SAVNET: Stanislav Markelov og Anastasia Baburova blir her minnet på årsdagen for drapene i januar. Foto: Camera Press

Nasjonalister dømt for journalistdrap i Russland

To ytterliggående nasjonalister er funnet skyldig i å ha drept en menneskerettsadvokat og en journalist på åpen gate i Moskva.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

34 år gamle Stanislav Markelov var en kjent menneskerettsadvokat i Russland. Han ble skutt og drept etter en pressekonferanse i januar 2009, sammen med den 25 år gamle journalisten Anastasia Baburova som arbeidet for Novaja Gazeta.

Etterforskningen førte politiet til en 31 år gammel mannlig ytterliggående nasjonalist, som ble pågrepet i oktober 2009.

En 26 år gammel kvinne ble også pågrepet, mistenkt for delaktighet i drapene.

En domstol i Moskva fant torsdag mannen skyldig i å ha skutt og drept de to, mens kvinnen ble funnet skyldig i medvirkning.

Domstolen slo samtidig fast at paret hadde «uidentifiserte medskyldige», uten å antyde hvem dette kunne være.

Les også: Opptøyer i Moskva etter advokatdrap

Lederen for den russiske sikkerhetstjenesten FSB har tidligere betegnet de to som medlemmer av «en liten, radikal nasjonalistgruppe» og slått fast at drapene ble begått som hevn for at Markelov hadde forsvart ofre for rasisme og tsjetsjenere.

Markelov ble drept kort tid etter at han kritiserte den tidligere obersten Jurij Budanov, som slapp å sone hele dommen han fikk etter å ha kvalt en 18 år gammel tsjetsjensk kvinne.

Baburova ble drept da hun forsøkte å stanse drapsmannen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder