SINTE: Egyptiske aktivister i harnisk over øy-gaven til Saudi-Arabia.

SINTE: Egyptiske aktivister i harnisk over øy-gaven til Saudi-Arabia. Foto: Mohamed Abd El Ghany Reuters

Egyptiske demonstranter vil ha regime-fall etter øygave

Flere tusen egyptere som er rasende på presidentens beslutning om å overgi to øyer til Saudi-Arabia, protesterte med krav om regjeringens avgang i Kairo.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Egyptiske sikkerhetsstyrker svarte med tåregass mot demonstrantene som hadde møtt opp fredag for å demonstrere mot president Abdel Fattah al-Sisi både i sentrum av Kairo og i Giza i utkanten av byen. Alle uautoriserte demonstrasjoner i Egypt er ulovlig, og sikkerhetsstyrker nøler vanligvis ikke med å slå brutalt ned på fredelige demonstranter.

«Folket krever regimets fall»: Det kraftfulle slagordet fra protestene mot Hosni Mubarak under den såkalte arabiske våren i 2011 runget igjen flere steder i Egypts hovedstad fredag.

Protestbølgen er den første av betydelig størrelse siden den tidligere hærsjefen Sisi ble president i 2014 etter at han tok makten i et kupp året før.

Øystrid

Sisi nøt stor folkelig støtte, men de siste månedene har han møtt økende kritikk, blant annet for sin økonomiske styring. Det toppet seg da presidenten sist uke kunngjorde en ny delelinjeavtale med Saudi-Arabia som innebærer at de ubebodde øyene Tiran og Sanafir havner i saudiarabisk farvann.

– Ungdommens revolusjon pågår fortsatt. Vi vil ha stabilitet, og det betyr ikke å selge vårt land og drepe vår ungdom, sier den 29 år gamle ingeniøren Abdelrahman Abdellatif i demonstrasjonen i Kairo sentrum.

Den venstreliberale 6. april-bevegelsen skal være blant initiativtakerne til protestene fredag under parolen» Egypt er ikke til salgs».

Avtalen utløste fordømmelse både i egyptiske aviser og på sosiale medier. Selv framholder egyptiske myndigheter at øyene bare har vært kontrollert av Egypt fordi Saudi-Arabia i 1950 ba naboen om å beskytte dem.

«Sisi Mubarak»

Blant slagordene i fredagens demonstrasjon var «Sisi Mubarak», «Vi vil ikke ha deg» og «Ned med militærstyret».

I den største demonstrasjon samlet rundt 2.000 demonstranter seg på trappene utenfor presseforeningens bygning i Kairo sentrum. Få meter unna sto pansrede kjøretøy og flere hundre tungt utrustede opprørspolitifolk som sperret av omkringliggende gater.

– De solgte landet vårt til saudiene, ropte demonstrantene.

Foruten en håndfull skjeggete menn og noen kvinnelige demonstranter med heldekkende slør, var det få tegn til noen organisert islamistisk tilstedeværelse blant demonstrantene, skriver nyhetsbyrået AP.

Flere protester

Egypts statlige nyhetsbyrå melder at demonstrantene i Giza var medlemmer av den forbudte bevegelsen Det muslimske brorskap og at de hadde ropt slagord mot regimet. Videre hevdes det at politiet brukte tåregass fordi demonstrantene kastet stein mot dem.

Sisis regjering har den siste tiden vært under økende press på grunn av håndteringen av en rekke saker – fra etterforskningen av drapet på en italiensk student, til bomben eksploderte i et russisk passasjerfly på Sinai i fjor høst.

Dråpen?

Da Sisi styrtet Egypts første folkevalgte president, islamistiske Mohamed Mursi, hadde han massiv folkelig støtte. Siden har Sisi ført den mest brutale kampanjen mot politiske dissidenter i Egypts moderne historie. I dag anslår menneskerettsgrupper at egyptiske fengsler huser 40.000 fanger.

Samtidig sliter egyptere fortsatt med økende korrupsjon, fattigdom og arbeidsledighet – de samme problemene som utgjorde bakteppet for oppstanden mot Mubarak.

Det såkalte øysalget til Egypts rike nabo Saudi-Arabia kan ha vært dråpen som fikk begeret til å flyte over for mange vanlige egyptere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder