KUNNE BLITT FENGSLET: Khalid El Bakraoui, en av gjerningsmennene bak terrorangrepet i Brussel. FOTO: AFP PHOTO / RTL TV / Interpol

Belgisk avis: Terrorbror kunne sittet i fengsel

Brøt vilkårene for prøveløslatelse - fikk likevel gå fri

BRUSSEL (VG) Khalid El Bakraoui (27) kunne blitt fengslet på nytt. Tirsdag morgen sprengte han seg selv i luften under terrorangrepet mot Brussel-metroen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En banal trafikkforseelse 13. mai i fjor kunne kanskje stanset El Bakraouis rolle i angrepet, skriver den belgiske avisen De Morgen.

Da ble den ransdømte 27-åringen stanset av politiet etter at han hadde kjørt feil vei i en enveiskjørt gate. Da patruljen rutinemessig sjekket personalia også på passasjeren, fant de at han var en gammel kriminell bekjent av El Bakraoui.

Det var brudd på vilkårene på prøveløslatelsen, som slo fast at han ikke skulle ha noe kontakt med det kriminelle miljøet, skriver avisen.

Ville skade flest mulig: Pakket bombene fulle av skruer og metall

Dømt for væpnet ran

I 2011 ble Khalid El Bakraoui dømt til fem års fengsel for sin rolle i et væpnet ran. En belgisk domstol løslot ham allerede 19. desember 2013, under vilkår av at han blant annet skulle holde holde seg unna det kriminelle miljøet.

Etter hendelsen 13. mai kunne han dermed måttet sone hele straffen, men dommeren mente han fortsatt kunne være på frifot, siden han hadde overholdt alle de andre vilkårene i prøveløslatelsen.

Dermed kunne 27-åringen fortsatt være en fri mann.

DEBATT: Det brenner i Europa

Ikke på terror-liste

Mot slutten av 2015 begynte derimot alarmklokkene å ringe på nytt, ifølge den belgiske avisen. El Bakraoui hadde fortalt at han søkte på jobber i serveringsbransjen, og at han møtte til avtaler med kriminalomsorgen.

I oktober varslet påtalemakten at han hadde latt være å møte til fire avtaler med kriminalomsorgen, og at han hadde byttet adresse uten å varsle myndighetene.

Påtalemakten sendte derfor i februar inn en begjæring om å trekke tilbake prøveløslatelsen, men da var 27-åringen som sunket i jorden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder