DUELL: Tidligere utenriksminister Hillary Clinton (Demokrat) og forretningsmann Donald Trump (Republikaner) møtes til dyst klokken 03.00 i natt, norsk tid. Foto: Staff Reuters

USA-ekspert om presidentdebatten: Flink pike mot klassisk klovn

Vil Donald Trump være seriøs, eller bøllete?

Artikkelen er over tre år gammel

Det er det store spørsmålet før nattens TV-sendte debatt mellom Hillary Clinton (68) og Donald Trump (70), skal vi tro to norske USA-eksperter.

Klokken 03.00 natt til tirsdag, norsk tid, møtes de to endelig til den første av tre debatter dem i mellom før valget 8. november. Mange har tippet at det kan bli den mest sette direktesendingen i USAs TV-historie.

Se debatten i VGs valgstudio fra klokken tre i natt

Førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole, Hilde E. Restad kaller nattens debatt en debatt mellom «flink pike» og «klassisk klovn». Hun er særlig spent på hvilken Donald Trump som kommer til å dukke opp i nattens debatt. Klovnen, eller en mer seriøs utgave.

– Innimellom klarer han jo å late som han er alvorlig. Men vi vet ikke hva som skjer i kveld, men jeg antar at han vil prøve – og kanskje klare – å holde seg skinnet i de 90 minuttene debatten varer, sier Restad.

Les også: Slik har de forberedt seg til debattene

KLARGJØRES: Scenen på Hofstra University i Hempstead, New York gjøres klar til den første av tre presidentdebatter mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Foto: Drew Angerer AFP

Dobbeltmoral

Hun mener definitivt at denne debatten blir mer uforutsigbar enn tidligere presidentdebatter.

– De pleier å handle om politiske saker og hvor man er uenig. Men Trump har ikke utmerket seg med å snakke om detaljene i de politiske sakene. Det i seg selv er en stor forandring. Men det kan hende at han overrasker alle og snakker om politiske temaer. Han er et «wildcard», så det er umulig å vite hva han tenker.

Kommentar: Endelig møtes de ansikt til ansikt

Restad synes det er vanskelig å spå hvem som kommer til å komme best ut av debatten i de amerikanske velgernes øyne, men hun er overbevist om at det skal mindre til for at media utnevner Trump til vinner enn Clinton.

– Dersom han fremstår noenlunde normalt i halvannen time antar jeg at media utroper han til vinner, fordi man måler ham etter tidenes laveste standard. Clinton må levere mye mer for å bli vinneren. Det er dobbeltmoral.

Bakgrunn: Slik blir presidentdebattene

Bøllete

Også Jan Arild Snoen, kommentator i Minerva, er spent på hvordan Donald Trump kommer til å oppføre seg.

– Trump har klart å oppføre seg skikkelig under taler, men når han er uten manus og uten teleprompter, så har han en tendens til å skli ut. Hvis han starter å oppføre seg bøllete, vil det ganske sikkert være fornuftig for Clinton, og ordstyreren, å la han holde på med det. Han har en tendens til å snakke på seg problemer, sier Snoen, og legger til:

– Problemet til Trump er at hvis han oppfører seg pent, er han ikke den Trump som så mange liker. Hans appell ligger i å være bøllete, og han må tilfredsstille menigheten sin.

Kilder til CNN: George H. W. Bush stemmer på Hillary

USA-eksperten forventer at Trump vil snakke i store bokstaver om alt som er galt med USA.

– Det klare budskapet er at alt er galt, og at det bare er han som kan løse det. Han kommer ikke til å gå i detaljer om hva løsningene er, men han kommer til å gi et klart inntrykk av at folk bare må stole på ham. Spørsmålet er i hvilken grad Clinton kommer til å gå inn i detaljer. Hun må passe på ikke å bli for belærende og professoral. Da spiller hun seg selv rett inn i Trumps taktikk.

Les også: Dette sier retorikkekspertene om nattens debatt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder