BABYLYKKE: William og Kate med sin nyfødte datter. Foto:Alastair Grant,Ap

Valget i Storbritannia: Prinsessefødselen kan påvirke valget

Ingen av de store partiene ligger an til å få flertall etter valget i Storbritannia. Den nyfødte prinsessen kan være med på å flytte stemmer, tror eksperter.

 • Sverre Holm-Nilsen
 • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over fem år gammel

Torsdagens valg i Storbritannia er fortsatt helt åpent, og meningsmålingene tyder på at hverken statsminister David Camerons konservative parti eller Ed Milibands Labour vil få flertall alene etter valget.

Midt opp i den politiske valginnspurten, fikk prins William og Kate sist lørdag sitt andre barn.

Les også: Alice troner øverst på navnetoppen

Politiske eksperter VG har snakket med, mener at det nyeste tilskuddet til kongefamilien kan ha en viss effekt på valgkampinnspurten.

Nasjonal identitet

– Det er et godt spørsmål som flere stiller seg. Den mest åpenbare effekten kan kanskje være i Skottland. Kongehuset er en av få institusjoner som holder unionen samlet. Sånn sett kan fødselen i skotsk nasjonalistisk disfavør, sier Øivind Bratberg, lektor ved Universitetet i Oslo og ekspert på britisk politikk.

En annen effekt kan være at de som ligger og vipper mellom flere partier vil stemme på et av regjeringspartiene, og mest sannsynlig de konservative, mener Bratberg.

Det er de konservative som historisk sett forbindes sterkest med monarkiet.

– Men som sagt, jeg tror effektene er veldig små.

Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-ekspert, er også usikker på om fødselen vil ha noe å si, men utelukker det ikke:

– Kanskje er det dette som gjør at meningsmålingene kan begynne å bevege på seg. Det har vært mer eller mindre stillstand på målingene til nå, sier Mustad.

Han tror det eventuelt er Labour eller de konservative som vil tjene på en eventuell prinsesse-effekt.

– En slik fødsel har mye å si for nasjonal identitet og følelse for unionen. Det kan eventuelt bli en tilbakegang for de skotske nasjonalistene, om det har noe påvirkning i det hele tatt. Men det vet vi jo ikke ennå, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-ekspert.

– Det som er fort skjer i forbindelse med slike ting er at det styrker følelsen av å være britisk, samholdet og monarkiets rolle – sånn sett kan man si at det er positivt for Storbritannia. Men jeg tror ikke det vil ha noe voldsom effekt på valget, forsetter han.

Trepartiregjering

Det rekordjevne valget gjør at Storbritannia for første gang kan ende opp med å få en trepartiregjering.Det kan gi en ny og uvant konstitusjonell utfordring for britene, som tradisjonelt har hatt flertallsregjeringer, påpeker ekspertene.

KOMMENTAR:Tar farvel med sitt historiske topartisystem

Britene går til valg førstkommende torsdag for å velge 650 representanter til Parlamentet. Meningsmålingene er entydige: Verken Labour eller de konservative ligger an til å få flertall. Partiene må derfor støtte seg på et av de mindre partiene, enten i koalisjon, gjennom en samarbeidsavtale eller fra sak til sak.

Statsminister David Cameron avviser ethvert spørsmål om hvilket parti han kan gå i samarbeid med etter valget med å vise til at han fortsatt tror De konservative kommer til å få flertall i Parlamentet:

– Vi jobber for en majoritetsregjering. Nå mangler vi bare 23 seter for å få det til, sa Cameron til BBC lørdag. Han oppfordret folk til å stemme på den de ønsker som statsminister, skriver NTB.

Cameron ville ikke si hvem det kan bli aktuelt å samarbeide med dersom hans konservative parti ikke lykkes i å sikre flertall alene. I 2010 måtte han gå til Liberaldemokratene for å danne regjering, men det er langt fra sikkert at det er et samarbeid som vil fortsette etter valget.

Les også

 1. Målingene varsler valgthriller i Storbritannia

  Ifølge en fersk meningsmåling vil ingen av partiene kunne danne en majoritetsregjering etter torsdagens valg.
 2. Her er bookmakernes favoritter: Alice troner øverst på navnetoppen

  Storbritannia har fått en ny prinsesse. Nå venter britene i spenning på babynavnet. Oddsfavoritten: Alice.
 3. Kommentar: Tony Blair: Profan i eget land

  Tony Blair reformerte det britiske arbeiderpartiet, og vant tre historiske valg på rad.
 4. Kate og William fikk en jente

  OSLO/ LONDON (VG) Kate og William fikk en datter klokken 09.34 lørdag morgen norsk tid.
 5. Måling: Labour leder før valget

  En uke før britene går til valg viser en ny meningsmåling at  opposisjonspartiet Labour leder med to prosentpoeng.
 6. Kommentar: Ja vel, statsminister

  Heter Storbritannias neste konservative statsminister Boris Johnson?

Mer om

 1. Storbritannia

Flere artikler

 1. Derfor ble det brexit

 2. Ekspert om det britiske valget: – Et politisk jordskjelv

 3. Hun er det yngste parlamentsmedlemmet siden 1667

 4. Brødre-kampen som kan ødelegge for Labour

 5. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder