FENGSLET: På dette bildet fra 2004 kan man se Kelly på cellen sin. Foto: Bita Honarvar , Ap

Kelly (47) kjempet for utsettelse – nå er hun henrettet

Høyesterett avviste tre anker på fem timer

Pave-protest til ingen nytte

Kelly Renee Gissendaner (47) hadde pave Frans og tusenvis av mennesker på sin side. Onsdag ble hun den første kvinnen til å bli henrettet i delstaten Georgia på 70 år – flere timer på overtid.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den 47 år gamle trebarnsmoren skulle etter planen henrettes i fengselet i Jackson klokken 19.00 lokal tid, altså klokken 01.00 norsk tid.

Men over fire timer senere lot henrettelsen fortsatt vente på seg:

Klokken 06.35 norsk tid kom bekreftelsen: Dødsdømte Kelly Renee Gissendaner er henrettet. Det ble gjort ved hjelp av giftsprøyten.

I løpet av natten har høyesterett tre ganger avvist å behandle anker fra 47-åringens forsvarere, og domstolen i Georgia har nektet ytterligere utsettelser.

Den foreløpige siste anken ble levert til høyesterett like før klokken 05, men kort tid senere ble også den avvist, melder AP.

Paven-protest til ingen nytte

Det var The Georgia Board of Pardons and Parole, rådet som kan gi straffereduksjon, som tirsdag kveld slo fast at 47-åringen skulle henrettes klokken 01 norsk tid.

Da rådet kom sammen tidligere tirsdag for på ny å gjennomgå saken, fikk de et brev av pave Frans, som i det siste har vært på besøk i USA, der han ba dem omgjøre dødsstraffen.

BLE IKKE HØRT: Pave Frans lytter til amerikanske tilhengere under et besøk i Philadelphia nylig, men myndightene i Georgia lyttet ikke til ham. Foto: Kena Betancur , Afp

Paven ble ikke lyttet til.

Det ble heller ikke de over 90.000 menneskene som har skrevet under et opprop til guvernøren i Georgia om å stoppe henrettelsen.

Bakgrunn: USA tillater bruk av omstridt gift til henrettelser

47-åringe Kelly Renee Gissendaner mottok dødsdommen i februar 1997 etter at hun og elskeren, Gregory Owen, ifølge dommen tok livet av ektemannen hennes, Douglas.

Gissendaner og Owen skal ha overfalt mannen og tvunget ham til å kjøre til et avsidesliggende sted før de drepte ham med en rekke knivstikk og satt fyr på bilen.

Elskeren Owen tilsto senere drapet og anga Gissendaner. Han ble dømt til livstid i fengsel, men vil få mulighet til prøveløslatelse i 2022.

Les også: Vurderer å gjeninnføre henrettelser ved skyting i USA

DEMONSTRANTER: Mange ønsket at Kelly Renee Gissendaner skulle få leve. Foto: Bob Andres , Ap

Kelly Renee Gissendaner hadde tre barn med ektemannen. To av disse har vært aktive i kampen for å få omgjort hennes straff.

– Min far ville ikke ha ønsket at min mor skulle bli henrettet, selv når han vet at hun var med på å drepe ham. Han hadde ikke ønsket at vi skulle gå gjennom nok et fryktelig tap, sier datteren Kayla Gissendaner.

Les også: Nordmann søkte om å bli henrettet – fikk nei

Hun forteller at moren har endret seg siden hun ble dømt, og at hun selv har måttet finne en måte å tilgi moren sin på. Det har hun klart, men nå mister hun også sin andre forelder.

– Douglas er offeret

Familien til den drepte ektemannen kom tirsdag med en uttalelse, etter at det ble klart at dødsstraffen vil bli gjennomført. Der skriver de at Gissendaner har blitt gitt flere rettigheter og muligheter siden hun ble dømt enn hun noen gang ga Douglas.

DØMT TIL DØDEN: Kelly Renne Gissendaner. Foto: Ho , Afp

– Det er han som er offeret her. Hun viste ham ingen nåde, hun ga ham ingen rettigheter, ingen valg, eller en mulighet til å leve livet sitt. Hans liv var ikke hennes å ta, skriver familien til ektemannen.

Den opprinnelige dødsdommen skulle iverksettes i februar i år, men på grunn av dårlig vintervær ble datoen flyttet. Den nye datoen ble satt til 2. mars, men på grunn av problemer med stoffet som benyttes i giftsprøyten, ble datoen nok en gang flyttet.

Gissendaner er den eneste nåværende kvinnelige innsatte i Georgia som soner dødsstraff. Når straffen gjennomføres, blir hun den første kvinnelige innsatte som får dødsstraffen i delstaten på 70 år.

Ifølge AP har 15 kvinner fått dødsstraffen sin gjennomført siden 1976. I den samme perioden har omkring 1400 menn blitt henrettet.

Se også: I løpet av de siste 40 årene er 30 unge kvinner blitt funnet drept langs den åtte mil lange strekningen som går fra Houston til Galveston i Texas. Se VG-serien Drapene langs Interstate 45

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder