Derfor tror ekspertene at IS står bak flyplass-angrepet i Istanbul

Hevn nevnes som en av grunnene til at flere eksperter mener at IS står bak terrorangrepet i Istanbul.

  • Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Både Tyrkias statsminister Binali Yildirym og flere eksperter mener at det er flere ting som tyder på at det er terrorgruppen IS som står bak tirsdagens angrep på den internasjonale flyplassen i Istanbul, Atatürk, hvor minst 41 mennesker mistet livet da tre terrorister sprengte seg selv i luften.

Soner Cagaptay, direktør for det tyrkiske forskningsprogrammet ved Washington Institute, skriver i en kommentar i CNN at spørsmålet ikke var om IS ville gjennomføre et angrep som dette, men når de ville gjøre det.

– IS har tidligere utført angrep i Tyrkia, men dette angrepet overgår dem i størrelse. Tidligere har IS rettet angrepene mot turister, denne gangen gikk de for hjertet av Tyrkia, og i et skamløst angrep som har tatt flere liv enn tidligere IS-angrep, skriver han.

Les også: Slik har Tyrkia blitt rammet av terrorangrep

Terrorforsker: Ligner på Brussel-angrepet

TERRORFORSKER: I over 20 år har Magnus Ranstorp studert ulike terrorgrupper. Han er blant dem som tror at IS kan stå bak terrorangrepet i Istanbul. Foto: Jan Petter Lynau VG

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp sier til VG at han er enig i Cagaptay, og tror IS gjennomførte angrepet, selv om han ikke kan utelukke at andre står bak.

– Det er måten de massakrerer på som gjør at det ser ut til å være IS som står bak. Det er flyplassen, men også bruken av våpen og selvmordsbombere. Det ligner litt på angrepet i Brussel.

Ranstorp sier at han i likhet med CIA-direktør John Brennan tror at selv om terrorgruppen har mistet en del områder i det siste, er terrorkapasiteten intakt. Han mener imidlertid at angrepet var en «gambling» av IS, dersom det er de som står bak.

– Det er vanskelig å komme seg til Europa, men på internasjonale terminaler finnes det jo turister. Men det er en gambling av IS, fordi de har jo kunnet vokse i styrke fordi Tyrkia ikke har hatt en stor offensiv mot dem. Nå tror jeg at Tyrkia kommer til å gå hardt ut.

Hevnmotiv

Danske Deniz Serinci, Tyrkia-kjenner og forfatter av boken «Terrorens kalifat» tror ifølge NTB også at det er IS som står bak.

– Hvis det er IS, kan deres motiv være hevn for at Tyrkia lar USA brukes deres luftbase til å angripe IS med. I tillegg har tyrkerne begynt å stoppe fremmedkrigere som prøver å komme seg til Syria for å kjempe for IS, sier Serinci til Ritzau.

Han peker også på at IS ønsker å svekke Tyrkias reiselivsnæring og destabilisere landet.

– Jo mer IS angriper Tyrkia, jo større grunn er det for Tyrkia til å gå inn i Syria, om så i begrenset omfang. I Syria vil Tyrkia foruten IS også angripe PKK og PYD. Det vil være en kjempefordel for IS, ettersom deres verste fiender da blir svekket, mener Serinci.

VGTV: Video skal vise eksplosjonen på Ataturk

Vil ikke påta seg ansvaret

Cagaptay reflekterer rundt om angrepet er hevn for tyrkiske rebeller som har angrepet IS i Syria, sammen med amerikanskstøttede kurdere.

Han tror imidlertid ikke at IS vil påta seg ansvaret for angrepet.

– Ved å ikke ta på seg ansvaret for angrepene i Syria ønsker IS å utløse samfunnsmessige skillelinjer, denne gangen mellom tilhengere og motstandere av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, venstre- og høyreorienterte, tyrkere og kurdere, og sekulære og konservative.

Ettersom IS fortsatt ikke har tatt på seg ansvaret for angrepet spekuleres det i mediene om det kan være kurdiske nasjonalister (PKK) som står bak angrepet. De fleste eksperter mener imidlertid at det er mindre sannsynlig.

Så du denne? Flere nordmenn landet i Istanbul rett etter angrepet

Er du på Ataturk-flyplass eller i nærheten? Ta kontakt med VG.

Utenriksminister i USA, John Kerry, mener angrepet tyder på at terrorgruppen er desperate. Foto: Frode Hansen VG

Kerry: IS er desperate

En person innen USAs antiterrorgruppe skal ha fortalt NBC News at Ataturk-angrepet passer IS-profilen, ikke PKKs.

– Det er bare to grupper som er kapable til å utføre et så stort angrep. Dette passer ikke PKK-profilen, de går etter tyrkiske mål, ikke internasjonale.

En annen person innenfor amerikanske myndigheter, da under etteretningsgruppen, mener også at angrepet passer IS, og mente at det er en lang sommer med misnøye som ventes.

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry mener angrepet tyder på at IS er blitt desperate.

– Ja, du kan sprenge en flyplass. Du kan sprenge deg selv i luften. Vi må gjøre det riktig 24/7, 365 dager i året. De må gjøre det riktig i én time. Hvis du er desperat og villig til å ofre livet ditt, da kan du gjøre mye skade, sa han ifølge CBS News.

James Jeffrey, en tidligere amerikansk diplomat som jobbet i Tyrkia og Irak, fortalte MSNBC at han også tror IS står bak.

– Det er nesten sikkert et IS-angrep. Det er sofistikert gjennomført, målet er en internasjonal terminal og bruken av selvmordsbombere tyder på at det er IS. Jeg er ganske sikker på at når fingeren skal pekes på noen, havner den på IS.

Les også: Dramatisk nedgang i turister til Tyrkia etter terrorangrep

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder