FANGET KRIGER: Dette bildet, sendt ut av det tyrkiske nyhetsbyrået Anadulo, skal vise en kurdisk PKK-kriger fanget av de tyrkisktrente, syriske soldatene. På ermet har han et emblem av den fengslede PKK-lederen Abdullah Öcalan. Foto: Anadulo Images

Sammenligner kamp mot kurderne med krig mot IS

USA ber Tyrkia trappe ned angrepene mot kurdisk milits

ISTANBUL (VG) Tyrkia legger ikke skjul på at deres pågående offensiv inne i Syria i like stor grad vil handle om å bekjempe kurdiske styrker, som å drive IS tilbake.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tyrkias krigføring inne i Syria fortsetter, og er i ferd med dramatisk å endre realiteten på bakken:

• Kurdiske styrker fra YPG var i ferd med å etablere seg nær den tyrkiske grensen, etter å ha gått øst for elven Eufrat med amerikansk luftstyrke, da de fordrev IS fra byen Manbij tidlig i august.

• Etter at opprørssoldater trent av Tyrkia, og med støtte fra tyrkiske stridsvogner og spesialsoldater, fordrev IS fra grensebyen Jarablus i forrige uke, har offensiven i helgen rettet seg mot å drive de kurdiske styrkene tilbake igjen.

Stemplet som terrorister

Og den offensiven har Tyrkia ingen intensjon om å avslutte. President Recep Tayyip Erdogan sier følgende om målet for den pågående «Operasjon Eufrats skjold»:

– Vi vil gjøre enhver innsats for å fordrive Daesh (IS, journ.anm.) fra Syria. Når det gjelder PYD-terroristene i Syria, så har vi nøyaktig samme besluttsomhet, sier Erdogan.

PYD er det syriske kurderpartiet, som har YPG som sin væpnede del. De får støtte av USA og har gjenerobret en rekke områder fra IS de siste månedene. Men Tyrkia anser PYD som en ren forlenging av den forbudte kurdiske PKK-bevegelsen, som er terrorlistet av Tyrkia, USA og EU.

– Vi vil ikke godta noen form for etablering av terror langs eller nær vår grense, sier Erdogan.

Bakgrunn: Dette er kurdernes kamp

Luftangrep påbegynt

Tyrkia har nå 50 stridsvogner og nærmere 400 soldater inne i Syria, som støtter opp om de flere hundre tyrkisktrente syriske opprørerne fra Free Syrian Army som nå er på fremmarsj. Tyrkia har også påbegynt luftangrep inne i Syria.

TRENT I TYRKIA: Krigere fra Free Syrian Army på vei mot Jarablus. Disse soldatene har fått opptrening og våpen fra Tyrkia. Foto: Majd Halabi / Anadolu Agency

I helgen mistet angivelig den første tyrkiske soldaten livet inne i Syria, under en trefning på lørdag der kurdiske styrker gjennomførte et rakettangrep mot de tyrkiske stridsvognene.

Samtidig kommer to helt motstridende meldinger om antallet sivile som er rammet av de pågående kampene: «Alle mulige tiltak iverksettes for å hindre at den sivile befolkningen blir rammet», heter det i en uttalelse fra den tyrkiske hæren, som hevder at de omkomne i en rekke flyangrep er «25 terrorister tilhørende PKK/YPG».

Men eksilbaserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder om at minst 40 sivile er drept, etter tyrkiske fly- og artilleriangrep mot landsbyene Jeb el-Kussa og Al-Amarna i Aleppo-provinsen.

Barn bombes: Omran (5) har blitt et symbol på de siviles skjebne i Aleppo

Krever tilbaketrekking

Kurderne hevder de i all hovedsak har trukket sine styrker tilbake øst for Eufrat, slik den amerikanske visepresidenten Joe Biden krevde under et møte med Erdogan her i Tyrkia i forrige uke.

Det tilbakeviser Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu, som i en ny uttalelse sier de vil fortsette å angripe YPG-milits til de trekker seg tilbake, og beskylder de kurdiske troppene for å drive en form for «etnisk rensing» ved å forsøke å overta områder som syriske arabere har flyktet fra.

USA mener like fullt at de siste dagenes angrep har gått for langt, melder NTB at Pentagon-talsmann Peter Cook har uttalt. Cook ber alle de stridende om å stanse angrepene:

– Vi vil være tydelige på at dette er uakseptabelt, og det er en kilde til dyp bekymring. USA er ikke involvert i disse aktivitetene, de ble ikke koordinert med amerikanske styrker, og vi støtter dem ikke, sa Peter Cook.

Les også: Spedbarn blant de drepte i angrep med tønnebomber

Motstand mot egen region

Tyrkia har like fullt klart å få støtte fra både USA og Russland i sitt krav om at kurderne ikke får opprette en egen region inne i Syria.

– Vi er for et forent Syria, og støtter ikke et uavhengig kurdisk initiativ. Vi skjønner den tyrkiske sensitiviteten på dette området, uttaler USAs utenriksminister John Kerry.

Kurdisk general til VG: Klare til å fordrive IS fra Mosul

Hans russiske motpart, Sergej Lavrov, sier kurderne må være en del av den endelige løsningen for Syria, men at «ingen ønsker en løsrivelse».

Det syriske kurderpartiet PYD har like fullt ingen planer om å trekke seg tilbake grunnet den tyrkiske offensiven, og kommer med følgende uttalelse: «Tyrkia er i en hengemyr i Syria, og vil beseires på samme måte som IS».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder