DØMT: Nordmennene Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French ble funnet skyldige på alle punkter i rettsalen i Kisangani. De har anket dommen. Foto: SCANPIX

- Ankesaken i Kongo starter 13.oktober

(VG Nett) Ankesaken mot Joshua French og Tjostolv Moland skal starte 13.oktober.

  • Elisabeth Breien Ellingsen

Artikkelen er over ti år gammel

Militærtribunalets sekretær opplyser i en tekstmelding til Tønsbergs Blad at ankesaken starter i Kisangani 13.oktober.

Morten Furuholmen, som er de dødsdømte nordmennenes norske advokat, sier til avisen at det er mulig han vil reise til Kongo for å følge ankesaken.

Samleside:Les alt om kongodramaet her!

Furuholmen har sagt seg villig til å hjelpe mennene under ankesaken i Kisangani dersom han får økonomisk støtte fra Fylkesmannen i Akershus. Men å dra dit kan by på nye problemer. Ifølge kongolesisk lov er det kun kongolesere som kan være forsvarere i den militære retten.

- Den kongolesiske forsvareren kan spørre ham om råd, men han kan på ingen måte være aktiv i rettssaken, sa hoveddommer i den militære retten, oberst Pascale Moliba, til VG denne uken.

I første rettsrunde valgte nordmennene å tie, men Furuholmen har anbefalt dem å forklare seg denne gangen.

Kongo-ekspert:- Dårlig taktikk å ikke snakke

De to nordmennene sa til VG sist lørdag at de har ny dokumentasjon som skal bevise at de er uskyldige, men ifølge kongolesisk lov kan de ikke legge dette frem i retten.

Les også:Drapsdømte nordmenn nektes å legge frem bevis

Ankesaken i Kisangani skal være en tro kopi av den første, men med nye dommere.

- De står selvsagt fritt til å forklare seg, det er det ingen som nekter dem. Men nye beviser kan de ikke legge frem, sa dommer Moliba til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder