Innbyggere forteller VG om utsultet syrisk by: – Folk spiser blader, katter og hunder

Situasjonen i den beleirede fjellandsbyen Madaya i Syria er desperat: Mange sulter i hjel og flere som har prøvd å rømme har blitt skutt. En kilo ris koster nå 1800 kroner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi er i det 21- århundre, dette er ikke andre verdenskrig. De kan ikke la folk sulte som dette, sier innbyggeren Nasir (36) til VG på telefon torsdag.

I syv måneder har regjeringsstyrkene til diktator Bashar al-Assad og hans allierte i militsen Hizbollah beleiret den lille fjellandsbyen Madaya nord for Damaskus.

Strategien til Assad er å sulte ut opprørerne og innbyggerne, slik at de overgir seg. Dette er en strategi regimet har brukt også i en rekke andre steder i Syria.

40.000 mennesker er fanget inne i landsbyen, og det er lagt miner rundt. Beleiringen har gjort det umulig for mennesker eller mat og komme ut og inn.

– Den siste tiden er 20 døde av sult. 25 er drept idet de har forsøkt å komme seg ut av landsbyen for å skaffe mat. De har enten gått på en mine eller blitt drept av snikskyttere, sier Nasir.

SPISER BLADER: VG har fått tilsendt dette bildet fra innbyggere i Madaya. Det viser barn som spiser kokte blader. Det skal ifølge dem være tatt den siste tiden. Foto: Privat ,

Spiser blader og katter

36-åringen kom seg ut av landsbyen før den ble beleiret, men hele familien hans er fortsatt inne i Madaya. Han snakker kontinuerlig med dem. Nå forsøker han å fortelle omverdenen om forholdene under beleiring.

Bekreftede bilder fra byen viser utsultede voksne og barn. Noen sitter i rullestoler, fordi de er for svake til å gå.

– Situasjonen er nå så desperat at innbyggerne koker suppe på blader. Flere har også begynt å spise katter, hunder og rotter som de finner i landsbyen, sier Nasir.

Les også: Sivile fanget i dødelig bombing fra Russland, USA og regimet: – Vi er omringet og kan ikke komme oss ut

Han forteller at seks nyfødte barn også har dødd den siste tiden, som følge av at moren ikke har nok næring å gi barna. Melk eller morsmelkerstatning er derfor noe innbyggeren mener er helt sentralt å få inn til byen.

Madaya og den nærliggende byen Zabadani er begge beleiret av styrker alliert med Assad-regimet. Stedene er kontrollert av opprørsgrupper som regjeringshæren står i konflikt med. Ifølge aktivister VG snakker med, kontrollerer elementer av Den frie syriske hær og opprørsgruppen Ahrar al-Sham Madaya.

DESPERAT SITUASJON: En avmagret mann og et spebarn i Madaya. Byen er beleiret av den syriske hæren og av Hizbollah-styrker. VG har snakket med innbyggere om situasjonen i landsbyen. Bildene er bekreftet av Reuters. Foto: Reuters ,

Les også: Syriske innbyggere forteller: På innsiden av en beleiret, utbombet by

Mann inne i Madaya: En kjeks for 740 kr.

Landsbyen har nå gått tom for matrasjonene de hadde lagret.

– Vi er et fjellfolk så vi er vant til å ha store lagre med mat. Nå er det helt tomt, og tilgangen på ris er nå så lav at en kilo koster 200 dollar, sier Nasir.

VG var torsdag også i kontakt med Abo Abed, en mann som fortsatt er inne i den beleirede byen. Han ble nådd via sosiale medier, ved hjelp av VGs kontakter i krigsherjede Syria.

Abed bekrefter Nasirs opplysninger om situasjonen i landsbyen:

– Etter måneder med beleiring er det ikke noe mat igjen, og matvareprisen stiger for hver dag, sier han.

I tillegg til en den dyre risen, koster en kjeks nå 80 dollar (740 kr.). En kilo tørrmelk koster 300 dollar, ifølge ham.

– Mennesker spiser også hunder og katter, selv om vår religion forbyr det, sier han.

Er hjelp virkelig på vei?

En time etter at VG snakker med Nasir over telefonen torsdag, kom meldingen mange har håpet på: Det syriske regimet har gått med på å slippe nødhjelp fra FN inn i den beleirede, utsultede landsbyen.

Men det betyr ikke nødvendigvis at krisen er over: For å entre Madaya med nødhjelp må FN forhandle med en rekke ulike militser og opprørsgrupper. Det kan ta tid.

Fredag uttalte talsmann Pawel Krzysiek for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) at leveransene ikke kan starte før tidligst søndag.

– Får ikke Madaya hjelp innen to dager, vil det bli katastrofalt, sier Nasir til VG.

AVMAGRET: Dette bildet har VG fått tilsendt fra innbyggere i Madaya. De hevder det er tatt de siste dagene, Foto: Privat ,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder