SKJULESTED: Pakistanske soldater patruljerer utenfor huset der Osama bin Laden skjulte seg inntil han ble drept i begynnelsen av mai. Nå har pakistanske myndigheter pågrepet flere av dem som bisto USA i angrepet. Foto: AP

CIAs bin Laden-informanter arrestert i Pakistan

(VG Nett) Pakistansk etterretning har pågrepet flere informanter som hjalp CIA å lokalisere terrorlederen Osama bin Laden.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Blant informantene som nå er pågrepet er en pakistansk major som skal ha bistått den amerikanske etterretningsorganisasjonen ved å registrere bilene som kjørte til og fra bin Ladens skjulested i Abbottabad i ukene før angrepet som førte til at den fryktede terroristen ble skutt og drept i begynnelsen av mai, skriver avisen The New York Times.

BAKGRUNN: Slik drepte USA Osama bin Laden

Hva som nå vil skje med de arresterte informantene er uklart, men CIA-direktør Leon Panetta skal ha tatt opp saken med pakistansk etterretning på sitt besøk i Islamabad i forrige uke.

Krever gransking

The New York Times siterer kilder i Washington som frykter at arrestasjonene ytterligere vil forverre forholdet mellom USA og Pakistan, som har vært svært spent etter det amerikanske angrepet mot bin Ladens skjulested.

På et lukket møte i Senatets etterretningskomite nylig ble CIAs visedirektør Michael Morell bedt om å rangere Pakistans samarbeidsvilje i kampen mot terror på en skala fra 1 til 10. Ifølge godt informerte kilder skal CIA-sjefen ha gitt pakistanerne karakteren 3.

VGTV: Slik skjedde attentatet på Osama bin Laden

USAs president Barack Obama har tidligere uttalt at bin Laden må ha hatt et støtteapparat i Pakistan, og krevd at pakistanske myndigheter må granske hvordan verdens mest ettersøkte mann kunne gjemme seg i landet i fem år rett foran nesa til landets militære.

Avviser anklager

Bin Laden skal i flere år ha bodd i den pakistanske byen Abbottabad, rett ved en stor militærforlegning og like nord for hovedstaden Islamabad. Pakistanske myndigheter har lovet å granske saken, men avviser anklager om at ekstremister som bin Laden gis beskyttelse i landet.

LES OGSÅ: Fant porno hos bin Laden

Ifølge The New York Times mener flere i Washington at pågripelsene av CIA-informantene er en illustrasjon på de ulike prioriteringene USA og Pakistan har i kampen mot al-Qaida. I stedet for å delta i jakten på bin Ladens nettverk og støttespillere har de nå arrestert dem som assisterte USA i drapet på terrorlederen.

VGTV: Se video fra innsiden av Osama bin Ladens skjulested

Ifølge USAs forsvarssjef Mike Mullen har imidlertid USA ikke funnet noen holdepunkter for at det pakistanske lederskapet visste at al-Qaida-lederen befant seg i Pakistan, mens forsvarsminister Robert Gates har advart mot å svekke båndene mellom USA og Pakistan.

LES OGSÅ: Han kan bli farligere enn Osama bin Laden

Han minner om at det pakistanske forsvaret ble ydmyket da amerikanske soldater tok seg inn i landet og drepte bin Laden.

Les også

  1. E-tjenesten: - Frykter «Mumbai-angrep» i Norge

    LUTVANN (VG Nett) Etterretningstjenesten frykter at al-Qaida-grupper vil prøve å gjennomføre angrep med selvmordsbombere…
  2. Presidenten: - Somalia skal vinne over al-Qaida

    Etter drapet på den viktige al-Qaida-lederen Fazul Abdullah Mohammed sier Somalias president at landets soldater skal…
  3. Supermarked bombet i Pakistan

    Minst 34 personer ble drept i en bombeaksjon ved et supermarked i byen Peshawar nordvest i Pakistan lørdag.
  4. - Al-Qaidas leder i Øst-Afrika er drept

    Den antatte lederen for al-Qaida i Øst-Afrika, Fazul Abdullah Muhammad, ble drept i Somalia onsdag, ifølge politisjefen…
  5. Al-Zawahri truer USA

    Al-Qaidas nestkommanderende, Ayman al-Zawahri, sier USA kan vente seg et muslimsk opprør etter drapet på Osama bin Laden.
  6. Dykker vil finne Osama bin Ladens kropp

    (VG Nett) Selv etter sin død er Osama bin Laden en ettersøkt mann. Dykkeren Bill Warren vil nå lete etter hans døde…
  7. USA kan ikke bekrefte at terrorleder er drept

    USA har «ingen dokumentasjon» på at den pakistanske al-Qaida-lederen Ilyas Kashmiri er drept, sier en amerikansk…
  8. Byttet ut al-Qaidas bombeoppskrift med kakeoppskrift

    (VG Nett) Britisk etterretning prøver ut «Operation Cupcake» i krigen mot terror.
  9. Al-Qaida oppfordrer til individuell jihad

    Al-Qaida har sluppet en 100 minutters video i to deler som oppfordrer til individuell jihad på «fiendens jord», melder…
  10. Hjernen bak angrep mot Jyllands-Posten er drept

    (VG Nett) En av verdens mest ettersøkte terrorledere, Ilyas Kashmiri, er drept, ifølge pakistansk etterretning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder