ERNA OG DAMENE: Statsminister Erna Solberg (H) sikrer seg en selfie av sitt team i München, for anledningen bare kvinner fra Statsministerens kontor: Fra venstre rundt Solberg står spesialrådgiver Kirsten Glslesen, statssekretør Ingvild Næss Stub (H), kommmunikasjonssjef Trude Måseide (bak statsministeren) og fagdirektør Trine Heimerback. Foto: Alf Bjarne Johnsen , VG

Solberg avviser ny kald krig

MÜNCHEN (VG) Statsminister Erna Solberg (H) avviser uttalelsen fra Russlands statsminister Dimitrij Medvedev, om at forholdet mellom Russland og vesten er blitt en ny kald krig.

– Vi er ikke enig i at det er en kald krig. Russerne later som om det er to motsatte parter, men det er deres aktivitet og folkerettsbrudd som bidrar til reaksjonene mot dem, sier Solberg til VG.

– Det er en veldig kompleks situasjon i verden og mye som skjer på en gang, men det er ingen ny kald krig, legger hun til.

VEKKET OPPSIKT: Fra scenen i München avviste Dimitrij Medvedev blankt opplysningene om at Russland har bombet sivile mål i Syria. Foto: Sputnik/Reuters ,

Den russiske statsministeren fikk øynene opp hos morgentrøtte deltagere på den store sikkerhetskonferansen i München, da han slo fast fra scenen at det spente forholdet mellom Russland og Vesten har ført verden inn i en ny kald krig.

Dagen før sa Medvedev til den tyske avisen Handelsblatt at partene i Syria må sette seg ved forhandlingsbordet og få slutt på krigen i landet, i stedet for å utløse en ny verdenskrig:

– Amerikanerne og våre arabiske partnere må tenke seg godt om: Ønsker de en permanent krig, spør Medvedev i intervjuet.

VG-kommentar: NATO bygger i øst og famler i sør

Uvennlig

På sikkerhetskonferansen lørdag morgen fulgte Medvedev opp og sa at NATO fører en uvennlig politikk overfor Russland, og at det er NATO som har laget uro i Russlands nærområder gjennom en årrekke, blant annet gjennom NATOs utvidelser østover.

– Vi kan si det enda tydeligere: Vi har glidd inn i en ny periode med kald krig, la president Vladimir Putins nærmeste medarbeider til.

Erna Solberg understreker overfor VG at Russland reagerer på en kompleks situasjon, men at Russland selv må ta ansvaret for den lavere temperaturen:

– Det er Russland som har begått folkerettsbrudd i Ukraina. I Syria er det reaksjoner mot deres bombinger og annet, men det er Russland og Iran som påvirker situasjonen negativt. Vi har en åpen holdning til dialog fra NATO-landenes side, sier den norske statsministeren.

Kritiserte sanksjonene

Medvedev sa at det er vanskelig å bygge tillit, men at man er nødt til å starte dette arbeidet. Han kritiserte sanksjonene som vesten satte i verk mot Russland, og sa at de var mer beskrivende for dem som satte i gang straffetiltak enn landene som blir utsatt for sanksjoner.

Så nevnte han det historiske toppmøtet mellom paven og den russiske kirkens overhode, som et eksempel på anstrengelser for å få i gang dialog.

NATO-sjef Jens Stoltenberg møtte Russlands utenriksminister Sergei Lavrov i München fredag ettermiddag, og inviterte russerne til å gjenoppta møtene i NATO-Russland rådet etter halvannet års pause som følge av Ukraina-krisen.

NATO-sjefen har samtidig kritisert russernes bombing i Syria, og mener at dette undergraver russernes forsøk på å få til en våpenhvile i landet.

Russland har ikke svart på invitasjonen fra Stoltenberg, men Erna Solberg sier at det også er i russernes interesse at denne kontakten gjenoppstår:

– Men jeg tror de vil møte i NATO-Russland-rådet, og vil ha behov for å delta i verden på en konstruktiv måte, sier Solberg.

Inviterte Finland til Moskva

Medvedev benyttet München-besøket til å ta en timelang prat med den finske presidenten Sauli Niinistö, og inviterte ham til Moskva og møter med Putin senere i år. Finnen har allerede takket ja.

Erna Solberg sier at hun ikke har mottatt noen tilsvarende invitasjon fra de russiske lederne:

– Nei, jeg har ikke fått noen invitasjon. Vi har et annet forhold til Russland enn Finland, fordi vi er et NATO-land. Den finske presidenten har vært i Sotsji og møtt Putin. De har hatt kontakt med det russiske lederskapet hele tiden, mens vi som NATO-land har et annet forhold.

– Hvor viktig er det for Russland å hindre en debatt om NATO-medlemskap i Finland?

– Finland har aldri vært noe østblokkland. Men vårt grunnleggende syn er at hvert enkelt land bestemmer sin egen forsvarsmessige tilknytning, sier Erna Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder