Tok opp kritikken mot Tyrkia

Besøkte NATO-skip i Egeerhavet

Avviser ny aksjon inne i Libya

VIKTIGE SAMTALER: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg og Tyrkias President Recep Tayyip Erdogan. Stoltenberg sier han har understreket «NATOs verdier» i samtalene med Erdogan. Foto: NATO

NATO-Jens til VG om Tyrkia: – De har en nøkkelrolle

ISTANBUL (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg har hatt møter med Tyrkias omstridte president. Der tok han opp behovet for at menneskerettigheter og demokrati respeketeres.

  • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Stoltenberg har torsdag hatt møter med Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan, statsminister Ahmet Davutoğlu, samt utenriksministeren og forsvarsministeren.

– Tyrkia har en nøkkelrolle, og derfor er jeg her for fjerde gang - Tyrkia er landet jeg har besøkt mest som generalsekretær i NATO, sier Stoltenberg til VG, etter de politiske møtene.

Grunnlaget for denne «nøkkelrollen» har vært tema i alle Stoltenbergs møter her i Tyrkia: Landets anstrengte forhold til et mer pågående Russland, krigen mot terror og IS gjennom nærheten til Syria og Irak, og Tyrkias rolle som transittland for flyktning- og migrantstrømmen mot Europa.

– De står midt i alle de største utfordringene som NATO nå håndterer.

– President Erdogan sier Europa trenger Tyrkia mer enn Tyrkia trenger Europa. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at Europa og Tyrkia trenger hverandre. Tyrkia er viktig for NATO, og NATO er viktig for Tyrkia.

Anstrengt forhold

Forholdet mellom EU og Tyrkia er svært anstrengt, ettersom det er stor uenighet fra begge parter om når og hvordan avtalen om flyktningkrisen, skal iverksettes fullt ut.

Les også: Dette skjer med flyktningene etter Tyrkia-retur

TO GODE VENNER: Dette er det offisielle bildet sendt ut etter møtet mellom Stoltenberg og Erdogan. Foto: Handout Reuters

– Avtalen mellom Tyrkia og EU har som en forutsetning er at man klarer å stanse ulovlig migrasjon og menneskesmugling. Men avtalen betyr også at migranter kan få trygg overfart fra Tyrkia og inn i EU-land, sier Stoltenberg.

– De to elementene må ses i sammenheng, og der har NATO en viktig rolle for å koordinere samarbeidet mellom gresk og tyrkisk kystvakt, fortsetter han.

Bakgrunn: NATO vil sende båtflyktninger tilbake til Tyrkia

Griper ikke inn selv

Stoltenberg understreket at NATO har et overvåkingsoppdrag, og ikke griper direkte inn mot migrantbåter, og sånn sett ikke er aktive i «returer» av migranter og båtflyktninger.

– Vi gir informasjonen videre i sanntid, og det har igjen bidratt til at gresk og tyrkisk kystvakt har stanset båter med ulovlige migranter.

– Både gresk og tyrkisk kystvakt beskyldes for å ha håndtert oppdraget på en måte som har satt passasjerene i fare. Tyrkisk kystvakt er blant annet filmet mens de slår mot en gummibåt, hvordan reagerer du på det?

BESØKTE NATO-SKIP: Stoltenberg i samtale med en gresk og en tyrkisk offiser ombord på det tyske skipet FSG Bonn. Foto: NATO

– Jeg legger til grunn at både gresk og tyrkisk kystvakt utfører oppdragene sine på en trygg og skikkelig måte, og dersom det er indikasjoner på noe annet, så vil jeg ta det opp med dem.

Stoltenberg fikk også selv se hvordan samarbeidet mellom NATO, Hellas og Tyrkia fungerer da han besøkte NATOs flaggskip i Egeerhavet, tyske FGS BONN.

Vil lytte til Libya-forespørsler

De siste dagene er fokus for flyktningkrisen vendt fra Egeerhavet og Tyrkia/Hellas og mot Middelhavet og Libya/Italia. Etter at så mange som 500 personer skal ha druknet denne uken, tas det til orde for å gå inn i Libya og ta grep mot menneskesmuglerne.

– NATO har ingen planer om en spiss aksjon inne i Libya, men vi kan bistå den libyiske regjeringen med rådgivning rundt sikkerhet dersom vi bes om de, sier Stoltenberg.

– Når det gjelder overvåking i den delen av Middelhavet, så vil vi lytte til forespørsler, og vurdere det. Men det er en annen situasjon mellom Italia og Libya, ettersom ikke begge er NATO-land, og fordi det ikke foreligger noen flyktningavtale.

Les også: Amnesty: – Tyrkia sender flyktninger videre til Syria

Tok opp kritikk med Erdogan

Tyrkias sterke mann, president Erdogan, er også under kritikk i Europa for å ha slått hardt ned på pressefriheten i Tyrkia, og for å ha presset Tyskland til å straffeforfølge en komiker som har fornærmet ham.

POSERTE MED TYRKIA-TOPPENE: NATO har lagt ut dette bildet av Stoltenberg sammen med utenriksminister Mevlut Cavusoglu, statsminister Ahmet Davutoglu og forsvarsminister Ismet Yilmaz Foto: NATO

– Tyrkia kritiseres for å være ett av landene med minst pressefrihet. Hvordan samsvarer det med NATOs prinsipper om åpenhet?

– NATO er grunnlagt på verdier som demokrati, menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper. Dette understreker jeg i samtalene med tyrkiske ledere, og har tatt dette opp på nytt med Erdogan nå.

– Tyrkia har også en svært spent situasjon i de kurdiske områdene, i sin krig mot den kurdiske terrorbevegelsen PKK. Diskuterte dere det?

– Et hvert land har rett til å forsvare seg mot terror, og Tyrkia har opplevd mange brutale angrep på uskyldige mennesker. Men jeg understreker at sterke svar på terror må skje i proporsjonalitet med terrorfaren.

Les også: Eksklusivt innblikk: Livet som NATO-sjef (krever abonnement)

Se video: På tur med NATO-Jens:

Les også

Mer om

  1. Tyrkia
  2. Nato

Flere artikler

  1. Minst 18 båtflyktninger døde på vei til Hellas

  2. NATO vil sende båtflyktninger tilbake til Tyrkia

  3. Erdogan fortalte NATO-Jens om da han unnslapp kuppforsøket

  4. Hellas sier de har presset tusener av migranter tilbake til Tyrkia

  5. Stoltenberg ber Tyrkia være tilbakeholdne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder