ELDSTEBROR: Kim Jong-ils eldste sønn, Kim Jong-nam, skal være drept. Bildet ble sendt ut fra nordkoreanske myndigheter i 2010. Foto: Joongang Sunday AFP

Nyhetsbyrå: Halvbroren til Kim Jong-un drept

Kim Jong-nam, den eldre halvbroren til Nord-Koreas øverste leder, skal være myrdet i Malaysia.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Opplysningene stammer fra det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. Deres kilde i den sørkoreanske regjeringen hevder at Kim Jong-nam ble drept mandag morgen.

TV Chosun har uavhengige meldinger om at Kim skal ha blitt forgiftet av to nordkoreanske kvinner på flyplassen i Kuala Lumpur, skriver Reuters. Nyhetsbyrået har lykkes i å få bekreftet fra politiet at en uidentifisert mann døde på vei fra flyplassen til sykehuset i samme tidsrom, men politiet har ikke bekreftet noen identitet.

Mitt besøk i Nord-Korea: «Vår kjære leder har ikke tid til å spise eller sove»

BBC melder ved 1430-tiden at en kilde nær den malaysiske statsministerens kontor har sagt til BBC at Kim Jong-nam ble drept i Malaysia og at kroppen nå blir obdusert.

Ville til Disneyland

Kim Jong-nam var, om det er han som er drept, den eldste sønnen til Nord-Koreas mangeårige diktator Kim Jong-il. Det var ventet at han ville overta makten i det lukkede landet, men han havnet i unåde hos faren etter en pinlig hendelse i 2001.

Rapport: Kim Jong-un har beordret 340 henrettelser

Da ble Jong-nam arrestert på en flyplass i Japan med et falskt pass fra Den dominikanske republikk. Han var på vei til Disneyland i Tokyo sammen med familien, hevdet han selv, ifølge Asia Times.

Mistenkt for å være kapitalist

Selv hevdet Jong-nam at han ble utstøtt av regimet på grunn av sine progressive ideer.

– Etter at jeg kom tilbake til Nord-Korea etter min utdanning i Sveits var vi vokst fra hverandre fordi jeg insisterte på reformer og mer åpne markeder. Han så etter hvert på meg med mistenksomhet, skrev Jong-nam i en epost sendt til redaktøren i avisen Tokyo Shimbun.

Kim Jong UN: – Nord-Korea nær testing av interkontinentalt missil

– Da halvsøsknene mine ble født falt hans gunst på dem. Og da han følte jeg var blitt en kapitalist etter å ha bodd i utlandet i flere år sørget han for at søsknene mine fikk kortere utdanning i utlandet, fortsetter epostene.

Aggressiv politikk

Det Nordkoreanske regimet under ledelse av Jong-nams yngre bror har vært aggressive den siste tiden, og har foretatt en rakettest som umiddelbart høynet spenningene mellom regimet, nabolandene og USA.

Kommentar: Kim tester Trump

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder