BRANN: Dette bildet viser Fukushima Daiichi-anlegget fra lufta. Det har vært flere branner og eksplosjoner ved anlegget etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan fredag 14. mars. Foto: AFP

Måtte gi opp arbeidet ved kraftverket

Evakuert grunnet strålefare **Ber USA om hjelp **Nytt jordskjelv ved Fukushima

(VG Nett) Mens nye jordskjelv ryster Japan, måtte arbeiderne forlate Fukushima Daiichi-kraftverket i natt.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Dermed rykket japanernes største mareritt ett skritt nærmere: At arbeidet de 50 arbeiderne gjør blir så farlig at myndighetene må gi opp å redde det katastroferammede kraftverket.

VG NETT FØLGER KATASTROFEN FRA MINUTT TIL MINUTT. SE DIREKTEBILDER, CHAT MED VÅRE JOURNALISTER OG FÅ SISTE OPPDATERINGER I VG NETTs LIVESTUDIO!

Onsdag morgen kom også de første bildene som viser det virkelige omfanget av ødeleggelsene ved anlegget. Forvridde, rykende vrakrester er det eneste som er igjen av bygningene som tidligere omsluttet reaktor nummer 3 og 4.

I løpet av natten blusset brannen ved reaktor 4 ved atomkraftverket opp igjen. Ifølge nyhetsbyrået AFP skal brannen være under kontroll, men det kommer i morgentimene onsdag mostridende meldinger om det fortsatt brenner - eller om det er vanndamp som stiger opp fra anlegget.

Et nytt jordskjelv rystet Chiba-distriktet på østkysten av Japan tidlig onsdag morgen norsk tid. Skjelvet ble målt til over 6, men skal ikke ha utløst noen ny tsunami.

VGTV: Røyk fra atomreaktor etter brann

Yukio Edano, som har fungert som pressetalsmann for den japanske regjeringen gjennom hele katastrofen, fortalte på en pressekonferanse i natt at myndighetene arbeidet med å finne ut hvordan de kan kjøle ned reaktorene utenfra.

ENORME ØDELEGGELSER: Forvridde, rykende vrakrester er det eneste som er igjen av bygningene som tidligere omsluttet reaktor nummer 3 og 4 ved Fukushima Daiichi-kraftverket. Foto: AP

Vurderer vannbomber fra helikopter

Edano sier at det har blitt vurdert å kjøle ned med vann fra helikoptre, men at det innebærer en betydelig risiko for stråling for mannskapet på helikopteret.

- En økning i strålingen betyr at de evakuerte arbeiderne ikke engang kan fortsette minimale operasjoner ved det skadde kraftverket, sier Edano.

VGTV: Nytt jordskjelv brøt ut midt i direktesendingen

Ifølge nyhetsbyrået Kyodo vurderer Japan å be om hjelp fra amerikanske spesialister for å få kontroll med det løpske atomanlegget. Landet skal også ha bedt det internasjonale atomsikkerhetsbyrået IAEA om eksperterthjelp.

I natt har temperaturen i kjølebassenget ved reaktor 3 ifølge flere nyhetsbyråer blitt så høy at det produseres damp.

Edano sier at man leter etter årsaken til røyken som siver ut fra anlegget.

- Den mest sannsynlige forklaringen er at det er damp fra en skadd inneslutning i reaktor 3. For øyeblikket fokuserer vi på strålingsverdiene, sier Edano.

Ifølge Tokyo Electric Power Company (TEPCO), selskapet som eier atomkraftverket), er 70 prosent av brenselsstavene i reaktorbygning 1 ødelagt. I reaktorbygning 2 er 33 prosent av brenselsstavene ødelagt, melder nyhetsbyrået Kyodo.

Kjernen ved begge reaktorene er antatt å ha smeltet delvis, og ha mistet kjølefunksjonen sin helt.

GRAFIKK OG VIDEO: Slik skjedde katastrofen i Japan

Det er snart et døgn første meldingene om at det er slått full katastrofealarm i Japan.

Bakgrunnen var nyhetene om at reaktor 4 kokte, og at forseglingen rundt reaktor 2 skulle være brutt.

Like etterpå ble hendelsene i Japan oppgradert av franske myndigheter til en kategori seks-katastrofe, i henhold til en internasjonal skala for å måle alvorlighetsgraden ved atomkatastrofer, den såkalte INES-skalaen.

Dødstallene stiger

De siste, offisielle tallene fra japansk politi er at 3676 er bekreftet omkomne etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan forrige uke. 7558 personer meldt savnet, ifølge CNN.

Tallene forventes å stige betraktelig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder