Bowies hjemby i sorg: – Han har vært lydsporet i mitt liv

BRIXTON, LONDON (VG) Foran et stort kunstverk av rockelegenden, legger fansen ned blomster og kort med sine siste hilsener til stjernen.

  • Mona Byrkjedal
  • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over fire år gammel

Det er en tynget forsamling som har samlet seg i Brixton i London. Her ble David Bowie født, og et par kvartaler unna minnemarkeringen vokste han opp. Søndag døde han 69 år gammel av kreft.

Noen synger Bowie-låter, noen har tatt på seg headset og har Bowie på øret, andre gråter. Samtidig som sorgen brer seg, er innbyggerne også klare på hvor takknemlige de er for musikken, gleden og innovasjonen Bowie sto for.

Send din siste hilsen til rockelegenden her!

En av dem rockestjernen endret livet til, er Urtema Dolphin (58). Hun husker Bowie fra da de vokste opp.

– Det er vanskelig å beskrive hva han har betydd for meg fordi det er vanskelig å fatte et noen kan bety så mye i ens liv. Han har vært der hele tiden, og hans musikk har vært som et lydspor til mitt liv siden jeg var 13, forteller Urtema Dolphin (51) til VG.

Takk!

SJOKKERTE: Isabel Adomakoh-Young (22) og Bowie-tilhengere verden over våknet opp til den triste nyheten at om musikklegenden er død, 69 år gammel. Foto: Helge Mikalsen , VG

Ved minnestedet i Brixton, står Isabel Adomakoh-Young (22). Hun har tatt med seg et hjemmelaget skilt med påskriften «RIP» – Rest In Peace – i glitter, i kjent Bowie-stil. For Isabel var det kun en ting som var viktig å formidle:

– Jeg vil si takk til David Bowie. Et stort takk, og godt jobbet, sier hun.

Tidslinje: Dette var David Bowies liv

22-åringen forklarer at det var et komplett sjokk å våkne opp til nyheten om at Bowie har gått bort, 69 år gammel.

– Det første jeg gjorde da jeg hørte det, var å sette på musikken hans, og så måtte jeg dra ned hit for å si adjø, sier hun til VG.

VGs anmelder kastet femmer på terningen.

Hit-makeren

BRIXTON-GUTT: Utenfor kinoen i Brixton hylles Bowie. I kveld skal flere samle seg for å synge og danse i gatene, slik Bowie sang i «Dancing in the street». Foto: Helge Mikalsen , VG

Nå står hun sammen med et titalls med fans, som sammen ønsket å ta et siste farvel med stjernen mandag. Fansen VG har pratet med, sier tapet er stort, og at Bowie har betydd mye for dem. De sier de vil huske ham for musikken, som hans store hits «Let’s dance», «Heroes» og «Under Pressure», men også for hvordan han alltid levde utenfor boksen – og hvordan han tok sjanser.

Bowie var blant annet litt forut sin tid da han slapp singelen «Telling Lies» på nettet i 1996. Det tok om lag 11 minutter å laste ned sangen for 20 år siden, ifølge BBC.

«Banebrytende»

Amerikanske Sarah Lipman (28) har vokst opp med Bowie på øret og i høyttalerne, og sier at hun forstår at rockestjernen holdt sin kreftsykdom skjult for venner og fans.

– Jeg forstår at man har et visst behov for å verne om sitt privatliv når man er en offentlig person, sier hun til VG.

VGs kommentator: Bowie var den største av dem alle

Lipman tror det siste Bowie-abumet kan få en utvidet betydning nå, og at flere vil lete etter et slags farvel i tekstene.

FANS: Dan Langton Esq., en av innbyggerne i Brixton, har pyntet seg med det britiske flagget. Foto: Helge Mikalsen , VG

Jez Williams (38) har møtt opp for å hylle Bowie med blomster. Han mener Bowie rakk å utrette fantastisk mye i løpet av livet sitt.

– Musikken hans har vært banebrytende. Det er ikke så ofte en artist treffer så mange, på tvers av aldergrupper og smak, sier 38-åringen.

Williams synes ikke at det er flust av ny kvalitetsmusikk, og lover å holde fast ved Bowie.

– Jeg har mange plater av ham, som vi skal fortsette å spille.

FARVEL, ZIGGY; Selv om stemningen var trist og tung for fansen som hadde møtt opp i Brixton, var flere på stedet for å knipse et bilde av blomstene, og sikre seg en selfie foran minnestedet. Foto: Helge Mikalsen , VG

Mer om

  1. David Bowie

Flere artikler

  1. Fansen hedret Bowie med dans og sang i London

  2. Bowies biograf: – David hadde seks hjerteinfarkt bare i løpet av de siste årene

  3. David Bowie er død - holdt kreftsykdommen skjult

  4. Norsk skuespiller møtte Bowie i jungelen: – Usedvanlig hyggelig kar

  5. De siste bildene av David Bowie (69): Smilende Bowie hilste på fansen - en måned senere var han død

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder