DEMONSTRASJON: Hundrevis av mennesker stormet t-banestasjonen etter en demonstrasjon mot Sverigedemokraternas kampanje tirsdag kveld.

DEMONSTRASJON: Hundrevis av mennesker stormet t-banestasjonen etter en demonstrasjon mot Sverigedemokraternas kampanje tirsdag kveld. Foto:Anna Tärnhuvud,Aftonbladet

Demonstrasjoner mot Sverigedemokraternas kampanje

«Velkommen til Sverige! Beklager rotet. Vi har et stort problem med tigging.»

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var ordene som mandag morgen møtte reisende på Östermalms t-banestasjon, der Sverigedemokraterna (SD) sin nye kampanje var satt opp.

I den engelskspråklige kampanjen, som retter seg mot turister, ba Sverigedemokraterna om unnskyldning for rotet i Sverige, som de mener har oppstått som følge av tiggingen.

«Internasjonale gjenger tjener på folks desperasjon. Regjeringen vil ikke gjøre det som trengs,» sto det å lese på plakatene som var hengt opp i taket over rulletrappa på t-banestasjonen.

Les også: Rekordoppslutning for Sverigedemokraterna

Tirsdag kveld samlet opp mot to tusen mennesker seg på Norrmalmstorg i Stockholm for å demonstrere mot t-banekampanjen.

Etter en veldig fredelig demonstrasjon ble t-banestasjonen stormet av hundrevis av demonstranter, som rev ned Sverigedemokraternas reklame, melder Aftonbladet.

– Det var kanskje et hundretalls demonstranter som kom dit og stormet t-banestasjonen. Det er masse politi her, men demonstrantene lyktes likevel med å rive ned alle reklameplakatene bortsett fra én. Det er spent stemning her, forteller Aftonbladets reporter Calle Hedlund, som var på stedet.

KAOS: Demonstrantene rev ned nesten alle plakatene som var hengt opp på t-banestasjonen. Foto:Anna Tärnhuvud,Aftonbladet

SD: – Ikke fremmedfientlig

Henrik Vinge, pressesjef for Sverigedemokraterna, begrunner kampanjen med omfattende rapportering om utenlandske turister som har blitt opprørt over utviklingen i Stockholm.

– Utenlandske turister blir forferdede når de ser denne typen tigging. Vi vil vise at situasjonen er litt merkelig, men at vi er klar over det, og at vi kommer til å håndtere situasjonen. Mange stockholmere bekymrer seg også om at det kan skade turistnæringen, sier Vinge til Dagens Media.

En nylig publisert norsk studie avviser at tiggende rumenere i Skandinavia styres av bakmenn eller kriminelle nettverk. På spørsmål om hva han tenker om denne studien svarer Vinge at han ikke har lest rapporten, men at det i Sverige i dag råde konsensus om at det finnes organisert tigging.

VEKKER AVSKY: Sverigedemokratenes nye kampanje mot tigging ble lansert denne uka. Foto:Bertil Ericson / Tt,

«Rasistparti i riksdagen»

Kampanjen har møtt kraftig kritikk på sosiale medier. Flere mener Sverigedemokraterna bidrar til å spre rasisme og til mistenkeliggjøring av innvandrere.

Mandag ettermiddag aksjonerte Folkpartiets ungdomsforbund, Liberala ungdomsforbundet (LUF), mot kampanjen. De delte ut lapper ved Østermalms t-banestasjon, med påskriften «Beklager de idiotiske plakatene i taket. Vi har ett stort problem med et rasist-parti i riksdagen».

Kampanjen er også meldt til Justitiekanslern (JK), som tar imot klager som har med presse- og ytringsfrihetsspørsmål å gjøre. Tirsdag ettermiddag hadde JK fått inn nærmere 60 klager.

Henrik Vinge, pressesjef for Sverigedemokraterna, avviser at kampanjen er fremmedfientlig:

– Det er sunn og rimelig politikk, sier han til DN.se.

Utsatt for vandalisme

Stockholms lokaltrafik (SL), som har ansvaret for kollektivtransport i Stockholm, har fått mye kritikk for å ha tillatt annonsene. Ved totiden tirsdag valgte de å ta ned plakatene, etter at de var blitt utsatt for vandalisme, skriver Aftonbladet.

Det er ikke klart om SL vil henge opp nye plakater. Det betyr imidlertid ikke at Sverigedemokraterna har bestemt seg for å avslutte kampanjen. Vinge sier til Aftonbladet at han forventer at det settes opp nye plakater:

– Vår avtale er at vi skal annonsere på Östermalmstorgs t-banestasjon i to uker, så vi forutsetter at de skal settes opp igjen. Vi har ikke hatt noen synspunkter på det.

Kommentar:Sannheten om rumenske tiggere

Det er ikke første gang det høyrepopulistiske partiet blir beskyldt for rasisme. Før EU-valget i fjor aksjonerte også Sverigedemokratene i Stockholms lokaltrafikk, med budskapet «det er på tide å stoppe den organiserte tiggingen i våre gater».

Les også: Derfor vokser Sverigedemokraterna

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder