HØYREEKSTREM BEVEGELSE: Initiativet «Folkets Demonstration» skal ha angrepet antirasister på Norrmalmstorg i Stocholm lørdag ettermiddag.

HØYREEKSTREM BEVEGELSE: Initiativet «Folkets Demonstration» skal ha angrepet antirasister på Norrmalmstorg i Stocholm lørdag ettermiddag. Foto: Marcus Ericsson/tt , NTB scanpix

Stockholm: Høyreekstreme demonstrerte mot asylsøkere - så angrep de antirasister

Flere personer som hadde deltatt i en demonstrasjon mot asylsøkere, gikk til angrep på såkalte antirasister som var på vei vekk fra stedet, skriver Aftonbladet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var et stort politioppbud da cirka hundre motstandere av asylsøkere demonstrerte ved Norrmalmstorg i Stockholm lørdag ettermiddag. Det forhindret likevel ikke vold. Markeringen ble avsluttet rundt kl. 14.40. Det var da det ble bråk, ifølge Expressen.

– Ble sparket da jeg lå nede

Aftonbladet har snakket med flere av motdemonstrantene som skal ha blitt angrepet av gruppen som kaller seg «Folkets demonstration».

– Jeg kjente hvordan jeg ble slått i ansiktet og på kroppen. Jeg havnet på bakken, og da fortsatte de å sparke, sier Alex Monsalves til Aftonbladet.

Ifølge Sandra Kurén, som var en av dem som ble angrepet, var angrepet uprovosert.

– De fløy på oss helt uprovosert. Så begynte de å slå oss med flaggene sine, sier hun til avisen.

Politiet var raskt på stedet og avbrøt hendelsen. Tre personer ble pågrepet. Ifølge Aftonbladet var de pågrepne tre polske menn som mistenkes for mishandling. Det er uklart om det var fotballpøbler som sto bak angrepet, slik politiet sa de hadde fått meldinger om tidligere på kvelden. Den nynazistiske gruppen Svenska Modståndsrörelsen omtalte sent fredag kveld bråket på sin hjemmeside og hyllet fotballpøblene for å ha «ryddet opp» blant kriminelle innvandrere, skriver NTB.

– Rasistiske grupper sprer hat og trusler på våre gater. Det må møtes med kraft, sier innenriksminister Anders Ygeman (Socialdemokraterna) til Aftonbladet.

Skulle angripe mennesker med utenlandsk utseende

Hendelsene lørdag ettermiddag markerer et døgn med mye uroligheter i den svenske hovedstaden.

Les også: Svensk politi tiet om overgrep på festival i Stockholm

Kvelden før, på fredag, meldte Stockholmspolitiet i en rapport på sine hjemmesider at unge enslige mindreårige asylsøkere skal ha vært målet, da maskerte personer skal ha gått til angrep på personer med utenlandsk utseende ved sentralbanestasjonen i den svenske hovedstaden.

– Politiet fikk fredag kveld vite at flere personer planla å reise til sentrale Stockholm for å utsette enslige flyktningbarn for kriminelle handlinger. Dette fremkommer av flygeblader som ble delt at av maskerte, svartkledde personer som bar armbind i ukjent farge, skriver politiet.

Internt brev i svensk politi: Får ikke oppgi hudfarge, høyde og etnisitet

Ifølge Aftonbladet ble store politistyrker innkalt da 70–100 maskerte og svartkledde personer skal ha gått til angrep på folk med utenlandsk utseende i området rundt Stockholms sentrale jernbanestasjon.

Flygebladet som de maskerte personene delte ut skal ha hatt tittelen "Det är nog nu!", og skal ifølge Aftonbladet ha oppfordret svenske borgere til å ta loven i egne hender, og finne unge flyktninger som befant seg i området rundt Sentralbanestasjonen.

Flere svenske medier melder at gjerningspersonene skal ha koblinger mot hooligansmiljøet i de store fotballklubbene i Stockholm, men politiet opplyser at de ikke har kunnet slå fast at personene tilhører noen spesiell gruppering.

Interaktiv grafikk: Dette er asylbrannene som ryster Sverige

Stockholmspolitiet samlet store styrker, og et helikopter ble brukt under aksjonen mot de svartkledde personene. En stor gruppe personer skal ha blitt kontrollert av politiet, og de beslagla blant annet en slåsshanske.

– Tar jenter mellom beina

Tidligere denne uken meldte SVT om at politiet som jobber på sentralstasjonen i Stockholm ikke klarer i gjøre jobben sin, fordi de må bruke store ressurser på unge marokkanske menn, som stjeler og trakasserer.

Alexandra (22) drept i flyktningbolig:–Hun var en fantastisk sjel

SVT snakket med en anonym politibetjent som jobber med ungdom som oppholder seg i sentrum av den svenske hovedstaden.

– Disse guttene er et enorm problem for oss. De stjeler greier overalt og mishandler ordensvaktene på sentralstasjonen. De tar jenter mellom beina og gir dem ørefiker når de sier fra. Alle politifolk vet om dette, sier den anonyme politibetjenten.

Ifølge flygebladet som ble utdelt ønsker de maskerte personene å ta et oppgjør med de marokkanske ungdommene.

Jacob Ranvdal, forsker på høyreekstremisme ved FFI, mener de siste tids hendelser i Sverige kan ha vært en katalysator for det siste døgnets offensiv fra høyreekstreme miljøer.

– De får mye påfyll av mobiliseringsargumenter akkurat nå, med knivdrapet på en ansatt i en flyktningbolig, de marokkanske guttene ved sentralbanestasjonen og neddyssingen fra svensk politi om overgrep. Det er vanlig at disse miljøene mobiliserer i slike tider, sier Ravndal til VG.

Han påpeker at voldelige sammenstøt mellom ytre høyre og ytre venstre, de siste årene har vært et mye større fenomen i Sverige enn i Norge og Danmark.

– Det står steilt på begge kanter. Venstresiden har historisk sett vært like voldelig som høyresiden, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder