Syria-monitor: Har henrettet 3000 i Syria

Midtøsten-kjenner: – Foruroligende effektive

BRUTALT: Her skal IS-jihadistene stå klare til å henrette flere soldater fra den irakiske regjeringsstyrken, som er blitt tatt til fange. Bildet er hentet fra terrorgruppens egen video tilbake i juni 2014. Foto:Skjermdump,

Ett år med terrorkalifatet: Slik har IS blitt en av verdens mest fryktede terrorgrupper

Ett år etter at den selvproklamerte islamske staten ble etablert fortsetter ekstremistene på samme krigssti i jakten på å utvide sitt terrorkalifat.

Artikkelen er over fire år gammel

«Jeg er lederen som hersker over dere».

Kun to offentlige bilder eksisterte av den mystiske, mørkkledde mannen som gikk opp på talerstolen i Irak-moskeen Al-Nouri dager etter opprettelsen av kalifatet i Syria-byen Raqqa.

I dag kjenner mange navnet til Abu Bakr al-Baghdadi, og den fryktede islamistlederen med tilnavnet «den usynlige sjeiken» har gjort Den islamske stat til moderne tids mest synlige terrororganisasjon.

Mange navn, mange ofre

ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten), ISIS (Den islamske stat i Irak og Syria) og nå IS har henrettet over 3000 mennesker i Syria siden terrorkalifatet ble verdenskjent for nøyaktig ett år siden.

Henrettelser av 3027 personer inklusive 1787 sivile og 74 barn er dokumentert av den syrisk-stasjonerte eksilgruppen SOHR det siste året, ifølge AFP.

IS-SJEF: Et av de få bildene som finnes tilgjengelig av Den islamske stats kalif Abu Bakr al-Baghdadi. Foto:Uncredited,Ap

Sammen med den pågående syriske borgerkrigen har IS' inntog i Syria gjort nasjonen til en av verdens mest krigsherjede regioner.

Les: Torleif var en av jentene – nå er han IS-terrorist

Flukten fra fjellet

Terrorregimets virksomhet fikk bred medieoppmerksomhet da ekstremistene invaderte de irakiske nordstrøkene Zummar og Sinjar drøye måneden etter kalifat-proklameringen i slutten av juni.

Resultatet: Over 40.000 fra den religiøse minoriteten Yazidier ble fordrevet til fjellet, resten forsøkt tvangskonvertert og minst 5000 jaktet ned og drept.

Den humanitære krisen ble så brutal at USA innledet et bombetokt fra luften for å frigjøre det fordrevne folket fra IS' terrorklo.

– Den totale umenneskeliggjøringen av Yazidi-folket er kanskje det som i størst grad har preget vårt bilde av terrorgruppen. Folkemordet, og spesielt den seksuelle volden mot kvinner har vært på enn annen skala enn hva vi har sett fra lignende grupper, sier professor Knut Vikør i Midtøstens historie ved Universitetet i Bergen til VG.

James Foley og halshugde journalister

Så, i midten av august fulgte flere henrettelsesscener fra ørkenbelagte landskap hvor den amerikanske journalisten James Foley ble første offer for IS-bødlenes bestialske halshuggingpraksis – foran åpent kamera, med resten av verden som publikum.

MIDTØSTEN-KJENNER: Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) har blant inngående kjennskap om geopolitiske forhold i Midtøsten, konflikter, internasjonal lov og Islam og menneskerettigheter. Foto:Pressebilde,ILIP

Påfølgende henrettelser av internasjonale journalister og helsearbeidere har vært «business as usual» for ekstremistene som har bygd seg opp som en kompromiss- og fryktløs terrorgruppe.

Midtøsten-kjenner ved International Law and Policy Institute (ILPI) Cecilie Hellestveit er enig med sin kollega ved UIB.

– I vestlige land er det særlig Yazidi-kvinnene og James Foley som vakte oppmerksomhet. Den soleklart viktigste hendelsen var etableringen av kalifatet, som gjør at IS, i motsetning til al-Qaida, kan henvise til alle «rettstroende muslimers plikt» å migrere til islamsk rike, eller forsvare det ved jihad, sier hun til VG.

Les: Slik fungerer IS' straffesystem

FØRSTE OFFER: Synet av James Foley iført den oransje fangedrakten er på mange måter et ikonisk bilde på IS' brutale og kompromissløse atferd. Foto:Uncredited,Ap

Kobani, Tikrit og den vestlige trusselen

Måneden etter erobret IS-styrkene den syriske byen Kobani, som ligger et steinkast unna NATO-landet Tyrkia i nord. Flere hundretusener ble fordrevet over grensen til nabolandet etter erobringen, og som følge av at ekstremistene tok kontroll over 300 landsbyer i omegn.

Terrorregimet har så langt ikke utgjort noen stor trussel overfor vestlige land, men har et globalt nettverk som potensielt kan mer farlig og dødeligere enn al-Qaida, skriver Independent.

– De er meget strategisk habile, og klarer å utnytte politiske, økonomiske og militære motsetninger til sin fordel, blant annet gjennom et svært avansert propagandaapparat. IS opererer både gjennom å erobre territorium fra andre sitatets hærapparater og gjennom terronslag mot myke sjiamuslimske eller vestlige mål. IS spiller på hele spekteret på en foruroligende effektiv måte, sier hun.

Kobani ble gjenvunnet av kurdiske styrker i januar, men de siste dagene ble det kjent at IS satte i gang en stormoffensiv for å få kloa i den viktige byen.

Etter en amerikansk luftoffensiv i april maktet irakiske regjeringsstyrker i tillegg å gjenerobre Saddam Husseins fødeby Tikrit, hvor det ble avdekket flere massegraver med over tusen lik.

UNDER IS-KONTROLL: IS kontrollerer nå over halvparten av de befolkede områdene Syria etter sine erobringer de siste dagene. Store deler av Irak og Syria består av ubebodd ørken, derfor er de IS-kontrollerte områdene større enn de kan se ut som ved første øyekast. Foto: Grafikk:Tom Byermoen,

Ramadi og en verdensarv i ruiner

Terrorgruppens erobring av provinshovedstaden Ramadi var en viktig seier, og et desto større nederlag for koalisjonsstyrkene i Irak.

Ekstremistene økte med dette sin kontroll i Anbar-provinsen og sikret en militærbase de kunne operere fra – kun drøye 10 mil utenfor Bagdad.

Så kom krigen til den syriske ruinbyen Palmyra. Den vakre oasen med kulturminner står på UNESCOs verdensarvliste, og er så langt IS' siste kjente erobring.

Ekstremistene har gang på gang vist at for dem ligger verdien i å rasere, og det var lenge vært fryktet at IS ville rasere 4000 år med historie, men det er ennå ikke rapportert om noen store ødeleggelser i den syriske kulturbyen.

Hellestveit mener terrorgruppen på mange måter skiller seg fra tidligere grupperinger vi har sett.

– IS har en religiøs og politisk målsetting som appellerer til mange flere enn deres ekstreme ideologi skulle tilsi – de skal etablere det første postkoloniale muslimske riket, sier hun.

Få oversikt over: IS' viktigste seire og nederlag

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder