DØMT: Dette bildet ble tatt i fengselet dagen etter at John Kristoffer Larsgard ble dømt til 7,5 års soning for legemsbeskadigelse med dødelig våpen (bilen) etter å ha kjørt feil inn i en enveiskjørt gate. FOTO: THOMAS NILSSON/VG

DØMT: Dette bildet ble tatt i fengselet dagen etter at John Kristoffer Larsgard ble dømt til 7,5 års soning for legemsbeskadigelse med dødelig våpen (bilen) etter å ha kjørt feil inn i en enveiskjørt gate. FOTO: THOMAS NILSSON/VG Foto: ,

Nordmann søkte om å bli henrettet – fikk nei

NEW YORK (VG) John Kristoffer Larsgard (36) fra Oslo, som sitter fengslet i Arizona i USA, har søkt om å bli henrettet. I natt ble søknaden avvist.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det opplyser Leah Thomas, den juridiske assistenten til dommer Dale P. Nielson i Navajo County Superior Court. Høringen startet midnatt norsk tid, og var satt til å vare en halv time.

– Det var to begjæringer som ble behandlet. Den ene om tilgang til juridiske bøker ved et bibliotek og den andre om å bli henrettet. Begge begjæringene ble avvist, sier Thomas til VG.

Les også: Larsgard: – Derfor havner jeg ofte i trøbbel

Hun sier at hun ikke har mer informasjon om dommerens beslutning. Dommer Nielson var selv ikke tilgjengelig for kommentar.

Assistenten opplyser imidlertid at John Kristoffer Larsgard fikk mulighet til å snakke i retten via telefon, og at han hadde en advokat til stede. En statsadvokat var også i retten.

Nordmannen har frist til 31. august til å anke beslutningen, opplyser Thomas.

Bakgrunn: Fengselsdømt nordmann i søknad: Ber om å bli henrettet

Ba om dødssprøyte

Søndag skrev VG om den nye utviklingen i saken som har pågått siden nordmannen ble pågrepet 24. september 2011.

I april i år sendte Larsgard en formell søknad til Superior Court i Navajo County, som kan sammenlignes med en norsk lagmannsrett, hvor han søkte om å bli henrettet ved en gift-injeksjon.

Bakgrunnen for det oppsiktsvekkende ønsket er at Larsgard, som er nakkeskadet, i april ble fratatt et av medikamentene han har fått for smertelindring i fengselet hvor han sitter i Arizona.

VGTV: Se et tidligere intervju med nordmannen her

Årsaken er at fengselet 21. april hevdet at Larsgard hadde gjemt unna tabletter i munnen i stedet for å svelge dem, for så å ville selge dem videre i fengselet.

Fengselet anklager ham også for å ha blitt voldelig da han fikk beskjed om reduseringen i smertestillende. Selv nekter ham for både å ha gjemt unna piller og for å ha vært voldelig.

– Får ikke sove

19. mai fikk VG et 15 minutters telefonintervju med nordmannen der han fortalte om bakgrunnen for søknaden.

– Hvorfor ønsker du å bli henrettet?

– Det ville vært mer humant enn det her. Jeg har så alvorlige smerter og ligger på en celle hvor jeg bare får sove noen minutter av gangen.

BLE PÅGREPET: Også John Kristoffers mor Liv Larsgard (68) ble arrestert av politiet i Arizona. Bildet stammer fra et kamera på innsiden av en politibil. Foto: Winslow Police Department Foto: Foto:,

24. september 2011 ble Larsgard pågrepet av politiet i den lille byen Winslow i Arizona. Han og moren Liv (71) hadde gjort fra Los Angeles og skulle til Chicago. Larsgard satt bak rattet da han kjørte feil inn en enveiskjørt gate, hvor det denne dagen pågikk en musikkfestival.

VGTV: Se den dramatiske pågripelsen

Bilen ble så omringet av sinte folk og det ble bråk. En mann, Michael Mendoza, mener nordmannen forsøkte å drepe kona og deres to barn, og slo Larsgard i ansiktet slik at nesen knakk. Vitner som var til stede i gaten hevdet i retten at Larsgard med vilje forsøkte å kjøre på dem. Ingen av dem har ønsket å la seg intervjue av VG.

FORTVILER: I Oslo følger moren Liv Larsgard sønnens sak.Hun legger ikke skjul på hvordan det var å få høre om sønnens brev. – Det var helt forferdelig, sier hun. Foto:Trond Solberg,VG

Ifølge nordmannens forklaring fikk både han og moren panikk og at han prøvde å komme seg vekk så raskt som mulig med bilen.

På vei bort kjørte han over tåen til én kvinne og en annen kvinne fikk skrubbsår fordi hun kastet seg bort. Utover det ble ingen skadet.

Les også: Liv har brukt 200.000 for å få sønnen fri

Syv og et halvt års fengsel

I april 2012 ble Larsgard dømt til syv og et halvt års fengsel for legemsbeskadigelse med dødelig våpen mot seks amerikanere. Det dødelige våpenet var bilen han kjørte.

Les også: USA-ekspert: Larsgard-dommen er grotesk

I 2001 ble Larsgard kastet ut fra bioingeniør-studiene ved University of South Alabama, beskyldt for å være potensiell terrorist. Han saksøkte universitetet.

Året etter ble han slått ned på en joggetur i Chicago, og saksøkte to personer. I 2001 ble han tilkjent 30 000 kroner i voldsoffererstatning som følge av å ha blitt mobbet over lang tid ved en skole i Oslo.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder