SORG: Blomster er lagt ned utenfor restauranten Casa Nostra etter terrorangrepet i Paris 13. november. Foto: Patrick Kovarik , Afp

Belgisk politi varslet om Paris-angripere ett år før

Belgisk politi ble varslet om at den nå ettersøkte Salah Abdeslam og broren Brahim forberedte et terrorangrep, men henla saken bare noen måneder før angrepene i Paris.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I det belgiske føderale politiet DR3 betegner man i dag henleggelsen og konklusjonen om at Abdeslam-brødrene ikke var radikalisert, som amatørmessig, skriver den belgiske avisen L'Echo tirsdag.

I en telefonsamtale i juli 2014 ringte det som betegnes som en svært pålitelig kilde til politiet med beskjed om at brødrene blant sine egne ikke la skjul på sine jihadist-intensjoner, og at de forberedte et angrep. Kilden beskrev også kontakt med Abdelhamid Abaaoud, som ble utpekt som hovedmann bak angrepene i Paris 13. november og drept i en politiaksjon få dager senere.

Les mer: New York Times: Paris-terroristene fikk operere uhindret i lange strekk

Kunne avverget

– Hvis vi hadde behandlet informasjonen korrekt, kunne vi ha unngått angrepene i Paris, sier en polititjenestemann til avisen nå.

Ingen gjorde imidlertid noe med tipset, før lokalpolitiet i Molenbeek i februar 2015, et halv år senere, avhører brødrene, men det slås fast at de ikke utgjør noen fare, og saken henlegges i juni.

I alt 130 personer ble drept og 351 såret under terrorangrepet i Paris 13. november.

Les også: Terror fra NATOs bakgård

Kartlegger

Nå forsøker belgisk politi og sentrale myndigheter å kartlegge hvordan tipset kunne behandles så tilfeldig

Abdeslam er fortsatt på frifot. Det antas at han har greid å komme seg unna til Syria, men først skal han ha oppholdt seg flere uker i Belgia i en leilighet i forstaden Schaerbeek. Her skal han ha oppholdt seg helt fra 14. november, dagen etter terrorangrepet, til 4. desember, da politiet rykket ut til det aktuelle området, ifølge belgiske medier.

Trolig forlot han leiligheten samme dag som spesialstyrker gjennomførte flere søk i området, uten at noen ble pågrepet. Først fem dager senere fant politiet fram til den aktuelle leiligheten, ifølge DH. Der skal de ha funnet tre bombebelter og spor etter sprengstoff, samt Abdeslams DNA.

Les mer: Slik unnslapp terroristene – før og etter Paris-angrepene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder