13-åring steinet til døde i Somalia

En 13 år gammel somalisk jente ble steinet til døde av militante islamister etter å ha forsøkt å anmelde tre menn for voldtekt.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

De første meldingene gikk ut på at Aisha Ibrahim Duhulow var 23 år gammel, men faren bekrefter nå overfor Amnesty International at hun bare var 13.

Jentas unge alder, og det faktum at hun selv hadde tatt kontakt med Shabab-militsen som kontrollerer byen for å anmelde voldtekten, forhindret ikke at islamistene dømte henne til døden for å bryte islamsk lov ved å ha sex utenfor ekteskapet.

- Dette barnet led en forferdelig død etter krav fra de væpnede opposisjonsgruppene som kontrollerer Kismayo, forteller Amnestys Somalia-ansvarlige David Copeman til nyhetsbyrået AP.

Hull i bakken

Tusenvis av mennesker ble vitne til den groteske henrettelsen av Aisha på et fotballstadion i havnebyen Kismayo mandag.

13-åringen ble ført inn og tvunget ned i et hull i bakken. Deretter ble hullet dekket til slik at bare hodet stakk opp. Rundt 50 menn begynte deretter å kaste stein mot henne, ifølge Amnestys opplysninger.

Etter en stund ble sykepleiere tilkalt for å sjekke om Aisha fortsatt var i live. Den spinkle kroppen ble hentet opp av hullet og undersøkt, og da de fastslo at hun fortsatt levde, ble hun på nytt plassert i hullet slik at steiningen kunne fortsette.

Ble skutt

Da noen av tilskuerne forsøkte å storme til for å redde Aisha, åpnet flere militssoldater ild mot menneskemengden. En ung gutt ble drept.

En talsmann for Shabab-militsen beklaget senere drapet på gutten og forsikret at soldatene som åpnet ild, vil bli straffet.

Mennene 13 år gamle Aisha forsøkte å anmelde for voldtekt, ser derimot ut til å ha lite å frykte. Ingen av dem er pågrepet.

Voldsherjet

Somalia er et av verdens fattigste og mest voldsherjede land og har vært uten sentrale myndigheter siden diktatoren Mohamed Siad Barre ble styrtet av krigsherrer i 1991.

Landets åtte millioner innbyggere har siden levd under konstante trusler om nye voldshandlinger og matmangel, og hvert fjerde barn dør før det fyller fem år.

Statlige institusjoner eksisterer knapt, og en rekke krigsherrer, klanledere og militsgrupper kjemper om makten.

Ny offensiv

En koalisjon av islamister erobret i 2006 hovedstaden Mogadishu og sørget for en kort periode for fred i byen.

I desember samme år rykket krigsherrene inn igjen, støttet av en etiopisk invasjonsstyrke som siden har blitt værende.

De siste månedene har islamistene igjen kommet på offensiven og blant annet tatt kontroll i Kismayo.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder