RAMMES: De siste årenes terrorangrep har ført til at færre nordmenn bestiller ferieturer til Tyrkia. Foto: Murad Sezer Reuters

Turister unngår terrorrammede Tyrkia

Angrepet på flyplassen i Istanbul er det siste av en rekke terrorangrep i Tyrkia. Frykten for flere angrep gjør at mange turister velger seg andre feriemål.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det siste året har sikkerhetssituasjonen i Tyrkia blitt mye mer anspent, og det påvirker både turismen og andre deler av den tyrkiske økonomien.

Les også: Derfor tror eksperter at IS står bak flyplass-angrepet

Tyrkia-forskeren Cecilie Banke fra Dansk institutt for internasjonale studier sier hun så en markant forskjell fra tidligere år da hun nylig besøkte Istanbul.

– Vanligvis er storbyen en kjempeviktig turistattraksjon, men denne gangen var det ikke særlig mange mennesker der, sier hun til NTB.

Vitner til Istanbul-terroren deler grusomme detaljer: – Vi sto ansikt til ansikt med angriperen

Da Tyrkia la frem turisme-statistikk i april, hadde én av tre utenlandske turister droppet landet som reisemål.

– Terror skremmer folk fra å reise, og de blir mest redde når turister rammes. Vi ser det på bestillingene til Tyrkia og Tunisia, og det er lenge siden folk sluttet å bestille reiser til Egypt, sa markedssjef Ellen Wolff Andresen i reisebyrået Ticket til NTB tidligere i juni.

Terrorekspert: – Det virker å være IS sin strategi

Sterk nedgang fra i fjor

Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, sier til VG at hun ikke har fått rapport om flere avbestillinger i dag, men understreker at Tyrkia har blitt et mye mindre yndet reisemål i år, sammenlignet med samme tid i fjor.

– I fjor var Tyrkia vårt absolutt mest populære reisemål. Nå har vi kuttet med over 50 prosent i bemanningen, sier Aspengren.

Se undersøkelse: 1 av 3 nordmenn sier terror påvirker ferieplaner

Hun er klar på at mange barnefamilier reiser med Star Tour, og at slike tragiske hendelser som har skjedd i Tyrkia det siste året påvirker reiselysten.

– Hendelsen i går var forferdelig og setter nok en siste strek for dem som er i tvil om de skal reise til Tyrkia på ferie. De som allerede har bestilt reise, er kjent med området de skal til og vil nok dra uansett, sier hun og legger til at de opererer med direkteflyginger til turistområdene.

I mai meldte VG om den dramatiske nedgangen i turisme til Tyrkia som følge av flere terrorangrep det siste året. Da hadde charterselskapet Apollo registrert en nedgang på hele 75 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

– Tyrkia er ikke like velkjent reisemål som for eksempel Hellas, og når det skjer terror i området så skyver vi det raskere unna som reisemål, sa PR- og kommunikasjonsansvarlig i Apollo, Beatriz Rivera, til VG i mai.

Tyrkiaekspert: – Utvikling i krigføring avgjørende

Knut S. Vikør, Tyrkia-ekspert ved Universitetet i Bergen, sier til VG selv om mange reiser mot kystområdene som ikke i stor grad blir rammet av terror, vil slike hendelser kunne påvirke turismen.

– Men når et land blir rammet av terror slik som det har skjedd i Tyrkia, kan det bli oppfattet at også disse områdene er utrygge. Vanligvis tar det seg opp igjen, men dersom oppfatningen blir vedvarende så er det vanskelig, og turistene vil utebli mer permanent, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder