Fem av 10 overlevende etter snøskredet i Italia er reddet ut

Redningsmannskapene hadde nesten gitt opp håpet. To dager etter at snømassene raste over det italienske hotellet, fikk de endelig kontakt med 10 overlevende.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den italienske avisen Repubblica skriver at det ble opprettet kontakt med de overlevende like etter klokken 11 i dag. De skal ha befunnet seg på loftet i den delvis sammenraste hotellbygningen.

Nyhetsbyrået AP skriver nå i kveld at fem av de 10 overlevende er fraktet ut mens redningsmannskapene jobber på spreng for å få ut de resterende fem.

Fabrizio Curcio i det italienske sivilforsvaret sier ifølge AP at fire av de fem som er reddet ut, er barn.

Trodde han hadde mistet familien

En av guttene som ble berget er 8 år gamle Gianfilippo Parete som ble hentet ut av hotellruinene sammen med moren sin, Adriana Vranceanu (43). Senere fredag kveld ble også søsteren Ludovica Parete (6) reddet ut, melder AP. Det første den lille jenta spurte etter var Ringos, runde sjokoladekjeks med vanilje.

Dermed har hele familien til Giampiero Parete (38) overlevd snøskredet. Han hadde gått ut for å hente noe i bilen da snøen tok hotellet og trodde han hadde mistet alt.

Minst fire har omkommet i snøskredet og 20 er fortsatt savnet, ifølge BBC.

De overlevende hadde gjort opp ild for å overleve, og hadde klart å finne noe å spise.

– Det var vakkert. De trodde ikke det de så, og de klemte oss, sier en av redningsarbeiderne til AP.

Viseinnenriksminister Filippo Bubbico bekreftet tidligere i dag overfor radiokanalen RAI Radio at en av dem som ble funnet var en liten jente. Flere medier har meldt at det er tre kvinner, tre menn og to barn blant de overlevende.

REDDET: En mann blir reddet ut av hotellet i Farindola i Italia. Snøskredet som suste inn i hotellet inntraff for to dager siden. Foto: Italiensk brannvesen, reuters/ntb scanpix

Helikoptre med leger på vei

To helikoptre med leger er på vei til stedet for å behandle dem som ble funnet. Bilder fra stedet tidligere i dag viste hvordan redningsmannskapene gravde med spade for å nå frem til menneskene som ble fanget under de enorme snømassene da raset gikk.

En talsmann for det italienske sivilforsvaret opplyste om at 135 redningsarbeidere deltar i søket etter flere overlevende, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Ifølge ANSA er to omkomne blitt fraktet ut av det sammenraste hotellet.

Skredet traff Hotel Rigopiano, et firestjerners skihotell i småbyen Farindola i Abruzzo-regionen i det sentrale Italia. Det er uklart nøyaktig når skredet gikk, men redningsmannskaper frykter at skredet kan ha blitt utløst av jordskjelvene som rystet Italia allerede onsdag morgen.

Les også: Etterforsker snøskred-tragedien som uaktsomt drap

FIKK KONTAKT: Redningsmannskapene klarte å kommunisere med en eller flere overlevende ved 11-tiden fredag. Foto: Handout Reuters

Fortsatt mange savnet

Hotellet hadde 24 gjester, fire av dem barn, og 12 ansatte. 20 personer skal fortsatt være savnet.

Talsperson for redningsmannskapet, Walter Milan, sier til Republika at letingen fortsetter med full styrke.

– Jeg har aldri sett noe lignende, sier Milan

Det er fremdeles høy fare for nye skred i området.
– Vi sender opp helikopter for å overvåke området, sier han.

Overlevende: – Under der ligger kona mi og barna mine

– Meget vanskelig

På grunn av vanskelige forhold og store snømengder klarte ikke redningsmannskapene ta seg fram til hotellet før ved 4-tiden natt til torsdag.

Sivilforsvaret i Italia omtaler skredet som «enormt» og søkearbeidet som «meget vanskelig», og ifølge ANSA ble hotellet fullstendig begravd av snø og trær. Kun en liten åpning var igjen, og det var gjennom den de første redningsmannskapene tok seg inn. De har måttet grave seg gjennom mer enn 4,5 meter snø for å komme frem til hotellet.

– Vi ropte høyt, men fikk ingen svar, sa redningsmannskapene, som tok seg fram til hotellet på ski, ifølge La Repubblica.

Les også: Derfor opplever Italia flere jordskjelv

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder