BILDEBESLAG: Bilder fra Tjostolv Molands PC viser diamantdistriktet i Kisangani. Bildene er tatt 16. og 17. mars 2008. Foto:

Mystiske bilder funnet på Molands PC

Beslaglagt av ugandisk politi

KAMPALA (VG) Ugandisk politi vil avhøre Tjostolv Moland og Joshua French om «overraskende bilder» som er beslaglagt blant eiendelene til de Kongo-dødsdømte nordmennene.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL


De mystiske bildene viser offentlige bygg med teleinstallasjoner og sentralbanken i den kongolesiske byen Kisangani, og skal ha ligget på Tjostolv Molands PC. De skal være tatt den 16. og 17. mars i 2008. Flere av bildene fantes også trykket i A4-format, og er blant beslagene ugandisk politi har gjort i eiendelene til Moland og Joshua French.

Ugandisk politi mener bildene kan innebære at én eller begge de drapsdømte nordmennene har vært i Kongo i 2008 på rekognosering.

Samleside: Alt om Kongo-dramaet

Det er tatt flere bilder av den grønne sentralbanken og gjerdet rundt, blant annet ett som viser porten.

Andre bilder er fra sentrumsgater rundt diamantdistriktet, og viser blant annet Hotel Congo Palais. Det ubrukte bygget har en rekke kommunikasjonsantenner på taket.

BILDER: Bilder fra Kisangani i 2008 er funnet på Tjostolv Molands PC. Joshua French nekter fortsatt konsekvent for å ha vært i Kongo før nå. Foto: Kristian Helgesen

Ulovlig å fotografere

Bildene ble funnet sammen med detaljerte kart over Kisangani der FN-leiren, militærbygg og andre bygg skal være merket av.

Les også:Kongos utenriksminister åpner for å diskutere utlevering

- Bildene og kartene er like overraskende som militæreffektene vi fant blant deres eiendeler. Vi er nysgjerrige på hva dette betyr, og ønsker å avhøre nordmennene om det, sier generalmajor Kale Kayhura, Ugandas øverste politileder, til VG

Moland og French er grunnet beslagene etterlyst som mistenkte i Uganda, men de er ikke tiltalt.

De beslaglagte bildene og kartene inngår som del i et større etterforskningsmateriale som ugandiske myndigheter skal ha delt med kongolesisk etterretning.

VGTV:Videoen fra Moland og Frenchs trening

- Etter dommen i Kongo, gjenopptok vi vår etterforskning i denne saken i forkant av anken. Derfor kan jeg ikke gi flere kommentarer, sier leder for militæretterretningen i Uganda, brigader James Mugira til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet

SENTRALBANKEN: Dette bildet av sentralbanken i Kisangani skal ha blitt funnet på Molands PC. Foto:


Det er generelt forbudt å ta bilder i Kisangani av såkalte strategiske installasjoner, og det omfatter de fleste offentlige bygg. Flere av bildene bærer preg av å være tatt i fart, fra sykkel eller moped.

Moland sier at han var i Kongo på motorsykkeltur også i 2008, men hevder at han ikke kan huske om han tok bilder.

- Det stemmer at jeg hadde mange bilder av ulike bygninger på datamaskinen min. Mange av bildene har jeg fått fra andre og en del bilder er hentet fra Internett. Jeg har masse ulike bilder av forskjellige bygg, inklusive de byggene du nevner. De samme byggene kan du for øvrig finne på historiske nettsider fra Kisangani. Den viser alle bygningene i Kisangani, sier Moland.

Les også:Dødsdømte nordmenn trekker ikke anken

Joshua French har konsekvent benektet at han har vært i Kongo før, og holder fast ved dette.

Kan forklares

Tjostolv Moland hevder at han ikke hadde noen plan bak samlingen av bilder.

- Det er bare mange bygg av ulik historisk betydning. Jeg har bildene fordi jeg har en rent historisk interesse i alle bygg i Kisangani, både gamle og moderne. Dette har jeg gitt uttrykk for ved flere anledninger tidligere. Og dette kan gjerne ugandisk politi avhøre oss om når vi er tilbake i Uganda. Da kan vi selvfølgelig forklare alt. Vi gir gjerne dokumentasjon på alt de måtte være interessert i å vite mer om, sier Moland.

Les også:Støre ber Kongo om nye garantier

I tillegg til en jaktrifle, som Moland fikk av faren til konfirmasjon, ble flere uniformer, FN-luer og en naturtro replikapistol beslaglagt under razziaen mot Moland og Frenchs bosted i Kampala.

Under den brutale treningsleiren Moland og French avholdt rett før de dro til Kongo den 27. april, brukte rekruttene tregeværer og uniformer som også ble funnet av politiet.

French og Moland hevder effektene var til bruk i avanserte krigsleker. Videoen har de forklart viser trening av skuespillere de skulle bruke til eventoppdrag.

Artikkelen fortsetter under bildet

BESLAGLAGT: Ugandisk politi har beslaglagt bilder funnet på Tjostolv Molands PC. Foto:

Har bevis

Hverken bildene eller kartene ble del av den første rettssaken i Kisangani. Rett før rettssaken startet i Kongo hevdet sikkerhetspolitiet overfor VG at de hadde en parallell etterforskning, den såkalte «sikkerhetsfilen», som ikke var avsluttet ennå.

Les også:Moland og French: - Vi blir bevisst svertet

Etterforskerne i Kongo hevdet å kunne bevise at nordmennene hadde vært i Kongo tidligere, men nektet å begrunne påstandene.

Tjostolv Moland sier han ikke er i tvil om at det også er folk i Uganda som er interesserte i å tjene på konflikten han har havnet i.

- Men i Uganda har vi dokumentasjon på alt dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder