Erdogan beklager nedskytingen av russisk fly

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har bedt Vladimir Putin om unnskyldning for at flyet ble skutt ned i november i fjor.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Russlands president har mottatt en melding fra Erdogan der tyrkeren uttrykker «sympati og dypfølte kondolanser» overfor familien til den drepte russiske piloten, samt ber om tilgivelse.

Det opplyste Putins talsmann Dmitrij Peskov til pressen i Moskva mandag ettermiddag. Få timer senere bekreftet Erdogans kontor at presidenten har bedt om unnskyldning.

Se den utrolige videoen: Her sneier russernes jagerfly det amerikanske krigsskipet

Forholdet mellom de to landene har vært iskaldt siden Tyrkia skjøt ned det russiske flyet i grenseområdet til Syria i november 2015.

Turiststans

Russland reagerte med raseri og krevde en beklagelse. Da den ikke kom, stanset russerne pakketurer for russiske turister til Tyrkia og innførte importforbud av tyrkiske landbruksprodukter. Tyrkia framholdt at det russiske flyet befant seg i tyrkisk luftrom, mens Moskva mente det var i syrisk luftrom.

Bakgrunn: Hendelsene som ledet opp til nedskytingen

Samtidig som den tyrkiske presidenten nå ber om unnskyldning for nedskytingen, tar han til orde for å gjenopprette forbindelsen mellom de to stormaktene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Syria-krigen

Den diplomatiske krisen mellom Tyrkia og Russland har også påvirket forsøket på å skape fred i Syria, ettersom de to landene står på hver sin side i konflikten mellom regimet og opposisjonen.

Siden nedskytingen har beskyldningene haglet mellom Ankara og Moskva. Det første tegnet på en mulig forsoning mellom Putin og Erdogan, kom tidligere i juni. Da sendte Erdogan et brev til sin russiske kollega i forbindelse med Russlands nasjonaldag 12. juni

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder