerikanske folk. Tankene mine går til de mange som ble skadet i denne terrorhandlingen.

Stoltenberg understreker videre at NATO-alliansen står samlet i kampen mot terrorisme, og for å forsvare våre åpne samfunn.

Verdenslederne kondolerer

Pave Frans har beskrevet sin avsky etter massakren på den populære klubben for homofile i Orlando, og sier han ber for ofrene:

– Den forferdelige massakren har forårsaket i pave Frans, og i oss alle, de dypeste følelser av skrekk og fordømmelse, av smerte og opprørthet, i møte med denne nye manifestasjonen av morderisk dårskap og sanseløst hat, heter det i en uttalelse fra Vatikanet, som Radio Vaticana har oversatt til engelsk.

Pave Frans selv står, i et brudd med sine forgjengere, bak et lite, men signifikant linjeskift i den katolske kirkes forhold til homofili.

Statsminister Erna Solberg har meddelt sitt sjokk på Twitter:

– Sanseløs brutalitet mot uskyldige ofre. Tankene mine er med ofrene og deres kjære, skriver hun.

Støtteerklæringer og kondolanser har strømmet inn fra alle verdenshjørner, inkludert Stor-Britannia, Danmark, Brasil og India.

Den mistenkte gjerningsmannen var amerikansk statsborger, men familien var fra Afghanistan. Landets president, Ashraf Ghani, har også erklært sin støtte og sine bønner på Twitter:

– Fordømmer på det sterkeste de avskyelige og utilgivelige forbrytelsene i Orlando. En feig terrorhandling, skriver han.

Seiglivet våpenkultur

Talen Obama hold søndag var en av mange over samme tema. I løpet av sine snart åtte år som president har han også satset mye politisk kapital på å skjerpe inn de liberale våpenlovene i USA. Han har imidlertid møtt sterk motstand fra både lobbygrupper og de folkevalgte i kongressen.

Engasjementet er også personlig, og Obama har en rekke ganger uttalt seg krystallklart om våpenpolitikken, som i 2014, da han sa amerikanerne burde skamme seg.

Obama: Tok til tårene da han la frem endringer i våpenloven

USA har en stor tetthet av skytevåpen i privat eie, og i fjor var det i gjennomsnitt mer enn én masseskyting om dagen: 352 masseskytinger i USA i fjor

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder