JORDSKJELVET: Dette kartet fra U.S. Geological Survey (USGS) viser hvor episenteret for jordskjelvet var. Foto: Reuters

Ekspert: - Kan komme kraftigere skjelv

(VG Nett) Jordskjelvet oppsto på et sted som ikke er vanlig. Derfor frykter en norsk ekspert at et nytt, kraftigere jordskjelv kan etterfølge det første.

Elisabeth Breien Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Et jordskjelv med styrke 8,3 på Richters skala har rammet et område i Stillehavet. Verst har det gått ut over øygruppen Amerikanske Samoa hvor flere personer skal være omkommet.

Les også:Stillehavsøyer truffet av tsunami

Professor Kuvvet Atakan ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen sier at jordskjelvet i Stillehavet ikke oppsto slik som jordskjelv normalt oppstår.

- I dette området strekker det seg en plategrense som er flere tusen kilometer lang, nemlig mellom Stillehavsplaten og den australske platen. Jordskjelv oppstår vanligvis på denne grensen. Dette skjelvet oppsto i den nordlige grensen av plategrensen, sier Atakan til VG Nett.

- Det kan forekomme større jordskjelv langs plategrensen, men det er veldig uvanlig at skjelvene forekommer utenfor sonene der platene er i kontakt med hverandre, sier han.

Skjelvet forårsaket også en annerledes bevegelse i jordoverflaten enn det som er vanlig.

Frykter nytt skjelv

Han sier at skjelv langs plategrensen, ofte gir etterskjelv utenfor. I dette tilfellet kan det være motsatt.

- Det er bekymringsfullt om det kan komme et større skjelv. Men dette kan også være et skjelv som etterfølger et annet som tidligere har vært på plategrensen, sier han.

Han sier det er vanskelig å si hvor lang tid det kan ta før det kommer et nytt skjelv, dersom det er tilfellet her.

Samtlige jordskjelvstasjoner i Norge har registrert jordskjelvet, og lenge etter skjelvet fortsatte stasjonene å registrere etterdønningene.

Kraftig

Atakan sier at dette er tegn på at skjelvet har vært kraftig.

- Dette er en kraftig registrering, noe som er bevis på at skjelvet er stort, sier han.

Likevel er det langt mindre enn jordskjelvet som forårsaket kjempe-tsunamien i 2004.

- Hvis vi sammenligner med jordskjelvet på Sumatra så er det 33 ganger mindre energi i dette skjelvet enn i det, sier Atakan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder