TILBAKE PÅ JOBB: Sarah Zongo (41) ble skutt gjennom halsen. Tambacouye Diarra (43) hjalp spesialstyrkene som stormet hotellet. Nå forteller de to om blodbadet da terroristene stormet Radisson Blu-hotellet i Bamako - og frokostsalen der de var på jobb novembermorgenen. Foto: Harald Henden VG

Overlevende etter terrorangrepet i Mali: «Han så meg i øynene, løftet våpenet og skjøt»

BAMAKO (VG) Liggende i sitt eget blod ber Sarah Zongo (41) en stille bønn for livet. Så løfter terroristen våpenet mot henne og trekker av - igjen.

 • Rune Thomas Ege
 • Harald Henden

Artikkelen er over fire år gammel

For andre gang denne varme novembermorgenen er trebarnsmoren sikker på at hun skal dø. At hun aldri får se familien igjen. At livet skal ende her – på kjøkkengulvet på luksushotellet der hun bare minutter tidligere serverte gjestene frokost.

– Det var helt uvirkelig. Men av en eller annen grunn klarte jeg å holde meg helt rolig, sier hun til VG.

Men det kommer ikke noe smell fra terroristens kalasjnikov. Bare metallisk «klikk». Han er tom for ammunisjon.

– Jeg hadde flaks, er 41-åringens nøkterne oppsummering.

Det har gått tre måneder siden terrorangrepet som kostet 20 av Sarahs gjester og kolleger livet, og føyde seg inn i en dyster rekke av angrep mot hoteller i Vest-Afrika - de fleste utført av terrorgruppen til Mokhtar Belmokhtar, bedre kjent som «Den Enøyde».

På vei tilbake

– I desember og januar hadde vi elendig belegg, men det har begynt å ta seg opp igjen, sier Seydou Sidibe til VG.

Han er hotellets kommunikasjonssjef, og understreker – som resten av de ansatte – at hverdagen er på vei tilbake på Radisson Blu i Malis hovedstad Bamako.

TIPS/INNSPILL OM VEST-AFRIKA ELLER FN? KONTAKT VGs RUNE THOMAS EGE

Vi møter ham i en lobby som summer av samtaler mellom dresskledde forretningsmenn. I bassenget utenfor plasker hvinende barn side ved side med FN-soldater som tar dagens svømmetrening – mens en gruppe søkkrike lokale ungdommer flørter hemningsløst under parasollene i den stekende aprilheten.

– Jeg tror både vi og resten av byen vil komme tilbake til en slags normal. Folk vil leve videre som før. Men vi kommer ikke til å glemme det som skjedde, sier Sidibe.

- Trodde det var en spøk

DØDENS HOTELL: Håndklær gjennomtrukket av blod ligger slengt på et av rommene på Radisson Blu. I årevis har hotellet vært førstevalget for forretningsmenn, journalister og hjelpearbeidere i Malis hovedstad. Etter terrorangrepet falt bestillingene som en stein. Foto: Joe Penney Reuters

Han på vei til jobb da han fikk den dramatiske meldingen om angrepet 20. november.

«En dårlig spøk», var det første som slo 22-åringen.

Borgerkrigen som herjet Mali i 2012 og 2013 nådde aldri hovedstaden. Terrorgruppene som opererer nord i landet er flere tusen kilometer unna. For innbyggerne i Bamako er det som en annen verden.

– Men jeg forsto det var alvor. Synet som møtte meg da vi slapp inn på hotellet etter angrepet, var grusomt. Det var blod overalt, glasskårene fløt og det brant fortsatt flere steder.

– Det er ufattelig hvordan et sted du kjenner så godt kan endre seg fra en dag til en annen, sier han.

FLERE AV HOTELL-TERRORISTENES OFRE:
• Anita (41) fra USA: Alt hun gjorde i livet, gjorde hun for å hjelpe andre
• Konstantin, Sergey, Stanislav, Pavel, Vladimir og Alexander: Drept på jobb for det norske Forsvaret

For Sarah Zongo startet dagen som vanlig grytidlig, der hun tok imot gjester fra Russland, USA, Frankrike og en rekke andre land i frokostrestauranten. En rar lyd fra inngangspartiet river henne ut av rutinen. Først tror hun det er håndverkere.

Slaktet i heisen

TERRORISTENE: Dette er mennene som to ganger rettet våpnene mot Sarah Zongo på kjøkkenet på Radisson Blu. Abdul Hakim og Mu'adh al-Fulani ble kort tid etter angrepet i Mali hyllet som martyrer i en video fra Mokhtar Belmokhtars terrorgruppe Al-Mourabitoun. Begge ble drept da sikkerhetsstyrkene stormet hotellet. Foto: Al-Ribat/Al-Mourabitoun

– Da oppdaget jeg våpnene. Jeg ropte at folk måtte komme seg unna, løp opp igjen i frokostsalen. Der ba jeg gjestene komme seg ut, så barrikaderte vi dørene med det vi kunne finne, forteller hun VG.

Sammen med over 150 andre var hun fanget inne på luksushotellet, på flukt fra væpnede terrorister.

Overalt kjemper folk for livet. Fanget i en heis blir fem gjester slaktet ned. En sjette overlever ved å spille død under de livløse kroppene.

Dører sparkes inn, gardiner satt i brann, senger gjennomhullet av kuler. I alle hotellets syv etasjer sprer døden seg fra rom til rom.

Inne på kjøkkenet holder Sarah pusten mens hun hører noen hikste «De kommer, de kommer». I det hun ser opp, møter hun blikket på en av terroristene.

– Han sa ingenting. Vi så hverandre i øynene. Så løftet han våpenet og skjøt meg.

– Jeg kjente ikke noe. Jeg bare falt, så ble alt svart.

Artikkelen fortsetter under bildet

TERRORSTENGT GATE: Tidligere var dette en travel vei i sentrum av Bamako. Nå er gaten utenfor Radisson-hotellet stengt med store porter som voktes av væpnede soldater døgnet rundt. Foto: Harald Henden VG

Når Sarah noen minutter senere åpne øynene, ligger hun i dam av sitt eget blod. Rundt henne er det døde kropper. Hun er skutt gjennom halsen, men er utrolig nok i live.

En kvinne ved siden av henne reiser seg i panikk. Hun blir regelrett henrettet.

– Det var da han oppdaget at jeg fortsatt var i live, og løftet våpenet for å skyte meg en gang til.

Men terroristen er tom for ammunisjon.

– Han ladet våpenet. Men da sa den andre at de måtte komme seg videre. Han så meg i øynene en gang til. Så gikk de.

I tre lange timer ligger hun stille på kjøkkengulvet mens hun glir inn og ut av bevissthet.

Tamacouye Diarra (43) og andre ansatte leder politiets spesialstyrker fra rom til rom. Da hun hører kollegaen rope navnet hennes, forstår Sarah at det ikke er terroristene som kommer tilbake en tredje gang.

- Kan ikke la terroristene vinne

GÅR VIDERE: Dette er Radisson Blu Bamako i dag: Et hotell som igjen syder av liv - bak en langt strengere vegg av sikkerhetstiltak. Foto: Harald Henden VG

Bare en måned senere åpner hotellet. Sarah er tilbake på jobb som om ingenting har skjedd.

– Vi kan jo ikke la terroristene vinne, sier hun.

Nå er gjestene på vei tilbake - til et hotell der mye er endret:

• Gaten der terroristene stanset bilen med falske diplomatskilter og tok seg inn i hotellet, er effektivt stengt av to massive stålporter.

• Ingen slipper inn på hotellkomplekset uten å ha gått gjennom en sikkerhetskontroll like streng som på den internasjonale flyplassen noen kilometer unna. All bagasje blir gjennomlyst, gjestene visitert, biler sjekket for sprengstoff.

• Utenfor portene holder bevæpnede soldater vakt. Innenfor kryr det av både uniformert og sivilkledd politi.

– Men vi er samtidig et hotell, ikke en militærleir. Vi må finne balansen mellom det som skaper trygghet og det som gjør at folk føler seg utrygge og blir skremt bort, sier Sidibe.

SKJERPET SIKKERHET: Bombesjekk av biler, flyplass-scanning av gjester og bagasje. Seydou Sidibe er stolt av arbeidsplassen - og de strenge sikkerhetstiltakene ved Radisson Blu-hotellet i Bamako. Foto: Harald Henden VG

Les også

Mer om

 1. Mali
 2. Al-Qaida
 3. Krigen mot terror
 4. FN

Flere artikler

 1. Pluss content

  Bølge av hotellterror i Afrika: Var sikker på hun skulle dø

 2. Nye overvåkningsbilder viser Las Vegas-skytterens siste dager

 3. 36 døde i angrep mot kasino i Manila

 4. Kabul-angrepet: Norsk direktør i sikkerhet

 5. Rettssak i gang: Risikerer dødsstraff for Tunisia-terror

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder