PÅ FLUKT: 26 år gamle Salah Abdeslam har vært etterlyst av politiet siden terrorangrepene i Paris som tok livet av 130 mennesker. Foto: , Fransk politi/AP

Paris-terroren: Kan ha funnet bombefabrikken

Politiet har funnet fingeravtrykk etter den etterlyste Paris-terroristen Salah Abdeslam (26) i en leilighet i Brussel. I den samme leiligheten fant de også eksplosiver og bombevester.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Opplysningene kommer fra statsadvokaten i Paris, melder AFP.

Tre selvmordsbombevester ble funnet i leiligheten i Rue Bergé i Schaerbeek i Brussel, og den belgiske statsadvokaten mener at de kan ha vært ment til bruk for transport av eksplosiver, skriver Associated Press.

Det ble også funnet spor av TATP, en eksplosiv som av enkelte terrorgrupper har fått kallenavnet «Satans mor». Funnet indikerer at terrorangrepene delvis ble planlagt i Belgia. To av angriperne hadde bodd i Brussel, og belgisk politi har pågrepet ti personer i forbindelse med angrepene. Det er imidlertid uklart når Abdeslam besøkte leiligheten.

– Kanskje han dro dit for å få beltet før angrepene. Kanskje han dro tilbake dit etterpå. Jeg antar det er en mulighet for begge deler. Fingeravtrykk har ingen dato eller tidspunkt, sier påtalemyndighetens talsmann Eric Van Der Sypt, ifølge NTB.

Søket fant sted i en leilighet i tredje etasje den 10. desember. Ifølge statsadvokaten skal leiligheten blitt leid under en falskt navn som kan ha blitt brukt av en av de ti som ble arrestert i Belgia i forbindelse med terrorangrepene i den franske hovedstaden.

Faren til drept terrorist: – Hadde jeg visst han skulle gjøre noe sånt, hadde jeg drept ham selv først

Kan ha forlatt Europa

Bildet av den 26 år gamle franskmannen Salah Abdeslam var det første som ble publisert av franske myndigheter, etter terrorangrepene i Paris som krevde 130 menneskeliv.

Siden terrorangrepene i Paris fredag 13. november, har terroristen Salah Abdeslam vært på frifot. Han ble stanset på grensen mellom Frankrike og Belgia, men ble sluppet videre.

Etter terrorangrepene i Paris 13. november har Abdeslam blitt jaktet på i Brussel, og flere ganger tror politiet at han har klart å unnslippe å bli tatt.

Les også: Slik unnslapp terroristene

Politiaksjoner i Belgia

Kilder nær etterforskningen har hevdet overfor CNN at Abdeslam kan ha kommet seg ut av Europa, og inn i Syria.

26-åringen er fransk statsborger men har bodd i den belgiske hovedstaden Brüssel i flere år. Abdeslam antas å være den eneste Paris-terroristen som fortsatt er i live, og i tillegg til at han er på flukt fra fransk og belgisk politi, hevder noen at han også er på flukt fra IS.

Den 22. november ble 16 personer pågrepet i Belgia i flere politiaksjoner, men etterlyste Abdeslam var altså ikke en av dem.

Så du denne? Paris-terroristene fikk operere uhindret i lange strekk

Terrorangrepene i Paris var et kordinert angrep den 13. november i fjor, hvor totalt seks steder i den franske hovedstaden ble angrepet med automatgevær, håndgranater og eksplosiver. Totalt 130 mennesker mistet livet i angrepene, og enda fler ble såret.

Hvor mange som var direkte involvert, er fortsatt uklart, men sju av terroristene døde under angrepet. En av dem var Abdeslams bror, Brahim.

IS har tatt på seg ansvaret for de koordinerte angrepene på barer, restauranter og en konsertsal.

Eksplosivene som ble funnet i leiligheten 10. desember kalles «Satans mor». Dette fordi stoffet er svært følsomt for varme, friksjon og mekanisk stoff, som gjør at det er sjanse for at bombene går uønsket av. Det er det samme stoffet som ble brukt i selvmordsbombene under angrepene i Paris.

Den samme typen eksplosiver har blitt brukt under flere terrorangrep gjennom årene, blant annet under bombeangrepene i Londons undergrunnsbaner i 2005.

VG-spesial: Dette er ofrene for Paris-terroren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder