Se det spektakulære karnevalet i Rio de Janeiro

RIO DE JANEIRO (VG) Brasil vet å feire, selv i zika-tider.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG I BRASIL: Fotograf Mattis Sandblad og journalist Ingeborg Huse Amundsen. Foto: ,

Like før midnatt fredag lokal tid braket det løs i Rio de Janeiro i Brasil. Årets fem dager lange karneval er offisielt i gang. Den uoffisielle starten var for så lenge siden at de fleste har mistet begrep om hvor lenge karnevalet egentlig varer.

Over hele Brasil og Latin-Amerika herjer zika-viruset. Nyhetene er fulle av babyer med for lite hode og nye forskningsfunn som tyder på at viruset ikke bare spres med mygg, med også spytt, urin og sæd. Men i disse fem dagene, er zika et ikke-tema.

For nå er det fest.

VG-kommentator Per Olav Ødegård: Etter siste samba i Rio venter magre tider

Kaos i gatene

Karnevalets kanskje mest anerkjente begivenhet er sambadromen. De fleste har sett bildene av lettkledde damer med fjær på hodet og paljetter på rumpa, som rister på kroppen til publikums store glede. Bak henne følger ofte en gigantisk flåte, gjerne utformet som et dyr eller en djevelskikkelse, men dansende mennesker på. All galskapen er byens sambaskoler som konkurrerer om levere de beste varene for juryen som skal kåre årets skole.

Sambadromen 2016 har alt dette.

FULL FEIRING: Karnevaldeltakerne lot ikke zika-tragedien ødelegge deres feiring fredag. Foto: Mattis Sandblad , VG

For å komme oss til paradegaten må vi først krysse en ravende by. Det er litt av et syn: Det er folk i gatene overalt, t-banen er stappfull (og uten ventilasjon i 30 varmegrader), mange går rundt i bare truse, menn er utkledd som kvinner, og de aller fleste av dem er fulle med glitter smurt utover ansiktet. Karneval er et mekka for lommetyver. Vi holder verdisakene tett på kroppen. På vei ut av t-banen til stadion der paraden holdes, rekker følget vårt likevel å bli forsøkt ranet.

Les også: Karnevalets gatefester du ikke bør gå glipp av

90.000 tilskuere

FARGERIKT: Det er en fargesprakende skue i den sambaelskende nasjonen. Foto: Mattis Sandblad ,

Inne på arenaen venter rundt 90.000 mennesker. De fleste står på tribunene, drikker, synger og vrikker på hoftene. Nede i paradegaten følger det ene spektakulære showet det andre. Utkledningen varierer mellom alt fra kyllinger, insekter, indianere og kameler via mer tradisjonelle sambakostymer med paljetter, fjær og hæler for alle pengene, til totalt nyskapende fabeldyr. Det hele er toppet med de oppblåsbare installasjonene som ruller bak frontkvinnen som et forvokst hoppeslott. Tilsett øredøvende sambamusikk og trommer, så er du der.

Samba er Brasils dans og musikk, og med årets sambadrome viste de nok en gang hvorfor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder