VINNER: - Vi opplever en vind av frihet. Kampen for franske arbeidere og imot islamske fundamentalister begynner å gi resultater, sa Marine Le Pen etter at hun opplevde å få over 40 prosent av stemmen i sin egen region i Nord-Frankrike. Foto: KRISTOFER SANDBERG/VG Foto: ,

Madame la president: Fryktet og elsket

PARIS (VG) Det er neppe noen tvil om at Marine Le Pen blir
president på søndag. Riktignok ikke for Frankrike, men for den fattigste regionen i Frankrike, Nord Pas de Calais-Picardie. Om halvannet år kan Madame Le Pen også komme til å flytte inn i Elysse palasset, da som Frankrikes president.

Jeg intervjuet den verdenskjente økonomen, Thomas Piketty, for et drøyt år siden. Han var veldig opptatt av at de etablerte franske partiene ikke tok faren fra ytre-høyre på alvor.

Advarsler

– Hvis vi ikke klarer å løse hjemlige etiske og sosiale problemer på fredelig vis har vi tapt, og spilt ballen over til ekstremistkreftene, mente Piketty.

Her er noen av hans advarsler og spådommer for det som kunne skje i 2015:

At Marine Le Pens parti, Nasjonal Front, vil komme til å overta styringen av flere regioner i Frankrike. - Det vil komme som et stort sjokk på Frankrike og Europa at Nasjonal Front trolig vil ta kontrollen i tre-fire regioner. Det dreier seg altså ikke om å vinne et valg i noen småbyer som Le Pen hittil har greid, men store og betydningsfulle regioner.

Man skal være klar over at Frankrike de siste årene er blitt stadig mer desentralisert. Noe som igjen betyr at regionene har fått større og mer avgjørende betydning for politiske avgjørelser, og vil svekke sentralregjeringens makt, sa økonomen Thomas Piketty til VG i fjor.

Integrering


Han la til at det som i hovedsak kan gjøres for å demme opp for den nasjonalistiske bølgen, er å få den europeiske integreringen til å fungere bedre, samarbeide om å finne globale og rettferdige finansielle systemer. Alle handelsavtaler må inneholde full økonomisk og finansiell åpenhet.

Det var riktignok før hundretusener av flyktninger flommet inn over europeiske grenser. Det var før Charlie Hebdo-drapene i januar og før Paris-terroren som tok livet av 130 mennesker 13. november. Men advarslene om hva som var i vente var noe den verdenskjente økonomen delte med alle som ville høre,

Men Le Pens politikk var på offensiven og hadde fått kraftigere vind i seilene lenge før den siste terrorbølgen rammet Paris. Anti-innvandring, anti-EU, anti det politiske establishment, pro-tradisjonelle franske verdier uten innblanding utenfra, har vært et politisk budskap NF har hamret på i flere tiår.

BRYR SEG: - Marine Le Pen viser omsorg for vanlige mennesker. Jeg er funksjonshemmet etter en rideulykke. Marine kom på besøk og ga meg håpe, sier den 26 år gamle, tidligere jockeyen, Maeva Campergue, 26 år. Hun bor i Hénin-Beaumont, som er Le Pens hjemmebane. Foto: KRISTOFER SANDBERG Foto: ,

Tok grep

Marine Le tok grep, glattet over de mest kontroversielle meningene og rasistiske påstandene, blant annet ved å kaste sin egen far, Jean-Marie Le Pen, grunnleggeren av Nasjonal Front, ut av partiet. Partiets nestleder, Florian Philippot, uteksaminert ved ENA, skolen som de beste og de skarpeste i den franske eliten har fullført, fikk en sentral rolle. Og nylig ble det dannet en NF gruppe ved Paris Institute of Political Studies, kalt Science Po.

Marine Le Pen tatt partiet inn i det gode selskap og eliteinstitusjoner. Hun har strømlinjeformet partiet. Det brede lag av det franske folket skjemmes ikke lenger av å si at de støtter Nasjonal Front. Det er et faktum som ser ut til å ha gått under radaren til Francois Holland og Nicolas Sarkozy.

Le Pen og Nasjonal Fronts fremgang er som fenomen veldig interessant, men nå er hun og partiet ikke lenger bare forelesningsmateriale i statsvitenskap. Hun er virkeligheten, og Nasjonal Front er i øyeblikket det største partiet i Frankrike.

Sjokk

Aviser, politiske analytikere og kommentatorer, fra det politiske sentrum til langt ut på venstresiden, har bare ett uttrykk for å betegne situasjonen der Nasjonal Front fikk flest stemmer i seks regioner: SJOKK.

De som husker tilbake til 2002 klamrer seg til at det vil skje igjen. Da kom Jean-Marie Le Pen til 2. valgomgang i presidentvalget. Sosialistpartiets Lionel Jospin tok ikke Le Pen på alvor, ble slått i 1. valgomgang, og Frankrike måtte velge om de ville bli styrt av den sittende presidenten, Jacques Chirac eller av Jean-Marie Le Pen. Da mobiliserte franske velgere. Chirac knuste Le Pen og fikk 83 prosent av stemmene.

Trekker seg

Det skjer ikke igjen. Republikanernes leder, tidligere president Nicolas Sarkozy, har sagt at det ikke blir snakk om å opptre taktisk i siste valgomgang. Sosialistpartiet, som på landsbasis bare fikk 23 prosent av stemmene, har valgt å trekke seg fra 2.valgomgang i flere regioner, slik at deres velgere fritt kan stemme på Sarkozys konservative parti, for å hindre en Le Pen-seier i disse regionene.

Men Nasjonal Fronts politikk vil prege flere store regioner i Frankrike de neste fem årene. Marine Le Pen vinner uansett utfall på søndag. Frankrike er ved et politisk vannskille.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder