DET TYNGSTE OPPDRAGET: Her søker en av Forsvarets MOB- (mann over bord-) båter fra «Siem Pilot» og et helikopter fra den italienske kystvakten etter den savnede nordmannen (23) i havneområdet i Catania på Sicilia tirsdag ettermiddag.

DET TYNGSTE OPPDRAGET: Her søker en av Forsvarets MOB- (mann over bord-) båter fra «Siem Pilot» og et helikopter fra den italienske kystvakten etter den savnede nordmannen (23) i havneområdet i Catania på Sicilia tirsdag ettermiddag. Foto: Kripos ,

Her søker «Siem Pilot»-mannskapet etter savnet kollega

De er sendt til Middelhavet for å søke, finne og redde liv. Nå
må «Siem Pilot»-mannskapene bruke ekspertisen for å finne en av sine egne.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Til lands, til vanns og fra luften.

I dag fortsetter søkene etter den 23 år gamle nordmannen som har vært sporløst borte fra det norske redningsskipet på Sicilia siden natt til mandag.

– Vi håper på det beste, at vi finner ham i god behold, sier pressesjef Ida Dahl Nilssen i Kripos til VG.

Mannskapet - fra politiet, Forsvaret og sivile sjøfolk fra rederiet O.H. Meling – er spesialtrent til søk og redning.

Før de ble sendt til Middelhavet for å redde båtflyktninger i nød gjennom Operasjon Triton, gikk de gjennom spesialtilpassede kurs for å forberede dem på de sterke inntrykkene i strømmen av flyktninger.

Men ingenting kunne forberede dem på situasjonen de nå står midt oppi, der en av deres egne er savnet.

– Det som skjer, preger selvfølgelig mannskapet. Men de er veldig innstilt på å bidra i søket, sier pressevakt Axel Due i Kripos, som selv er om bord i «Siem Pilot».

Deler ut plakater

Hele tirsdagen samarbeidet nordmennene med italiensk politi og kystvakt i søket etter 23-åringen. Da mørket falt på og søkene på sjøen og fra luften ble avsluttet, fortsatte kollegene på land:

I sentrum av havnebyen delte de ut plakater med bilder og informasjon om sin savnede kollega.

– Det er italiensk politi som etterforsker saken. Men både vi og mannskapet på «Siem Pilot» bistår selvfølgelig på alle måter vi kan, sier Nilssen.

SØKER: Et italiensk kystvakthelikopter søker etter den savnede nordmannen i havet rett utenfor Catania tirsdag. Foto: Kripos ,

BAKGRUNN: Dette må du vite om flyktningkrisen

Mysteriet

Hva som egentlig har skjedd med 23-åringen, som er bosatt på Vestlandet, er foreløpig et mysterium. Men noen detaljer er kjent:

** Etter en ny uke med redningsoppdrag i Middehavet, la det norske skipet til kai i havnebyen Catania på Sicilia søndag.

** «Siem Pilot» har brukt byen som utgangspunkt for redningsoperasjonene i Middelhavet siden i sommer. Her skulle mannskapet gjennom en rutinemessig, tre dagers hvileperiode før de skulle ut på nye oppdrag.

** Søndag kveld spiste mannskapet middag om bord. Flere timer senere - ved 03.30-tiden – forlot 23-åringen det Stavanger-registrerte skipet alene. Siden har ingen sett ham.

– Da han ikke hadde kommet tilbake til skipet mandag morgen, ble han meldt savnet, sier Nilssen.

Flyktningkrisen: Svensk politimann rører titusener

– Alle muligheter åpne

Hun vil ikke spekulere i hva som kan ha skjedd – heller ikke utelukke om det har skjedd noe kriminelt.

– I denne fasen må vi holde alle muligheter åpne, sier Nilssen.

JAKTER SVAR: Et helikopter fra den italienske kystvakten saumfarer strandpromenaden ved havnen i Catania. Onsdag tar mannskapene opp igjen søket etter den savnede nordmannen. Foto: Kripos ,

Den norske matrosen er ansatt i rederiet O. H. Meling, som driver «Siem Pilot». Skipet er det største og mest profilerte norske bidraget i Operasjon Triton - der det trolig blir værende i alle fall frem til mai.

– Frontex, som koordinerer Operasjon Triton, vil gjøre alt i vår makt for å hjelpe norske myndigheter i denne vanskelige situasjonen, sier Frontex-sjef Fabrice Leggeri i en uttalelse tirsdag kveld.

Se bildene: Her redder de syriske flyktningene det lille barnet

Mannens familie, en sjømannsprest og en representant fra rederiet kom tirsdag til Sicilia.

Den norske matrosen er også etterlyst internasjonalt av italiensk politi.

– Dersom det er noen som har opplysninger som kan være relevante, ber vi om at de tar kontakt med oss eller rederiet, sier Nilssen.

PS! Egentlig skulle «Siem Pilot» seilt ut på nytt oppdrag i Middelhavet tirsdag kveld. Foreløpig er oppdraget utsatt på ubestemt tid.

BYGGET FOR NORDSJØEN: «Siem Pilot» stevner inn i havnen i Reggio Calabria tidligere i sommer. De siste månedene har det norske skipet bidratt til å redde flere tusen flyktninger. Foto: Adriana Sapone , Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder