Grafikk: Anders Bergan. Kilde: AFP. Kartgrunnlag: Google. Foto:

Tviler på at Syria-krigere kan straffes

(VG Nett) Grete Faremo ville straffeforfølge norske muslimer som reiser til Syria. Men det er tvil om hun kan holde løftene.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I forrige uke gikk Grete Faremo og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) hardt ut og lovet straffeforfølgelse av nordmenn som reiser til Syria.

Flere profilerte advokater VG har snakket med, tviler imidlertid på at norske myndigheter vil kunne sette de som reiser til Syria bak lås og slå.

- Denne saken viser et prinsipielt problem med definisjonen av terror. Det finnes ikke noen juridisk enhetlig definisjon av hva terror er, sier advokat Jon Wessel-Aas til VG Nett.

VG Nett avslørte i september at PST er bekymret for at Syria-krigere skal komme tilbake til Norge med våpentrening og ekstreme holdninger. Trolig er den profilerte radikale islamisten Mohyeldeen Mohammad blant de som befinner seg i det krigsherjede landet.

Wessel-Aas mener det vil være vanskelig å straffeforfølge dem ut fra straffelovens paragraf 133 som gjør det ulovlig å la seg verve til militær tjeneste uten tillatelse fra norske myndigheter.

TROLIG I SYRIA: Mohyeldeen Mohammad. Foto: TERJE BRINGEDAL


- Det faller utenfor fordi de ikke verver seg til noen
statsmakt.

Dermed mener advokaten at man ikke kan straffes om det ikke kan bevises at man har begått forbrytelser.

- Konkrete handlinger kan være straffbart, sier Wessel-Aas.

20-30 i Syria

Etter det VG Nett kjenner til mener Politiets Sikkerhetstjeneste at det er mellom 20-30 muslimer med bakgrunn fra Norge.

Flere profilerte medlemmer fra det radikale muslimske miljøet på Østlandet skal være i eller på vei til landet. Talsmann Ubaydullah Hussain for Profetens Ummah ble i forrige uke innkalt til avhør om Syria-rekruttering, etter å ha blitt anmeldt av Frp.

Får støtte

Wessel-Aas får støtte fra advokat Arild Humlen, som har møterett i Høyesterett.

- Det må bevises at det er utført krigstjeneste for en annen nasjon eller militær enhet. Tilstedeværelse i eller krigshandlinger i selvforsvar av seg selv eller andre, er ikke tilstrekkelig, mener han.

Naturlig

John Christian Elden representerer Mohyeldeen Mohammad, som trolig befinner seg i Syria. Han utelukker ikke at det kan være aktuelt å straffeforfølge Syria-reisende.

- Det er naturlig å vurdere det opp mot norsk lov. De gjør jo det samme som nordmenn som reiste til Spania på 1930-tallet for å slåss mot fascistene. Om det er kriminalitet eller frihetskamp må ettertiden vurdere, sier Elden. Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder