DØDE PÅ FLUKT: Alan og broren Galip druknet da de var på vei over fra Tyrkia til Kos i Hellas. REUTERS/Ben Nelms

DØDE PÅ FLUKT: Alan og broren Galip druknet da de var på vei over fra Tyrkia til Kos i Hellas. REUTERS/Ben Nelms Foto: Ben Nelms , Reuters

Canada benekter å ha fått asylsøknad fra familien til druknet gutt

Kanadiske myndigheter avviser påstandene om at familien til den druknede treåringen Alan – som er blitt et symbol på flyktningsituasjonen ved Middelhavet – hadde søkt asyl i landet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bildet av den døde treåringen Alan Kurdi, som var skylt opp på stranden i feriebyen Bodrum, har spredt seg verden over som en illustrasjon på flyktningkrisen.

The Ottawa Citizen meldte torsdag at familien forgjeves hadde prøvd å slutte seg til slektninger i Canada før drukningen, men påstandene blir nå avvist av kanadiske myndigheter.

– Det er ikke registrert noen søknad fra Abdullah al-Kurdi (guttens far) og hans familie, opplyser immigrasjonsdepartementet i en pressemelding.

LES OGSÅ: Fire syrere pågrepet etter at treåring druknet

Manglende opplysninger

Departementet bekrefter imidlertid å ha mottatt en søknad fra guttens onkel, men den ble ikke innvilget på grunn av manglende opplysninger.

Dette er i ettertid også blitt bekreftet av guttens tante, Tima, som var opphavet til den opprinnelige artikkelen i The Ottawa Citizen.

Lille Alan druknet da gummibåten han satt i, kantret under overfarten til den greske øya Kos. Faren til gutten var den eneste i familien på fire som kom fra ulykken i live. Også guttens fem år gamle bror Galip og moren Rehan (35) druknet.

EU-topp: Det vi ser er egoisme

Ikke nok penger

På en følelsesladd pressekonferanse utenfor sitt hjem i Coquitlam i British Columbia sa Tima at hun hadde gjort alt hun kunne for å hente familien til Canada, men ikke greide det fordi hun ikke hadde nok penger og på grunn av alle de formelle kravene.

Den andre broren, Mohammad, hadde kommet seg til Tyskland alene og skulle hente familien i Tyrkia senere.

Tima sa hun ikke hadde råd til å sponse mer enn én familie av gangen, og at hun hadde bedt om økonomisk hjelp fra slektninger og naboer.

Hun hadde sendt et håndskrevet brev til innvandringsminister Chris Alexander om familien sin, som ble overlevert av hennes representant i Parlamentet, men hadde ikke fått noe svar. Dette uformelle brevet kan være årsaken til forvirringen.

LES OGSÅ: Flyktning-kaos i Budapest

Sendte penger

Til slutt ble det bestemt at det beste i første omgang ville være om Abdullah og familien kom seg til Tyskland, og hun sendte penger for å betale smuglerne, tusen dollar av gangen med forskjellige mennesker.

Abdullah skulle ha reist alene først, men sa at hans kone ikke ville klare seg alene med barna i Tyrkia, selv om Tima sendte penger til husleien.

– Til slutt sa jeg, hvis dere kan greie det, gjør det, sa Tima. Men det er en beslutning hun vil angre på resten av livet.

– Hans kone (Rehan) fortalte meg på telefon for en uke siden at hun var så redd for vannet, og ikke kunne svømme om noe skjedde, fortalte en gråtende Tima.

SYRISK FAR: – Barna mine gled ut av hendene mine

Oppstandelse

Saken har skapt stor oppstandelse i Canada. Lederen for det sosialdemokratiske partiet NDP, Thomas Mulcair, klarte ikke å holde tilbake tårene da han fortalte at en av partiets parlamentarikere hadde prøvd å hjelpe familien.

– Det er ikke til å holde ut at vi ikke gjør noe. Canada har plikt til å handle, sa han på et valgkampmøte foran valget 19. oktober.

Lederen for det liberale partiet, Justin Trudeau, krevde at Canada straks tar imot 25.000 syriske flyktninger, og innvandringsminister Alexander avbrøt sin valgkamp og returnerte til sitt kontor. Han sa han hadde sett brevet fra Tima, men at han som minister ikke kan gripe inn personlig i individuelle saker. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder